BEZGLUTENOWA KARMELOWA TARTA Z KREMEM JAGLANYM

Ta krucha, karmelowa tarta wygląda pysznie, a smakuje… sami się przekonajcie! Przepis wymaga jedynie zdolności poprawnego ugotowania kaszy jaglanej i wyrobienia kruchego ciasta. Dodatkowo jest bezglutenowa! Na spód kruchej tarty użyłam dwóch bezglutenowych mąk owsianej oraz jaglanej. W składnikach odnajdziecie masło – weganie mogą użyć olej kokosowy. Natomiast mocno dojrzały, zblendowany banan jako zamiennik żółtka.
♥ Kasza jaglana oczyszcza organizm z zalegających toksyn, jest alkaliczna, stanowi dobre źródło żelaza, potasu, błonnika, dodatkowo dostarcza krzemionkę, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
♥ Mąka owsiana wspaniałe źródło błonnika witamin z grupy B, potasu, żelaza i selenu. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej.
♥ Daktyle zawierają aż 619 mg potasu w 100 g! Oprócz tego znajdziemy w nich spore dawki wapnia i magnezu. Ponadto mają tyle samo błonnika co kasza jaglana. Mimo to pamiętajmy, że słodki smak zawdzięczają sacharozie która stanowi ⅕ ich masy.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Wystarczy przepłukać ją na sitku gorącą wodą a następnie zimną aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. Do garnka najlepiej z grubym dnem, wsypać kaszę jaglaną i zalać wodą i w tym wypadku mlekiem. Gotować na wolnym ogniu przez 15-18 min pilnując by nie przywarła.
Przepis na karmelową tartę jaglaną
Składniki
KRUCHE CIASTO
65 g mąki jaglanej
125 g mąki owsianej
150 g masła
1 żółtko
70 g erytrytolu
KREM CYTRYNOWY
½ szkl. suchej kaszy jaglanej
1 szkl. wody
1,5 szkl. mleka
3 łyżki oleju kokosowego
sok z ½ cytryny
skórka z cytryny
KARMEL Z DAKTYLI
150 g daktyli
3 łyżki mleka
1 łyżeczka oleju kokosowego
Karrmelowa tarta z kremem jaglanym
Połącz obie mąki, słodzik i posiekaj z zimnym masłem. Następnie dodaj żółtko i zagnieć kruche ciasto. Im szybciej wyrobisz ciasto tym będzie bardziej kruche. Uformowaną kulę wstaw do lodówki na 30 min.
Po schłodzeniu, formę na tartę o średnicy 28 cm wylep ciastem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35 min, ustaw pieczenie góra-dół. Po upieczeniu ciasto powinno być zarumienione – wtedy odstaw do ostygnięcia.
Do ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej dodaj sok i skórkę cytryny oraz olej kokosowy
Daktyle zalej gorącą wodą do zakrycia. Odstaw na 20 min. Zblenduj z mlekiem, olejem kokosowym i szczyptą soli.
Na upieczoną tartę wyłóż ostudzony krem jaglany i posmaruj na wierzchu karmelem z daktyli.
Do ozdoby użyłam kulek mocy przepis tu
Wartość energetyczna 1 porcji (⅛ ciasta) – 315 kcal
Białko 6 g
Węglowodany 38 g
Tłuszcz 19 g
Błonnik 4 g

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.