Kokosowe batoniki owsiane

Kokosowe batoniki owsiane

Batony musli, zdrowe batoniki z miodem, batoniki bez cukru, fit batoniki z bakaliami… aż trudno się zdecydować. Próbowaliście domowych przepisów?

Gdy po raz pierwszy zrobiłam batoniki owsiane, były tak kruche, że nie udało mi się ich pokroić. Też tak mieliście?  Wtedy po raz kolejny straciłam zaufanie do przepisów z Internetu. Ostatecznie zamiast batoników owsianych wyszła domowa granola, więc nie było tak źle.

KOKOSOWE BATONIKI OWSIANE

Ten przepis na kokosowe batoniki owsiane zapożyczyłam z książki o diecie FODMAP. Nie pominęłam zmian w składnikach. Priorytetem było zmniejszenie ilości cukru. Chciałam, aby nadal pozostawały zdrową przekąską, a nie bombą kaloryczną. Batoniki i bez niego dostarczają sporo kalorii, ponieważ w tak małej objętości mają dużo różnorodnych składników: płatki owsiane, wiórki kokosowe, czasami zdarzają się suszone owoce i orzechy. Jeśli kogoś zniechęciłam dodam, że nie da się zjeść ich dużo! Poza tym dla takiej wygody naprawdę warto, poświęcić czas na przygotowanie.

 

Ja przez tydzień nie musiałam zastanawiać się, co zjem na drugie śniadanie! Ogólnie byłam bardzo zadowolona ze smaku i konsystencji tych kokosowych batoników owsianych. Wzięłam aparat do ręki i postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem.

 

Przygotowanie batoników

Przygotowanie domowych batoników owsianych składa się z kilku etapów. Niestety jest ono dość czasochłonne, ale z przepisu wychodzi około 16-18 sztuk.

batony_kokosowe_positiveat

 

Kokosowe batoniki owsiane


Składniki

/16-18 sztuk/

 

Spód batonów


2 czubate szkl. płatków owsianych

½ szkl. wiórków kokosowych

½ szkl. oleju kokosowego

¼ szkl. płynnego oleju kokosowego

szczypta soli

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do ciasta (wymiary nie większa niż 24×26) wyłóż papierem do pieczenia. 

W mikserze rozdrobnij płatki owsiane, sól i wiórki kokosowe. Uważaj aby nie stały się mąką! Wlej płynny olej kokosowy i ponownie wymieszaj. Uzyskaną masę rozłóż na całą blachę i wyrównaj łyżką. Włóż do piekarnika i piecz do 15 minut. Następnie odstaw do ostudzenia. 

 

 

Nadzienie


3 jajka

½ szkl. cukru

(najlepiej zastąp słodzikiem: ksylitolem, erytrolem)

sok z połowy dużej cytryny

łyżka skórki z cytryny

2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej

*kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

Jajka ubijaj przez 2-3 minuty, ze średnią szybkością miksera, aż będą lekkie i puszyste. Dodaj cukier, sok z cytryny, skórkę cytrynową, aromat i dalej miksuj przez 1 minutę. 

Masę podziel na pół i do jednej części dodaj budyń. Ponownie ubij i dodaj do pozostałych składników. Kontynuuj ubijanie całej masy. 

Wylej na ostudzony spód i włóż ponownie do piekarnika na 15 minut aż wierzch będzie suchy. 

 

Polewa 


sok z połowy cytryny

2 łyżki cukru/słodzika

½ szklanki wody

2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej

½ wiórków kokosowych

 

Ostatnim etapem jest polewa. W trakcie pieczenia spodu i masy, w małym rondelku umieść wodę, sok z cytryny, cukier i budyń. Podgrzewaj nieustannie mieszając, do czasu aż masa zgęstnieje ok 2-3 minuty. 

Na koniec dodaj wiórki kokosowe i zdejmij z ognia. Wylej na upieczony spód i odstaw do ostygnięcia. Najlepiej schowaj do lodówki na 1-2 h i dopiero pokrój na równe batoniki.

Podawaj z bitą śmietanką kokosową. 

 

ciasteczka_kokosowo_cytrynowe

Kokosowe batoniki owsiane



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *