Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi to alternatywa dla osób niechętnie sięgających po tradycyjne, gotowane pierogi. Osobiście należę do tej grupy. Pieczone pierogi nie wymagają tak długiego i intensywnego wałkowania ciasta. Dodatkowo nie rozklejają się, ciasto wychodzi idealnie kruche i zdecydowanie to zdrowsza wersja. Wspaniale smakują do barszczu czerwonego. Przepis jest bardzo prosty, pierożki wychodzą kruche i delikatne. Do swoich pierogów użyłam dwóch rodzai mąk: żytniej i pszennej. Warto nastawić się na upieczenie większej ilości, bo przygotowanie jest dość czasochłonne ze względu na czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta czy ugotowanie kapusty. Z podanej ilości składników wychodzi 24 sztuk. Nadmiar upieczonych pierogów można spokojnie zamrozić. 

Farsz z kiszonej kapusty i grzybów

Swoje pierożki wypełniłam farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. W zależności od pożądanego smaku pamiętaj aby kapustę wypłukać w zimnej wodzie by straciła na kwasowości.  

pieczone pierogi

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Serves 24
Write a review
Print
Prep Time
1 hr
Cook Time
15 min
Prep Time
1 hr
Cook Time
15 min
Ingredients
  1. CIASTO
  2. 250 g mąki
  3. pół łyżeczki soli
  4. łyżeczka cukru
  5. 25 g masła
  6. 1 jajko
  7. 100 g jogurtu naturalnego
  8. 15 g świeżych drożdży
  9. jajko do posmarowania
  10. FARSZ
  11. 250 g kapusty kiszonej
  12. 1 cebula
  13. 1 marchewka
  14. garść suszonych grzybów
Instructions
  1. Zrób zaczyn drożdżowy: pokrusz drożdże, zasyp łyżeczką cukru i mąki i wymieszaj w małej ilości ciepłego mleka (nie może być ani za zimne ani za gorące).Odstaw do wyrośnięcia
  2. Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i posiekaj z masłem. Dodaj jajko wymieszaj a następnie dodaj jogurt i na końcu zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, tak aby odchodziło od rąk. Dla ułatwienia podsypuj mąką. Odstaw do wyrośnięcia i przykryj ściereczką na ok. 1 h.
  3. Grzyby zalej wrzątkiem, odczekaj 20 min aż zmiękną. Kapustę przepłucz, posiekaj wrzuć do garnka. Marchewkę zetrzyj na tartce, cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Do garnka z kapustą wlej wodę z grzybów i podgotuj. Dodaj pokrojone grzyby i podsmażone warzywa. Gotuj pod przykryciem 40 min. Dla smaku można wrzucić liść laurowy i ziarenka pieprzu. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Ciasto rozwałkuj i wytnij okrągły kształt. Do środka włóż łyżeczkę ostudzonego farszu i sklej pieroga. Brzegi ugnieć widelcem tak aby się nie rozklejały. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz na papierze do pieczenia w 180 stopniach przez ok. 15-20 min.
PositivEat.pl https://positiveat.pl/
pieczone pierogi

pierogi pieczone

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
5 (100%) 2 votes

Sprawdź inne przepisy!



1 thought on “Pieczone pierogi z kapustą i grzybami”

  • Wyglądają przepysznie! Z pewnością tak też smakują. Mam zamiar przekonać się podczas nadchodzących Świąt. Skorzystam z Twojego przepisu. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close