Idealnie kruche ciasteczka owsiane

Idealnie kruche ciasteczka owsiane

Najpyszniejsze kruche ciasteczka owsiane jakie jadłam w zdrowej, fit wersji. Zrobiłam je z mąki owsianej i to ona nadała im niezwykłej kruchości. Co ważne, ciastka nie kruszą się po upieczeniu i z łatwością je można zdjąć z blachy. Do końca dnia wszystkie zostały zjedzone! Takie kruche ciastka kojarzą mi się z dzieciństwem, gdy jeszcze ciepłe jadłam ze szklanką mleka. Wspomnienia od razu wróciły, gdy poczułam ich ciasteczkowy zapach po wyjęciu z piekarnika. Czy nie wyglądają apetycznie?

 

 

Jeżeli nie masz mąki owsianej, wykorzystaj płatki owsiane. Przepis na ciastka owsiane znajdziesz tu.

 

 

,,Fit” ciasteczka owsiane


Nauczyłam się piec, gdy byłam nastolatką i wiele ciastek owsianych zniechęcało do zdrowych wyborów. Często na podstawie niektórych ,,fit” przepisów, upieczone ciasteczka owsiane aż lepiły się od cukru. Z zewnątrz były błyszczące – takich przepisów unikaj! Również uważaj na przepisy FIT, które są bez tłuszczu, bez oleju czy masła, takie są zbyt suche i wręcz niezjadliwe. Jeżeli podejmujesz wysiłek i robisz domowe ciasteczka, niech one będą przyjemnością i nagrodą. To, że są zdrowe niech będzie przyjemnym skutkiem ubocznym! ♥

Przepis na te kruche ciasteczka owsiane możesz zmodyfikować i zamiast migdałów użyć innych orzechów lub jeszcze w trakcie mieszania dodać gorzką czekoladę. Ja zostaje przy tradycyjnych przepisach na ciastka i czekoladę jem oddzielnie.

 

 

Często zdrowe przepisy są oblepione cukrem, a te FIT bez oleju czy masła są suche i niezjadliwe. 

 

 

ciasteczka_owsiane_positiveat-min
Kruche ciasteczka owsiane

.

.

 

 

Kruche ciasteczka owsiane z migdałami


Składniki

/12 ciasteczek/

2 szkl. mąki owsianej

1 jajko

¼ szkl. erytrytolu/ksylitolu/cukru

¼ szkl. oleju kokosowego płynnego lub ¼ kostki masła

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

12 migdałów

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wsyp mąkę, sól i sodę – przemieszaj. Rozpuść tłuszcz i wlej do drugiej miski z jajkiem i cukrem. Rozbij płynną masę za pomocą trzepaczki lub blendera, tak aby cukier się rozpuścił. Dodaj suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. 

Gotową masę wykładaj na blachę za pomocą łyżki, formułując kształt ciastek. Ciastka w trakcie pieczenia mogą trochę urosnąć, więc zachowaj między nimi odstęp. Na środek ciastka wciśnij migdała. 

Piecz przez 10 – 15 minut do zarumienienia. 

 

fit_kruche_ciasteczka_owsiane

Sprawdź inne przepisy!

Michalina Zgid

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.