Ciasto galette z truskawkami

Ciasto galette z truskawkami

Nie wiem czy ktoś bardziej ode mnie wyczekiwał truskawek! 🍓 Dzisiaj przygotowując to kruche ciasto z truskawkami, na początku nie wiedziałam, co tak naprawdę chcę przyrządzić. Miałam mnóstwo pomysłów. Świeże truskawki smakują wybornie w koktajlach z mlekiem, jogurtem i kefirem. Wersji wegańskich, z napojami roślinnymi nie próbowałam. Jedynie z mleczkiem kokosowym, ale to nie moje smaki.
Skąd nazwa galette? Galette z francuskiego, to placek. Pełna nazwa to Galette des rois. Jest to ciasto wypiekane 6 stycznia, we Francji. Nadziewane masą migdałową, swoją inność nabrało, dzięki charakterystycznemu zawijaniu brzegów do środka. Według wielu, ciasto nie zyskało tym na wyglądzie. O gustach się nie dyskutuje, ale jak dla mnie wygląda bardzo apetycznie, zwłaszcza ze świeżymi owocami w środku.

Zobacz jak przygotować własne mleko sojowe!

Domowy napój sojowy.

Kruche ciasto z truskawkami jak marzenie

Kruche ciasto z truskawkami, od razu kojarzy mi się z niedzielnym, letnim popołudniem. Moja mama miała zwyczaj piec takie ciasto. Dlatego, teraz gdy zdecydowałam się zrobić ciasto, poszłam w jej ślady. Podwyższając poprzeczkę i czyniąc tradycyjne kruche ciasto, bardziej fit, użyłam dwóch różnych mąk. Zdecydowanie obcięłam ilość cukru. I dodatkowo zamieniłam cukier na słodzik. Efekt, przeszedł moje oczekiwania. Takie ciasto najlepiej podawać z gałką lodów. Mniam! Cudowny letni deser, który z łatwością przygotujesz z kilku składników. Poza tym, sama wybrałam zwykłą mąkę pszenną, ale jeśli nie możesz jeść glutenu, to wystarczy, że zamienisz mąkę na ryżową z jasną gryczaną. Ciasto ma być kruche, więc uwolniony gluten podczas jego wyrabianiu, może pokrzyżować plany. Dlatego bezglutenowe mąki, dodadzą mu pożądanej kruchości. Jedynie nie polecam mąki kokosowej, z którą trzeba umieć się obchodzić, aby uzyskać zamierzone efekty.

Na pewno pojawią się jeszcze inne przepisy z truskawką w roli głównej na blogu. Tymczasem zobacz

przepis na dietetyczne bułeczki z truskawkami.

buleczka_drozdzowa

Przepis na kruche ciasto z truskawkami

ciasto-galette-z-truskawkami

Składniki
/1 blacha/

2/3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. mąki pszennej typ 550 lub ryżowej
1 szczypta soli
1 łyżka cukru lub słodzika
100 g zimnego masła
125 g serka naturalnego kanapkowego
500 g świeżych truskawek
*roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
*płatki migdałów
+ cukier puder do posypania ciasta


Mąki przesiej do dużej miski. Wyciągnij masło. Wkrój do mąki. Posiekaj je w misce na mniejsze kawałki. Dodaj szczyptę soli, cukier i serek. Szybko zagnieć do stałej kuli.

Rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Połóż na nim ciasto. Przykryj drugim arkuszem. Rozwałkuj ciasto w formę koła – brzegi mogą być cienkie, ale na środku będą soczyste truskawki, więc może być tam trochę grubsze. Ciasto nie musi być równe. Rozwałkowane kruche ciasto włóż do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotuj truskawki. Umyj, osusz i oczyść z szypułek. Pokrój na ćwiartki. Wrzuć do miski, wsyp łyżkę mąki i słodzik. Delikatnie wymieszaj, tylko ruszając miską.

Wyjmij ciasto z lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200 – 220 stopni. Ciacho przełóż na blachę. Może być na tym samym papierze – moje się nie przykleiło. Kruche ciasto posyp łyżką bułki tartej – to zapobiegnie rozmiękaniu ciasta.

Wyłóż truskawki na środek ciasta. Zostaw 3 cm, wolne brzegi do zawinięcia. Zawiń ciasto na truskawki. *Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem i płatkami migdałów. I włóż do odpowiednio nagrzanego piekarnika. Zimny piekarnik poskutkuje odwinięciem się ciasta!

Piecz 30 minut, ale w międzyczasie kontroluj pieczenie. Zarumienione brzegi to sygnał do wyłączenia piekarnika. Otwórz drzwiczki i wystudź ciasto nie wyciągając go całkowicie z piekarnika. Podawaj ciepłe z lodami. 

kruche-ciasto-z-truskawkami





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *