Naturalnie soczysty kurczak z kolorową sałatką

Kolorowy talerz z Vegetą Natur
Jako dietetyk skrupulatnie czytam każdą etykietę zanim kupię dany produkt.
#czytametykiety
Nieważne czy to jest ciastko, płatki śniadaniowe, jogurt czy pieczywo. Przyglądam się również składnikom i pochodzeniu przypraw. Jeszcze kilka lat temu nikogo nie dziwił dodatek glutaminianu monosodowego do każdej mieszanki przypraw, maggi i wielu przetworzonych produktów takich jak mrożona pizza. Po prostu innych nie było, więc kupowaliśmy to co było dostępne.
Glutaminian monosodowy
inaczej nazywany wzmacniaczem smaku, jest bardzo często alergenem.
Powoduje silne bóle głowy, wysypkę i dolegliwości żołądkowe. Spożywany
w dużych ilościach zaburza prawidłowe odczuwanie smaku i jest
odpowiedzialny za wysoką smakowitość potrawy. To powoduje, że
dosłownie nie możemy się oderwać od jedzenia. Glutaminian monosodowy
dodawany jest do chipsów i przetworzonych produktów: mrożonych zapiekanek,
potraw instant.
Duży rozgłos na zdrowe odżywanie i rosnąca świadomość poniekąd ukróciła naszą wygodę. Teraz chcąc mieć pyszny rosół, wsypuję przeróżne przyprawy, aż ta tradycyjna zupa zaczyna smakować jak zalany instant, “z papierka”. To nie ten smak, który chciałabym uzyskać. Przecież w gotowaniu nie chodzi o to kto da więcej. Podczas studiowania dietetyki, uczyłam się gotować od nowa. Bez żadnych półproduktów. Smak mi się kompletnie zmienił. Lubie zupełnie inne rzeczy, eksperymentuje w kuchni i… dzięki temu znam umiar. Nie, to nie przez studenckie życie 😉
Naturalnie smacznie i na każdą kieszeń. Tak właśnie postrzegam zdrowe odżywianie. Nie wierzysz? Spróbuj przepisu na naturalnie soczystego kurczaka z kolorową sałatką.

Tanio i zdrowo
soczysty kurczak z grilla z sałatką
Do przygotowania soczystego kurczaka, użyłam przyprawy Vegety. To była jedyna przyprawa. Wybrałam ją, ponieważ do mieszanki nie dodano glutaminianu monosodowego. W składzie znajdziemy m.in. sól morską, suszone warzywa (marchew, seler, pasternak, cebula, ziemniak, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), pieprz czarny, kurkumę, czosnek i koper. Prosty prawda? W dodatku po wysypaniu przyprawy na rękę, widać malutkie kawałeczki marchewki i pozostałych warzyw.
Zobacz inne przepisy z kurczakiem
Piccata z kurczaka
Niestety mimo dużej świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania się, glutaminian monosodowy nadal występuje w składzie produktu i nie jest wyjątkiem. Moim zdaniem Vegeta świetnie strzeliła się ze swoją nową ofertą w gust konsumentów. W ofercie Vegety pojawiło się wiele fajnych pozycji z linii Vegeta Natur. Dotychczas przetestowałam Vegetę Natur i Vegetę Natur Pikatną z chilli. Tą drugą polecam do pieczonej ciecierzycy lub hummusu.

Przepis na soczystego kurczaka z kolorową sałatką
Składniki
/2 porcje/
320 g piersi z kurczaka
2 łyżki Vegety Natur
ząbek czosnku
łyżka oleju rzepakowego
papier do pieczenia
Pierś z kurczaka oczyść i przygotuj płaskie filety. Możesz użyć do tego tłuczka do mięsa. Następnie dokładnie posyp kurczaka przyprawą Vegeta. Polej olejem i połóż plastry czosnku na wierzch. Pierś z kurczaka, owiniętą w pergamin włóż na rozgrzany grill. Opiekaj co najmniej 10 minut.
Dodatki
/2 porcje/
100 g kaszy bulgur lub pęczak
sałatka:
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki czerwonej fasoli
garść pomidorków koktajlowych
kawałek limonki do skropienia
liście pietruszki
Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.
Fasolę i kukurydzę odcedź i krótko przepłucz wodą. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z limonki.
Kaszę wymieszaj z przypieczonym czosnkiem.



Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.