Lody jogurtowe z domową czekoladą

Ten przepis na lody jogurtowe sprawdzi się w sam raz gdy dopada nieodparta ochota na coś słodkiego, a lodówka świeci pustkami a i zapasów brak. Znacie to uczucie? Mi zdarza się to niestety zbyt często. Kiedy potrzebowałam wyczarować zdrowy deser z niewielkiej ilości produktów powstały właśnie te lody. O dziwo nawet w towarzystwie domowej czekolady!
Nie można ich nazwać zbyt ambitnymi jednak właśnie o to chodzi w prostych przepisach. Z kilku składników mamy kompletny deser a za sprawą ulubionych dodatków robi się ciekawiej i smaczniej. Do swoich lodów jogurtowych dodałam mrożone owoce – jagody i truskawki oraz płatki migdałów.
Prawda, że wyglądają zachęcająco?
Ogromną zaletą lodów jogurtowych jest niska wartość kaloryczna. Przebijają klasyczne lody, które zawierają pełno cukru i tłuszczu wątpliwej jakości. W domowych przepisach sami decydujemy ile kalorii spożyjemy, przez to ile dodamy cukru a może w ogóle zastąpimy go niskokalorycznym słodzikiem. Dzięki temu zyskujemy kontrolę nad swoją sylwetką oraz mamy wpływ na zdrowie.
Przepis na lody jogurtowe ♥
Składniki
/1 porcja/
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki nasion chia
2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
mrożone owoce – jagody, truskawki, maliny
Lody jogurtowe
Jogurt podgrzewamy krótko w rondelku tak aby rozpuścić erytrytol lub inny słodzik. Dosypujemy nasiona chia i mieszamy. Wylewamy do formy z rozdrobnionymi owocami.
Chłodzimy w zamrażarce. Ja trzymałam całą noc. Myślę, że wystarczy ok. 3 h mrożenia. Są gotowe do spożycia po odczekaniu 10 min po wyjęciu z zamrażarki.
Czytaj dalej…
Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami i płatkami migdałów.
A może…
W wersji z gorącym musem z malin, truskawek lub jeżyn!
Jak zrobić domową czekoladę? ♥
Składniki
/1 porcja/
2 łyżki kakao
1 łyżka erytrytolu
2 duże łyżki oleju kokosowego w formie stałej
Domowa czekolada – najprostszy przepis
Olej roztopić w rondelku, dodać kakao i słodzik. Dobrze wymieszać i przelać do formy. Odstawić do lodówki na godzinę.
Czekoladę można wstawić do zamrażarki a później zetrzeć ją lub pokruszyć i podawać w wybranej wersji z lodami jogurtowymi.
♥ Wielbicielom czekolady mlecznej radzę pokombinować z proporcjami i dolać odrobinę mleka. Na pewno będzie słodsza od tej z podstawowego przepisu.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.