Piccata z piersi kurczaka

Piccata z piersi kurczaka

Szukałam przepisu na kurczaka, którego jeszcze nigdy nie jadłam. Ostatnio mięso drobiowe, w każdej formie – grillowany czy pieczona pierś z kurczaka smakował dla mnie jednakowo. Wydawało mi się, że mięso ze sklepu straciło zupełnie smak, albo nigdy go tak naprawdę nie miało. Po raz pierwszy spotkałam się z nazwą piccata z kurczaka, czytając książkę o diecie FODMAP. Autorka zachwalała swój przepis, na ten sposób przyrządzenia piersi drobiowych. Od razu ostrzegam, że piccata z piersi kurczaka to nie jest dietetyczny obiad. Jednak ten kremowy, maślano-cytrynowy sos jest wart dodatkowego ćwiczenia na siłowni.

PICCATA Z PIERSI KURCZAKA CZYLI OBIAD PO WŁOSKU

Piccata może zostać przyrządzona z innym rodzajem mięsa. Na pierwszy raz polecam pierś z kurczaka. Tego wybornego smaku z kaparami, parmezanem, masłem i cytryną nie jest w stanie niczym się zastąpić.

Zobacz inne przepisy z drobiem na blogu Positiveat
Naleśniki gryczane z kurczakiem, brokułem i fetą

naleśnik z kurczakiem

Indyk w sezamie z soczewicą

indyk z warzywami

,,Piccata oznacza, że potrawa została

usmażona na maśle, w towarzystwie kaparów i plastrów cytryny.”

piccata-z-piersi-kurczaka
Piccata z kurczaka w kremowym sosie na bazie parmezanu, kapar i cytryn.

Składniki

/4 porcje/
2 piersi z kurczaka / 500 g
2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzanej
2 łyżki startego, drobnego parmezanu
2 łyżki masła
3 łyżki oleju

Sos do piccaty

2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki kaparów bez zalewy
2 łyżki natki pietruszki
3 plastry cytryny
3 łyżki startego parmezanu
pół szklanki wody lub wywaru
świeżo zmielony pieprz
odrobina soli

Sposób przyrządzenia

Piccata z piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek. Pokrój w poprzek na pół, aby uzyskać cieńsze płaty mięsa. Nie rozbijaj mięsa. Delikatnie posól i oprócz pieprzem.

Rozgrzej masło z olejem na patelni. W tym czasie na talerzu, wymieszaj starty parmezan (2 łyżki) i mąkę. Obtocz uszykowane mięso z każdej strony i połóż na roztopionym, rozgrzanym tłuszczu. Mięso będzie usmażony gdy będzie zarumienione w taki sposób jak na zdjęciach.

Na użytym do usmażenia kurczaka tłuszczu, dodaj pozostałe masło i przeciśnięty czosnek. Do tego dodaj kapary, śmietankę i parmezan. Do tego możesz dodać pozostałą panierkę z mięsa. Dolej bulion lub ciepłą wodę i intensywnie mieszaj. Uważaj na powstające grudki. Aby się ich pozbyć, rozcieńcz sos wywarem lub wodą.

Na koniec dodaj plastry cytryny i odczekaj aż sos się zagotuje i chwilowo odparuje nadmiar płynu.

Piccatę z piersi z kurczaka podawaj na makaronie spaghetti obsypany obficie natką pietruszki.

piers-z-kurczaka-na-masle


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *