Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Jesień często kojarzy się z przesileniem i okresem, gdy jesteśmy bardziej narażeni na sezonowe infekcje. Sama się nie zdołałam przed tym uchronić. Z tego względu postanowiłam dopasować swoje menu do aktualnej pory roku.  Pogoda nie dopisuje to i w ogródku coraz mniej warzyw. Przyszła pora aby te ostatki wykorzystać. A na krem z białych warzyw od dawna miałam ochotę. W ten sposób do mojej zupy trafił seler, korzeń pietruszki, biały por, ziemniak, cebula i czosnek. I tyle. Wykonanie zupy krem jak wiadomo nie jest czasochłonne ani nie wymaga dużo pracy. Stąd przepis na aromatyczny krem z białych warzyw na pewno polubią zapracowani i ci trochę bardziej leniwi. 

krem z białych warzyw

Wracając do tematu infekcji, nie przez przypadek wybrałam te a nie inne składniki do mojej zupy.

Cebula – olejki i lotne związki siarki działają antyseptycznie, a obecna kwercetyna to silny przeciwutleniacz tak jak witamina C

Czosnek – zawarta w nim allicyna w wielu badaniach wykazała silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze

Korzeń pietruszki – usuwa nadmiar zgromadzonej wody przy nadużywaniu soli, ze względu na wysoką zawartość potasu

Por –  ma działanie wykrztuśne i moczopędne, antyseptyczne – w ciepłych napojach łagodzi bóle gardła

Seler – działanie moczopędne poprawia pracę nerek i ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn

krem z selera

Przepis na krem z białych warzyw


Składniki 

/4-5 porcji/

½ selera
400 g  pietruszki – 4 średnie sztuki
1 biała część pora
1 średni ziemniak
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1,25 l bulionu 
5 łyżek jogurtu naturalnego/ pół małego opakowania
3 łyżki oliwy z oliwek
3 cieniutkie plasterki boczku wędzonego/szynki dojrzewającej

Przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz ziołowy, imbir w proszku, gałka muszkatołowa

Krem z białych warzyw

W garnku z grubym dnem podsmaż posiekaną cebulę i ząbek czosnku na łyżce oliwy. Po minucie dodaj pozostałe pokrojone warzywa: selera, pietruszkę, ziemniaka i białą część pora. Przesmażaj ok. 5 minut i zalej gorącym bulionem. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie.

Na suchej patelni ułóż plastry boczku i smaż do wytopienia tłuszczu. Wyłóż na ręcznik papierowy. Zupę dokładnie zblenduj i zdejmij z ognia. Dodaj jogurt, oliwę i przeciśnięty czosnek. Dopraw solą, szczyptą gałki i imbiru oraz pieprzem ziołowym. Na talerzu połóż chipsy z boczku lub szynki. Krem możesz podawać z grzankami z chleba razowego

zupa z białych warzyw

 

krem z białych warzyw



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *