Naturalnie soczysty kurczak z kolorową sałatką

Naturalnie soczysty kurczak z kolorową sałatką

Kolorowy talerz z Vegetą Natur

Jako dietetyk skrupulatnie czytam każdą etykietę zanim kupię dany produkt.

#czytametykiety

Nieważne czy to jest ciastko, płatki śniadaniowe, jogurt czy pieczywo. Przyglądam się również składnikom i pochodzeniu przypraw. Jeszcze kilka lat temu nikogo nie dziwił dodatek glutaminianu monosodowego do każdej mieszanki przypraw, maggi i wielu przetworzonych produktów takich jak mrożona pizza. Po prostu innych nie było, więc kupowaliśmy to co było dostępne.

Glutaminian monosodowy

inaczej nazywany wzmacniaczem smaku, jest bardzo często alergenem. 
Powoduje silne bóle głowy, wysypkę i dolegliwości żołądkowe. Spożywany 
w dużych ilościach zaburza prawidłowe odczuwanie smaku i jest 
odpowiedzialny za wysoką smakowitość potrawy. To powoduje, że 
dosłownie nie możemy się oderwać od jedzenia. Glutaminian monosodowy 
dodawany jest do chipsów i przetworzonych produktów: mrożonych zapiekanek, 
potraw instant. 

Duży rozgłos na zdrowe odżywanie i rosnąca świadomość poniekąd ukróciła naszą wygodę. Teraz chcąc mieć pyszny rosół, wsypuję przeróżne przyprawy, aż ta tradycyjna zupa zaczyna smakować jak zalany instant, “z papierka”. To nie ten smak, który chciałabym uzyskać. Przecież w gotowaniu nie chodzi o to kto da więcej. Podczas studiowania dietetyki, uczyłam się gotować od nowa. Bez żadnych półproduktów. Smak mi się kompletnie zmienił. Lubie zupełnie inne rzeczy, eksperymentuje w kuchni i… dzięki temu znam umiar. Nie, to nie przez studenckie życie 😉
Naturalnie smacznie i na każdą kieszeń. Tak właśnie postrzegam zdrowe odżywianie. Nie wierzysz? Spróbuj przepisu na naturalnie soczystego kurczaka z kolorową sałatką.

soczysty-kurczak-z-vegeta-natur

Tanio i zdrowo
soczysty kurczak z grilla z sałatką

Do przygotowania soczystego kurczaka, użyłam przyprawy Vegety. To była jedyna przyprawa. Wybrałam ją, ponieważ do mieszanki nie dodano glutaminianu monosodowego. W składzie znajdziemy m.in. sól morską, suszone warzywa (marchew, seler, pasternak, cebula, ziemniak, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), pieprz czarny, kurkumę, czosnek i koper. Prosty prawda? W dodatku po wysypaniu przyprawy na rękę, widać malutkie kawałeczki marchewki i pozostałych warzyw.

Zobacz inne przepisy z kurczakiem
Piccata z kurczaka

piccata-z-piersi-kurczaka

Niestety mimo dużej świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania się, glutaminian monosodowy nadal występuje w składzie produktu i nie jest wyjątkiem. Moim zdaniem Vegeta świetnie strzeliła się ze swoją nową ofertą w gust konsumentów. W ofercie Vegety pojawiło się wiele fajnych pozycji z linii Vegeta Natur. Dotychczas przetestowałam Vegetę Natur i Vegetę Natur Pikatną z chilli. Tą drugą polecam do pieczonej ciecierzycy lub hummusu.

soczysty-kurczak-z-kasza

Przepis na soczystego kurczaka z kolorową sałatką

Składniki
/2 porcje/
320 g piersi z kurczaka
2 łyżki Vegety Natur
ząbek czosnku
łyżka oleju rzepakowego
papier do pieczenia

Pierś z kurczaka oczyść i przygotuj płaskie filety. Możesz użyć do tego tłuczka do mięsa. Następnie dokładnie posyp kurczaka przyprawą Vegeta. Polej olejem i połóż plastry czosnku na wierzch. Pierś z kurczaka, owiniętą w pergamin włóż na rozgrzany grill. Opiekaj co najmniej 10 minut.

Dodatki
/2 porcje/
100 g kaszy bulgur lub pęczak
sałatka:
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki czerwonej fasoli
garść pomidorków koktajlowych
kawałek limonki do skropienia
liście pietruszki

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.
Fasolę i kukurydzę odcedź i krótko przepłucz wodą. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z limonki.
Kaszę wymieszaj z przypieczonym czosnkiem.

soczysty-kurczak-z-kolorowa-salatka
Vegeta Natur - Inspirowane Naturą





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *