BEZGLUTENOWA KARMELOWA TARTA Z KREMEM JAGLANYM

BEZGLUTENOWA KARMELOWA TARTA Z KREMEM JAGLANYM

Ta krucha, karmelowa tarta wygląda pysznie, a smakuje… sami się przekonajcie! Przepis wymaga jedynie zdolności poprawnego ugotowania kaszy jaglanej i wyrobienia kruchego ciasta. Dodatkowo jest bezglutenowa!  Na spód kruchej tarty użyłam dwóch bezglutenowych mąk owsianej oraz jaglanejW składnikach odnajdziecie masło – weganie mogą użyć olej kokosowy. Natomiast mocno dojrzały, zblendowany banan jako zamiennik żółtka. 


♥ Kasza jaglana oczyszcza organizm z zalegających toksyn, jest alkaliczna, stanowi dobre źródło żelaza, potasu, błonnika, dodatkowo dostarcza krzemionkę, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

♥ Mąka owsiana wspaniałe źródło błonnika witamin z grupy B, potasu, żelaza i selenu. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej.

♥ Daktyle zawierają aż 619 mg potasu w 100 g!  Oprócz tego znajdziemy w nich spore dawki wapnia i magnezu. Ponadto mają tyle samo błonnika co kasza jaglana. Mimo to pamiętajmy, że słodki smak zawdzięczają sacharozie która stanowi ⅕ ich masy.

tarta jaglana


 

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Wystarczy przepłukać ją na sitku gorącą wodą a następnie zimną aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. Do garnka najlepiej z grubym dnem, wsypać kaszę jaglaną i zalać wodą i w tym wypadku mlekiem. Gotować na wolnym ogniu przez 15-18 min pilnując by nie przywarła. 

Przepis na karmelową tartę jaglaną


Składniki

KRUCHE CIASTO
65 g mąki jaglanej
125 g mąki owsianej
150 g masła
1 żółtko
70 g erytrytolu

KREM CYTRYNOWY
½ szkl. suchej kaszy jaglanej
1 szkl. wody
1,5 szkl. mleka
3 łyżki oleju kokosowego
sok z ½ cytryny
skórka z cytryny

KARMEL Z DAKTYLI
150 g daktyli
3 łyżki mleka
1 łyżeczka oleju kokosowego

 

Karrmelowa tarta z kremem  jaglanym

Połącz obie mąki, słodzik i posiekaj z zimnym masłem. Następnie dodaj żółtko i zagnieć kruche ciasto. Im szybciej wyrobisz ciasto tym będzie bardziej kruche. Uformowaną kulę wstaw do lodówki na 30 min.

Po schłodzeniu, formę na tartę o średnicy 28 cm wylep ciastem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35 min, ustaw pieczenie góra-dół. Po upieczeniu ciasto powinno być zarumienione – wtedy odstaw do ostygnięcia.

Do ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej dodaj sok i skórkę cytryny oraz olej kokosowy
Daktyle zalej gorącą wodą do zakrycia. Odstaw na 20 min. Zblenduj z mlekiem, olejem kokosowym i szczyptą soli.

Na upieczoną tartę wyłóż ostudzony krem jaglany i posmaruj na wierzchu karmelem z daktyli.

 

Do ozdoby użyłam kulek mocy przepis tu

tarta z karmelem daktylowym

karmelowa tarta

Wartość energetyczna 1 porcji (⅛ ciasta) – 315 kcal
Białko 6 g
Węglowodany 38 g
Tłuszcz 19 g
Błonnik 4 g

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *