Kokosowe batoniki owsiane

Batony musli, zdrowe batoniki z miodem, batoniki bez cukru, fit batoniki z bakaliami… aż trudno się zdecydować. Próbowaliście domowych przepisów?
Gdy po raz pierwszy zrobiłam batoniki owsiane, były tak kruche, że nie udało mi się ich pokroić. Też tak mieliście? Wtedy po raz kolejny straciłam zaufanie do przepisów z Internetu. Ostatecznie zamiast batoników owsianych wyszła domowa granola, więc nie było tak źle.
KOKOSOWE BATONIKI OWSIANE
Ten przepis na kokosowe batoniki owsiane zapożyczyłam z książki o diecie FODMAP. Nie pominęłam zmian w składnikach. Priorytetem było zmniejszenie ilości cukru. Chciałam, aby nadal pozostawały zdrową przekąską, a nie bombą kaloryczną. Batoniki i bez niego dostarczają sporo kalorii, ponieważ w tak małej objętości mają dużo różnorodnych składników: płatki owsiane, wiórki kokosowe, czasami zdarzają się suszone owoce i orzechy. Jeśli kogoś zniechęciłam dodam, że nie da się zjeść ich dużo! Poza tym dla takiej wygody naprawdę warto, poświęcić czas na przygotowanie.
Ja przez tydzień nie musiałam zastanawiać się, co zjem na drugie śniadanie! Ogólnie byłam bardzo zadowolona ze smaku i konsystencji tych kokosowych batoników owsianych. Wzięłam aparat do ręki i postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem.
Przygotowanie batoników
Przygotowanie domowych batoników owsianych składa się z kilku etapów. Niestety jest ono dość czasochłonne, ale z przepisu wychodzi około 16-18 sztuk.
Kokosowe batoniki owsiane
Składniki
/16-18 sztuk/
Spód batonów
2 czubate szkl. płatków owsianych
½ szkl. wiórków kokosowych
½ szkl. oleju kokosowego
¼ szkl. płynnego oleju kokosowego
szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do ciasta (wymiary nie większa niż 24×26) wyłóż papierem do pieczenia.
W mikserze rozdrobnij płatki owsiane, sól i wiórki kokosowe. Uważaj aby nie stały się mąką! Wlej płynny olej kokosowy i ponownie wymieszaj. Uzyskaną masę rozłóż na całą blachę i wyrównaj łyżką. Włóż do piekarnika i piecz do 15 minut. Następnie odstaw do ostudzenia.
Nadzienie
3 jajka
½ szkl. cukru
(najlepiej zastąp słodzikiem: ksylitolem, erytrolem)
sok z połowy dużej cytryny
łyżka skórki z cytryny
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
*kilka kropel ekstraktu waniliowego
Jajka ubijaj przez 2-3 minuty, ze średnią szybkością miksera, aż będą lekkie i puszyste. Dodaj cukier, sok z cytryny, skórkę cytrynową, aromat i dalej miksuj przez 1 minutę.
Masę podziel na pół i do jednej części dodaj budyń. Ponownie ubij i dodaj do pozostałych składników. Kontynuuj ubijanie całej masy.
Wylej na ostudzony spód i włóż ponownie do piekarnika na 15 minut aż wierzch będzie suchy.
Polewa
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru/słodzika
½ szklanki wody
2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
½ wiórków kokosowych
Ostatnim etapem jest polewa. W trakcie pieczenia spodu i masy, w małym rondelku umieść wodę, sok z cytryny, cukier i budyń. Podgrzewaj nieustannie mieszając, do czasu aż masa zgęstnieje ok 2-3 minuty.
Na koniec dodaj wiórki kokosowe i zdejmij z ognia. Wylej na upieczony spód i odstaw do ostygnięcia. Najlepiej schowaj do lodówki na 1-2 h i dopiero pokrój na równe batoniki.
Podawaj z bitą śmietanką kokosową.
Kokosowe batoniki owsiane

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.