Makaron ryżowy z tofu i warzywami

Makaron ryżowy z tofu i warzywami

Zabieram Was na krótką wycieczkę po Azji. Zaczniemy od błyskawicznego makaronu ryżowego, przez smak wędzonego tofu i całą gamę warzyw: fenkuła, selera naciowego, grzybów, papryki, czosnku aż dotrzemy do aromatu trawy cytrynowej. Całej wyprawie towarzyszył sos sojowy i czarne ziarna sezamu. 

.

 

Trawa cytrynowa, fenkuł i tofu

 

.

Na takie azjatyckie wycieczki mogłabym chodzić codziennie. Wędzone tofu możecie zastąpić kurczakiem, ale polecam zrobić wersję wegańską. Smażone wędzone tofu, ma chrupiącą skórkę i zniewalający zapach i smak. Nie wymaga dodatkowego przyprawiania. Dla wielbicieli ostrych smaków polecam posiekać świeżą papryczkę chili. Na moim talerzu znalazł się wyjątkowy produkt, który rzadko spotykam w zwykłym supermarkecie. Mam na myśli trawę cytrynową. Rozbiłam ją tłuczkiem i drobno posiekałam, ponieważ jest bardzo włóknista. Dodałam w trakcie podsmażania wszystkich składników. Innym, mało popularnym warzywem w Polsce jest fenkuł in. koper włoski. Więcej słyszałam o nim, czytając o ziołolecznictwie. Herbatki z koprem włoskim są ulgą na kolki, wzdęcia i zaparcia oraz podobno zwalcza nieprzyjemny oddech. 

W daniu z makaronem ryżowym i tofu nie może zabraknąć kolendry! To wyjątkowo aromatyczne zioło o intensywnym smaku! Jako przyprawę wykorzystuje się zarówno listki kolendry jak i jej ziarenka. Polecam również posypać makaron ryżowy podprażonymi orzechami nerkowca na wierzchu.

 

makaron_ryzowy_z_tofu_positiveat

 

Makaron ryżowy z tofu i warzywami

 

Składniki

/2 porcje/

200 g makaronu ryżowego / ½ paczki/

1 kostka wędzonego tofu

½ czerwonej papryki

6 pieczarek

4 łodygi selera naciowego

½ fenkułu/kopru włoskiego

1 łyżka orzechów nerkowca

2 ząbki czosnku

łodyga trawy cytrynowej

4 łyżki sosu sojowego

kolendra

2 łyżeczki cukru kokosowego*

papryczka chilli*

.

.

Przygotuj warzywa – selera naciowego potnij w poprzek, paprykę w paski, fenkuł posiekaj na mniejsze kawałki, pieczarki pokrój w większą kostkę. Trawę cytrynową rozbij tłuczkiem i posiekaj w poprzek włókien. Obierz czosnek i pokrój w plastry. 

Tofu pokrój na małe kawałki. Olej rozgrzej na woku i wrzuć tofu. Poczekaj aż się zarumieni z jednej strony i dopiero przewróć na pozostałe boku. W ten sposób nabierze apetycznej skórki. 

Dodaj pozostałe warzywa. Wlej sos sojowy i w razie potrzeby podlej wodą. Mieszaj co jakiś czas. W zależności od preferencji smaż i duś do miękkości warzyw lub po krótkiej chwili. 

**Dodaj opcjonalnie papryczkę chili i cukier kokosowy.

Warzywa są na tyle aromatyczne, że ja nie doprawiałam już niczym innym. Makaron ryżowy z tofu podawaj z ćwiartką limonki, posypany posiekaną kolendrą oraz orzechami nerkowca.

 

makaron_ryzowy_z_tofu_positiveat
Makaron ryżowy z tofu i warzywami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *