Idealnie kruche ciasteczka owsiane

Najpyszniejsze kruche ciasteczka owsiane jakie jadłam w zdrowej, fit wersji. Zrobiłam je z mąki owsianej i to ona nadała im niezwykłej kruchości. Co ważne, ciastka nie kruszą się po upieczeniu i z łatwością je można zdjąć z blachy. Do końca dnia wszystkie zostały zjedzone! Takie kruche ciastka kojarzą mi się z dzieciństwem, gdy jeszcze ciepłe jadłam ze szklanką mleka. Wspomnienia od razu wróciły, gdy poczułam ich ciasteczkowy zapach po wyjęciu z piekarnika. Czy nie wyglądają apetycznie?
Jeżeli nie masz mąki owsianej, wykorzystaj płatki owsiane. Przepis na ciastka owsiane znajdziesz tu.
,,Fit” ciasteczka owsiane
Nauczyłam się piec, gdy byłam nastolatką i wiele ciastek owsianych zniechęcało do zdrowych wyborów. Często na podstawie niektórych ,,fit” przepisów, upieczone ciasteczka owsiane aż lepiły się od cukru. Z zewnątrz były błyszczące – takich przepisów unikaj! Również uważaj na przepisy FIT, które są bez tłuszczu, bez oleju czy masła, takie są zbyt suche i wręcz niezjadliwe. Jeżeli podejmujesz wysiłek i robisz domowe ciasteczka, niech one będą przyjemnością i nagrodą. To, że są zdrowe niech będzie przyjemnym skutkiem ubocznym! ♥
Przepis na te kruche ciasteczka owsiane możesz zmodyfikować i zamiast migdałów użyć innych orzechów lub jeszcze w trakcie mieszania dodać gorzką czekoladę. Ja zostaje przy tradycyjnych przepisach na ciastka i czekoladę jem oddzielnie.
Często zdrowe przepisy są oblepione cukrem, a te FIT bez oleju czy masła są suche i niezjadliwe.

.
.
Kruche ciasteczka owsiane z migdałami
Składniki
/12 ciasteczek/
2 szkl. mąki owsianej
1 jajko
¼ szkl. erytrytolu/ksylitolu/cukru
¼ szkl. oleju kokosowego płynnego lub ¼ kostki masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
12 migdałów
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, sól i sodę – przemieszaj. Rozpuść tłuszcz i wlej do drugiej miski z jajkiem i cukrem. Rozbij płynną masę za pomocą trzepaczki lub blendera, tak aby cukier się rozpuścił. Dodaj suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką.
Gotową masę wykładaj na blachę za pomocą łyżki, formułując kształt ciastek. Ciastka w trakcie pieczenia mogą trochę urosnąć, więc zachowaj między nimi odstęp. Na środek ciastka wciśnij migdała.
Piecz przez 10 – 15 minut do zarumienienia.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.