Mus czekoladowy z aquafabą

Mus czekoladowy z aquafabą

Uwielbiam czekoladę, a ten puszysty mus z dodatkiem świeżutkich malin skradł moje serce. Skradnie i Wasze! Jest lekki i rozpływa się w ustach. Mogą go jeść bez wyrzutów sumienia osoby na diecie odchudzającej, bo zawiera niewielkie ilości cukru – tylko tyle ile dodano do czekolady. Jeszcze kogoś nie przekonałam?


Dlaczego warto przygotować zdrowe desery ?

Ja sama lubię wiedzieć co jem i dlatego jeżeli sięgam po słodycze to wyłącznie te, które sama przygotuje. To nie jest tak pracochłonne jak się wydaje. Akurat ten deser przygotujecie w maksymalnie krótkim czasie, przy dobrej organizacji wystarczy 15 min Oczywiście, chwycenie czekolady ze sklepowej półki zajmuje kilka sekund, ale czas spędzony w kuchni, gdy robi się coś fajnego, zdrowego i próbuje nowych smaków dla mnie nie ma miary. 

 

I tak dobrych słodyczy nie można nigdzie kupić! 

czekoladowy mus wegański

 

Teraz coś więcej o składnikach. Mus jest na bazie aquafaby w połączeniu
z gorzką czekoladą min. 70%. 

Co to jest aquafaba? 

To woda po odcedzeniu ciecierzycy z puszki lub pozostała po jej ugotowaniu. 

Aquafabę odkrył francuski kucharz, który szukał zamiennika białka jaja. Dzięki niemu osoby uczulone na białko jaja od 2014 r. mogą bez przeszkód zajadać się bezą. Na tym odkryciu skorzystali także weganie. Aquafaba składa się z roślinnego białka i skrobi. Jest niskokaloryczna. Jej dokładne właściwości są w dalszym ciągu badane. Dla mnie to duże odkrycie. Mam wiele pomysłów na jej wykorzystanie. Pierwsza w kolejce jest dietetyczna beza! 

aquafaba

Przepis na czekoladowy mus z aquafabą ♥


Składniki

/2 porcje/

1 puszka ciecierzycy
1 tabliczka czekolady min. 70 %* 
3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/cukru waniliowego
opcjonalnie przyprawy: cynamon/chilli/laska wanilii
maliny

*Vege czekolady: Wawel 90% białe opakowanie, można więcej posłodzić dla wyrównania smaku

 

Czekoladowy mus z aquafaby

Przecedź wodę z ciecierzycy. W suchej, czystej, najlepiej szklanej misce ubij aquafabę mikserem na najwyższych obrotach. Gdy utworzy się piana jak na zdjęciu, dodaj porcjami słodzik dalej ubijając.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (nastaw rondelek, wlej do niego pół szklanki wody i nakryj miską, wrzuć połamaną czekoladę; para spowoduje nagrzanie miski i powolne roztopienie czekolady). Poczekaj chwilkę aż ostygnie, ale pilnuj aby dalej była płynna. Ostudzoną czekoladę przelewaj porcjami do miski z aquafabą.

Bardzo, bardzo delikatnie i powoli mieszaj, najwygodniej trzepaczką. Piana trochę opadnie, to normalne. Ostatecznie wymieszany mus przełóż do miseczek. Włóż do lodówki na min. godzinę. Ozdób dowolnymi owocami. 

 

aquafaba

 

aquafaba vege mus

vege mus czekoladowy

 

Mus czekoladowy z aquafabą
Oceń wpis!

Sprawdź inne przepisy!

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.




Close