Makaron ryżowy z tofu i warzywami

Zabieram Was na krótką wycieczkę po Azji. Zaczniemy od błyskawicznego makaronu ryżowego, przez smak wędzonego tofu i całą gamę warzyw: fenkuła, selera naciowego, grzybów, papryki, czosnku aż dotrzemy do aromatu trawy cytrynowej. Całej wyprawie towarzyszył sos sojowy i czarne ziarna sezamu.
.
Trawa cytrynowa, fenkuł i tofu
.
Na takie azjatyckie wycieczki mogłabym chodzić codziennie. Wędzone tofu możecie zastąpić kurczakiem, ale polecam zrobić wersję wegańską. Smażone wędzone tofu, ma chrupiącą skórkę i zniewalający zapach i smak. Nie wymaga dodatkowego przyprawiania. Dla wielbicieli ostrych smaków polecam posiekać świeżą papryczkę chili. Na moim talerzu znalazł się wyjątkowy produkt, który rzadko spotykam w zwykłym supermarkecie. Mam na myśli trawę cytrynową. Rozbiłam ją tłuczkiem i drobno posiekałam, ponieważ jest bardzo włóknista. Dodałam w trakcie podsmażania wszystkich składników. Innym, mało popularnym warzywem w Polsce jest fenkuł in. koper włoski. Więcej słyszałam o nim, czytając o ziołolecznictwie. Herbatki z koprem włoskim są ulgą na kolki, wzdęcia i zaparcia oraz podobno zwalcza nieprzyjemny oddech.
W daniu z makaronem ryżowym i tofu nie może zabraknąć kolendry! To wyjątkowo aromatyczne zioło o intensywnym smaku! Jako przyprawę wykorzystuje się zarówno listki kolendry jak i jej ziarenka. Polecam również posypać makaron ryżowy podprażonymi orzechami nerkowca na wierzchu.
Makaron ryżowy z tofu i warzywami
Składniki
/2 porcje/
200 g makaronu ryżowego / ½ paczki/
1 kostka wędzonego tofu
½ czerwonej papryki
6 pieczarek
4 łodygi selera naciowego
½ fenkułu/kopru włoskiego
1 łyżka orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
łodyga trawy cytrynowej
4 łyżki sosu sojowego
kolendra
2 łyżeczki cukru kokosowego*
papryczka chilli*
.
.
Przygotuj warzywa – selera naciowego potnij w poprzek, paprykę w paski, fenkuł posiekaj na mniejsze kawałki, pieczarki pokrój w większą kostkę. Trawę cytrynową rozbij tłuczkiem i posiekaj w poprzek włókien. Obierz czosnek i pokrój w plastry.
Tofu pokrój na małe kawałki. Olej rozgrzej na woku i wrzuć tofu. Poczekaj aż się zarumieni z jednej strony i dopiero przewróć na pozostałe boku. W ten sposób nabierze apetycznej skórki.
Dodaj pozostałe warzywa. Wlej sos sojowy i w razie potrzeby podlej wodą. Mieszaj co jakiś czas. W zależności od preferencji smaż i duś do miękkości warzyw lub po krótkiej chwili.
**Dodaj opcjonalnie papryczkę chili i cukier kokosowy.
Warzywa są na tyle aromatyczne, że ja nie doprawiałam już niczym innym. Makaron ryżowy z tofu podawaj z ćwiartką limonki, posypany posiekaną kolendrą oraz orzechami nerkowca.


Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.