Krem z gruszki i pietruszki

Krem z gruszki i pietruszki kojarzy mi się z delikatną zupą z wyjątkowym aromatem pietruszki, a Wam? Próbowaliście kiedyś takiego połączenia składników?
Przepis podała mi koleżanka, gdy potrzebowałam pomysłu na 3 kg gruszek. Dostałam je od rodziców, z rodzinnego sadu. Żal było nie wykorzystać. Co prawda, do przepisu na krem z gruszki i pietruszki potrzebna jest jedna gruszka. I tak nadaje wystarczająco dużo słodkości tej zupie. Resztę gruszek zużyłam na pyszny mus gruszkowy do naleśników. ♥
Ogromną zaletą tej zupy krem jest jej szybkie przygotowanie i… cena! Dla chcącego koszty dla dwóch osób można zamknąć nawet w 5 zł. Ja z kolei patrzę na bogactwo składników odżywczych i stwierdzam, że to bardzo opłacalny biznes 😉 Smak tego kremu z gruszki i pietruszki na pewno docenią miłośnicy słodkości. Po podsmażeniu pietruszki, uwalnia ona intensywny słodki zapach (przez uwolnienie cukrów). Jeżeli chcesz uniknąć zbyt słodkiego smaku zupy, użyj twardej gruszki i dolej połowę porcji mleka.
Przepis na krem z gruszki i pietruszki
Składniki
/2 porcje/
1 gruszka
500 g pietruszki (ok. 4 sztuki)
szklanka mleka lub napoju roślinnego (np. sojowy)
3 łyżki oliwy
majeranek/sól/pieprz
posiekane lub migdały w płatkach
Przygotowanie kremu z gruszki i pietruszki
W garnku podsmaż na maśle, obraną i pokrojoną w plastry pietruszkę. Następnie zalej 1/2 szklanki wody i wrzuć pokrojoną w kostkę gruszkę. Duś pod przykrywką z liściem laurowym i majerankiem. Gdy część wody wyparuje a warzywa staną się miękkie, wlej mleko. Uważaj, aby go nie przypalić!
Gotuj przez kilka minut i zblenduj całość na gładki krem. Dodaj oliwę.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.