Lody jogurtowe z domową czekoladą

Lody jogurtowe z domową czekoladą

Ten przepis na lody jogurtowe sprawdzi się w sam raz gdy dopada nieodparta ochota na coś słodkiego, a lodówka świeci pustkami a i zapasów brak. Znacie to uczucie? Mi zdarza się to niestety zbyt często. Kiedy potrzebowałam wyczarować zdrowy deser z niewielkiej ilości produktów powstały właśnie te lody. O dziwo nawet w towarzystwie domowej czekolady! 

Nie można ich nazwać zbyt ambitnymi jednak właśnie o to chodzi w prostych przepisach. Z kilku składników mamy kompletny deser a za sprawą ulubionych dodatków robi się ciekawiej i smaczniej. Do swoich lodów jogurtowych dodałam mrożone owoce – jagody i truskawki oraz płatki migdałów.

Prawda, że wyglądają zachęcająco?

Ogromną zaletą lodów jogurtowych jest niska wartość kaloryczna. Przebijają klasyczne lody, które zawierają pełno cukru i tłuszczu wątpliwej jakości. W domowych przepisach sami decydujemy ile kalorii spożyjemy, przez to ile dodamy cukru a może w ogóle zastąpimy go niskokalorycznym słodzikiem. Dzięki temu zyskujemy kontrolę nad swoją sylwetką oraz mamy wpływ na zdrowie. 

domowe lody jogurtowe

Przepis na lody jogurtowe ♥


Składniki 

/1 porcja/

100 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki nasion chia
2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
mrożone owoce – jagody, truskawki, maliny

Lody jogurtowe 

Jogurt podgrzewamy krótko w rondelku tak aby rozpuścić erytrytol lub inny słodzik. Dosypujemy nasiona chia i mieszamy. Wylewamy do formy z rozdrobnionymi owocami. 

Chłodzimy w zamrażarce. Ja trzymałam całą noc. Myślę, że wystarczy ok. 3 h mrożenia. Są gotowe do spożycia po odczekaniu 10 min po wyjęciu z zamrażarki.

Czytaj dalej…

Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami i płatkami migdałów.

A może…

W wersji z gorącym musem z malin, truskawek lub jeżyn!

domowe lody jogurtowe

Jak zrobić domową czekoladę? ♥

Składniki

/1 porcja/

2 łyżki kakao
1 łyżka erytrytolu
2 duże łyżki oleju kokosowego w formie stałej

 

Domowa czekolada – najprostszy przepis

Olej roztopić w rondelku, dodać kakao i słodzik. Dobrze wymieszać i przelać do formy. Odstawić do lodówki na godzinę. 

Czekoladę można wstawić do zamrażarki a później zetrzeć ją lub pokruszyć i podawać w wybranej wersji z lodami jogurtowymi.

♥ Wielbicielom czekolady mlecznej radzę pokombinować z proporcjami i dolać odrobinę mleka. Na pewno będzie słodsza od tej z podstawowego przepisu. 

lody jogurtowe z truskawkami

deser lodowy z owocami

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *