Naleśniki gryczane z kurczakiem, brokułem i fetą

Naleśniki gryczane z kurczakiem, brokułem i fetą

Próbowaliście kiedyś przepis na naleśniki gryczane?

Ostatnio słodkie pancakes z mąki gryczanej smakowały doskonale. Tutaj wpis o nich. Były też wyjątkowo puszyste pomimo, że mąka gryczana nie zawiera glutenu a to on nadaje ciastu ciągliwą konsystencję. Z tego względu naleśniki gryczane są bardziej chrupiące od tych z mąki pszennej lub żytniej i innych glutenowych, co ogólnie uznałabym za ich zaletę. Ja uwielbiam naleśniki  i lubię kombinować z ich konsystencją oraz nadzieniem. Coraz częściej wybieram te na słono. Z tego przepisu dowiecie się jak przygotować pyszne naleśniki z kurczakiem w ziołach, brokułem i fetą na dietetyczny obiad.

Przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe z mąki gryczanej można wykorzystać do innych dań czy przekąsek. Kolejny pomysł na jego wykorzystanie dodam już wkrótce. Stay tuned!

naleśnik z kurczakiem

*Z podanej ilości składników wychodzą 4 duże naleśniki gryczane.

Kilka cennych uwag jak smażyć naleśniki ♥

– Skorzystaj z wagi kuchennej przy odmierzaniu składników. Z podanych proporcji ciasto jest idealne, nie za gęste ani nie za rzadkie.
– Użyj patelni z teflonową lub inną nieprzywierającą powłoką.
– Ciasto wylewaj na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu. Nie może być zbyt ostry, bo naleśnik przypali się a w środku będzie surowy.
– Wylewając ciasto, od razu rozprowadź je po całej powierzchni patelni, starając się aby naleśnik był jak najcieńszy. Ułatwi to zawinięcie nadzienia.
– Naleśnik odwracamy gdy na powierzchni pojawią się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
Naleśniki gryczane z kurczakiem

Przepis na naleśniki gryczane z kurczakiem


Składniki na ciasto gryczane

100 g mąki gryczanej
2 jajka
250 ml niegazowanej wody
duża szczypta soli

Mąkę przesyp, dodaj jajka, sól i na końcu wodę. Podane składniki ubij trzepaczką lub mikserem. Odstaw na 15 min. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni rozprowadzając ciasto jak najszybciej po całej powierzchni.

 

Nadzienie naleśników gryczanych

250 g fileta z kurczaka
250 g brokuła / połowa
100 g fety
3 łyżki pestek dyni

Nastaw wodę do ugotowania brokuła. W tym czasie fileta z kurczaka pokrój na małe kawałki, przypraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i skrop oliwą. Wrzuć do wrzątku podzielonego na różyczki brokuła i gotuj w osolonej wodzie ok. 7 min. Po zamarynowaniu ugrilluj lub usmaż mięso do złocistego koloru. Do miseczki wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj.

Naleśniki gryczane wypełnij nadzieniem podawaj dowolnie 

w formie rulonu, koperty lub złożonego na pół.

Smacznego! ♥

naleśnik gryczany z brokułem i feta

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *