Krewetki z czosnkiem i pietruszką

Krewetki z czosnkiem i pietruszką

Jeżeli dotychczas nie przekonałeś się do krewetek, koniecznie wypróbuj ten przepis. Krewetki z czosnkiem i pietruszką, podsmażone na maśle to najlepszy przepis na krewetki. Przygotowując taki maślano-ziołowy sos, wystarczy, że dodasz ulubiony rodzaj makaronu i masz gotowy obiad. Aromat tego dania, kojarzy mi się z wakacjami nad morze Śródziemnomorskim. Tylko wielkość tamtejszych krewetek przebijała o głowę, te dostępne w pobliskich sklepach.

Rodzaje krewetek

Zazwyczaj kupuje krewetki vannamei tzw. białe krewetki. Ponieważ te bardziej pasują do makaronu, risotto czy sałatek. W sklepach znajdziesz jeszcze krewetki tygrysie. Rzeczywiście, są wyraźnie większe od białych. Ten gatunek polecany jest na grilla i do zup.

krewetki-z-czosnkiem-na-masle

Krewetki – składniki odżywcze

Krewetki są niskokaloryczne, co ucieszy osoby na diecie redukcyjnej. Dodatkowo aż w 24% składają się z pełnowartościowego białka. To także dobre źródło wapnia i żelaza. Krewetki tak jak i pozostałe owoce morza, dostarczają spore ilości cynku. Ten mikroelement razem z chromem, działa ochronnie na trzustkę i prewencyjnie przed cukrzycą. Cynk to również składnik włosów i paznokci. Natomiast te małe owoce morza, są równie dobrym źródłem selenu – silnego przeciwutleniacza, zapobiegającemu starzeniu się komórek, a przez to działa przeciwnowotworowo. Krewetki dostarczają wit. B12 i wit. E.

Jeżeli lubisz owoce morza, wypróbuj autorski przepis na zapiekankę rybną: Zapiekanka z borowikami

ryba w borowikach

Krewetki z czosnkiem i pietruszką
– przepis

Składniki
/2 porcje/
1 paczka mrożonych krewetek vanamei (250 g)
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
papryczka chilli lub szczypta chili w proszku
świeżo mielony pieprz, sól

Krewetki rozmroź wg przepisu na opakowaniu. W razie potrzeby obierz je. Obrane krewetki dokładnie obejrzyj czy na pewno nie ma kawałków pancerzy lub cieniutkiej czarnej linii, czyli przewodu pokarmowego krewetki. Jeśli tak, usuń ją za pomocą ostrego nożyka.

Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekany w plastry czosnek. Jeżeli lubisz ostre dania, możesz dodać papryczkę chili. Ja dodałam szczyptę przyprawy w proszku. Wsyp na roztopione masło.

Następnie dodaj osuszone krewetki. Podsmażaj minutę i przykryj pokrywką. Po chwili dorzuć posiekaną pietruszkę.

Duś krewetki do 8 minut. Po tym czasie powinny być białe i gotowe do zjedzenia. Posyp solą i pieprzem przed podaniem.

Gotowy sos, możesz wymieszać z ugotowanym makaronem lub zjeść ze świeżą bagietką.

krewetki-z-czosnkiem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *