Krem z marchewki z mlekiem kokosowym i imbirem

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym i imbirem

Krem z marchewki…

Czy nie tylko mi kojarzy się z dzieciństwem? Do ugotowania tej delikatnej zupy marchewkowej zainspirowały mnie nie czasy przedszkolne, a pewna łódzka restauracja. Tam spróbowałam jej pierwszy raz od dawna i zachwycił mnie jej smak. I tak zaczęłam kombinować na swój sposób, udoskonalając ten przepis. Z efektu końcowego jest bardzo zadowolona. Talerz zupy zniknął natychmiastowo. Nawet na drugi dzień krem z marchewki smakował  nadal bardzo dobrze. 


Zupę marchewkową należy podawać z produktem bogatym w tłuszcz, ponieważ zawarta w marchwi witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach. Ja proponuje dodatek orzechów czy mleczka kokosowego. 


Marchewkę miałam w 100% ekologiczną, bo wykopaną z własnego ogródka. Myślę, że kluczem do udanej, smacznej zupy jest przygotowanie dobrego wywaru. Ja swój ugotowałam na bazie mięsa drobiowego, z dużą ilością włoszczyzny. Bulion zredukowałam o połowę, więc wyszedł dość esencjonalny. A przez dodanie aromatycznych i rozgrzewających przypraw, takich jak papryczka chili, imbir i czosnek przełamałam słodki smak marchewki. Natomiast na koniec gotowania zamiast doprawiać zupę tłustą śmietaną lepiej dolać odrobinę mleczka kokosowego, co nada orientalnego charakteru.

krem z marchewki

Przepis na krem z marchewki


Składniki

/4 porcje/

750 ml bulionu
1 duży korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
350 g marchewki
1/2 cebuli
1/2 ząbku czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru (2 duże plastry)
100 ml mleczka kokosowego
100 g orzechów
Przyprawy: słodka papryka, kurkuma, chili

 

Krem z marchewki

Na tartce zetrzyj selera i pietruszkę. Jeżeli używasz tych ugotowanych z bulionu dodaj je na końcu, przed blendowaniem. W garnku, najlepiej takim z grubym dnem, rozgrzej łyżkę oliwy lub oleju rzepakowego. Podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w plasterki i starte warzywa przez ok. 10 min.

Na dno garnka wsyp przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki oraz szczyptę chili. Wymieszaj z warzywami i zalać ciepłym bulionem. Gotuj do miękkości warzyw.

Dokładnie zblenduj na zupę krem i dodaj przeciśnięty czosnek i imbir. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mleczko kokosowe i wymieszaj. Na suchej patelni podsmaż orzechy i udekoruj nimi zupę przelaną do miseczek.

Aromatyczny krem z marchewki gotowy ! 

zupa z marchwi

zupa krem z marchwi



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *