Krem z dyni z nutą pomarańczy

Krem z dyni z nutą pomarańczy

Halloween 

Cukierek albo psikus!

 


Myślę, że każdy ma jeden obraz w głowie na dźwięk tego słowa. Upiorne lampiony z dyni – symbolu halloween. Jest to jedyny dzień w roku, w którym dynia znajduje się w centrum zainteresowania. Osobiście znam lepsze sposoby na wykorzystanie tak wartościowego warzywa. 

 

 

Jakie są wartości odżywcze dyni? 

To niskokaloryczne warzywo – 100 g dostarcza jedynie 28 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika. Zdecydowanie przewyższa inne produkty jeżeli chodzi o zawartość witaminy A. Z mikroelementów dynia odznacza się dużą ilością potasu oraz wapnia przy niskiej podaży sodu i fosforu. 

 

Przepis na krem z dyni

Gdy na dworze pogoda zupełnie nie dopisuje jesiennym spacerom sięgam po ten przepis. W ten sposób uzależniłam się od zupy dyniowej, którą robię na wiele sposobów. Dzisiaj polecam przepis na krem z dyni z dodatkiem aromatycznej pomarańczy. Rozgrzewający i delikatny w smaku. Naprawdę doskonale syci a przy tym nie dostarcza wiele kalorii. 

 


zupa_krem_z_dyni

 

Składniki

/4 porcje/

1 mała dynia – 1-1,2 kg
2 ziemniaki – 250 g
2 marchewki – 200 g
1 cebula
min. 750 ml bulionu (w zależności od oczekiwanej gęstości)
sok z połówki pomarańczy
3 plastry świeżego imbiru
curry, sól, pieprz, opcjonalnie ziele angielskie/liść laurowy
oliwa do podsmażenia
orzeszki ziemne/nerkowce
do smaku: 2 łyżki śmietany 18% lub 150 ml mleczka kokosowego

 

 

Jesienny krem z dyni

Dynię, ziemniaki i marchewkę pokrój w mniejsze kawałki. Posiekaną cebulkę podsmaż  na rozgrzanej oliwie w garnku z grubym dnem. Dodaj pozostałe warzywa. Przykryj pokrywką i duś 2 minuty. Zalej gorącym bulionem, wrzuć parę liści laurowych i ziele angielskie. Gotuj aż warzywa będą miękkie, około 20 min. Wyłów ziele i liście laurowe. Następnie odstaw z ognia, dodaj imbir i zblenduj na gładki krem.

Wlej wyciśnięty sok z pomarańczy, dopraw łyżeczką curry, solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Dodaj śmietankę lub mleczko kokosowe. Na suchej patelni podsmaż wybrane orzechy. Gorącą zupę przelej do miseczek i posyp podprażonymi orzeszkami.

 

Imbir jest bardzo intensywny w smaku, więc najlepiej dodać go
mniej a dopiero po spróbowaniu dodać kolejną porcję. Ciepło
potęguje jego smak. Natomiast blendując zupę
należy uważać aby się nie poparzyć!

 

 



1 thought on “Krem z dyni z nutą pomarańczy”

  • Nie przepadam za zupą z dyni, ale wersja z dodatkiem pomarańczy przekonuje mnie by wypróbować ten przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *