Karmelowy popcorn|bez cukru|wege

Ostatnio w kinach pojawiła się premiera Króla Lwa. Wybrałam się na premierę i siedziałam pośród przedstawicieli praktycznie każdego pokolenia. W trakcie seansu, wiecie jak to bywa, każdy wyciąga popcorn, nachosy, coca-colę, a zdarzają się i tacy, co nie obejdą się bez piwa. Dlatego nie dziw się, że kino kojarzy mi się z jedzeniem. Film + jedzenie zawsze idą ze sobą w parze. Jeśli jesteś miłośniczką karmelowego popcornu, to ten wpis jest właśnie dla Ciebie.
Ja uwielbiam słodko-słone smaki. Lody o smaku słonego karmelu są zawsze trafnym wyborem. Niestety nie pod względem dietetycznym. Lodów w lodziarni nie zmienię na zdrowsze, dlatego też, spróbowałam przerobić karmelowy popcorn na coś zdrowszego. Jak zrobić karmel bez użycia białego cukru? To prostsze niż się wydaje. Jeśli znasz smak daktyli, to na pewno wiesz o czym mówię.

Daktyle są bogate w błonnik, potas, fosfor, magnez i wit. z grupy B. Ponadto są szybkim (i słodkim) zastrzykiem energii dla mózgu i… krwinek czerwonych. Składają się aż w 75% z cukrów prostych. Pewnie pomyślisz, ale jak to cukry proste, przecież to niezdrowe! Już Ci tłumaczę, jak to jest z tymi cukrami prostymi. W daktylach występuje inne kombinacja. Po pierwsze są to naturalne cukry, które oprócz energii dostarczają też wyżej wymienione składniki mineralne. A po drugie, zawarty w nich błonnik, a jest go naprawdę sporo, opóźnia wchłanianie cukrów z daktyli, do krwioobiegu. To podstawowa różnica, pomiędzy słodzeniem białym cukrem, a daktylami. Dlatego zachęcam Cię do korzystania z ich słodkości. Śmiało dodawaj je do swoich ciast, zamiast białego cukru, a nawet brązowego.
O tym, czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego pisałam tutaj.
A to przepisy na ciasta, z karmelem z daktyli:
Przepis na słodko słony
Karmelowy popcorn
Składniki
/4 porcje/
150 g suszonych daktyli
4 łyżki dowolnego mleka
*opcjonalnie 2 łyżki siemienia lnianego
paczka popcornu
Daktyle zalej ciepłą wodą, tak aby je całkowicie zakryć. Odczekaj od 15 do 20 min, aż staną się miękkie. Jeżeli masz dobry blender, możesz czekać krócej.
Daktyle odcedź, (możesz niedokładnie) i wrzuć do misy blendera. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj siemię lniane wg uznania i dolej mleko. Zmiksuj ponownie.
Popcorn przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Deser podawaj w miseczkach posypany popcornem lub maczaj popcorn w słodkim karmelu z daktyli.


Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
Karmel bez cukru? Biorę!
Przyznam, że bardzo smacznie wygląda. Uwielbiam wieczorem do filmu sięgnąć właśnie po popcorn. Bardzo chętnie sprawdzę ten przepis. ;D Gorąco pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie 😉