BEZGLUTENOWA KARMELOWA TARTA Z KREMEM JAGLANYM

BEZGLUTENOWA KARMELOWA TARTA Z KREMEM JAGLANYM

Ta krucha, karmelowa tarta wygląda pysznie, a smakuje… sami się przekonajcie! Przepis wymaga jedynie zdolności poprawnego ugotowania kaszy jaglanej i wyrobienia kruchego ciasta. Dodatkowo jest bezglutenowa!  Na spód kruchej tarty użyłam dwóch bezglutenowych mąk owsianej oraz jaglanejW składnikach odnajdziecie masło – weganie mogą użyć olej kokosowy. Natomiast mocno dojrzały, zblendowany banan jako zamiennik żółtka. 


♥ Kasza jaglana oczyszcza organizm z zalegających toksyn, jest alkaliczna, stanowi dobre źródło żelaza, potasu, błonnika, dodatkowo dostarcza krzemionkę, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

♥ Mąka owsiana wspaniałe źródło błonnika witamin z grupy B, potasu, żelaza i selenu. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej.

♥ Daktyle zawierają aż 619 mg potasu w 100 g!  Oprócz tego znajdziemy w nich spore dawki wapnia i magnezu. Ponadto mają tyle samo błonnika co kasza jaglana. Mimo to pamiętajmy, że słodki smak zawdzięczają sacharozie która stanowi ⅕ ich masy.

tarta jaglana


 

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Wystarczy przepłukać ją na sitku gorącą wodą a następnie zimną aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. Do garnka najlepiej z grubym dnem, wsypać kaszę jaglaną i zalać wodą i w tym wypadku mlekiem. Gotować na wolnym ogniu przez 15-18 min pilnując by nie przywarła. 

 

Tarta z cytrynowym kremem jaglanym
Serves 8
Write a review
Print
Prep Time
40 min
Cook Time
25 min
Total Time
1 hr 5 min
Prep Time
40 min
Cook Time
25 min
Total Time
1 hr 5 min
Ingredients
  1. KRUCHE CIASTO
  2. 65 g mąki jaglanej
  3. 125 g mąki owsianej
  4. 150 g masła
  5. 1 żółtko
  6. 70 g erytrytolu
  7. KREM CYTRYNOWY
  8. ½ szkl. suchej kaszy jaglanej
  9. 1 szkl. wody
  10. 1,5 szkl. mleka
  11. 3 łyżki oleju kokosowego
  12. sok z ½ cytryny
  13. skórka z cytryny
  14. KARMEL Z DAKTYLI
  15. 150 g daktyli
  16. 3 łyżki mleka
  17. 1 łyżeczka oleju kokosowego
Instructions
  1. Łączymy obie mąki, słodzik i siekamy z zimnym masłem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy kruche ciasto. Im szybciej wyrobimy ciasto tym będzie bardziej kruche. Uformowaną kulę wstawiamy do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu, formę na tartę o średnicy 28 cm wylepiamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35 min, ustawiamy pieczenie góra-dół. Po upieczeniu ciasto powinno być zarumienione – wtedy odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy sok i skórkę cytryny oraz olej kokosowowy
  3. Daktyle zalewamy gorącą wodą do zakrycia. Odstawiamy na 20 min. Blendujemy z mlekiem, olejem kokosowym i szczyptą soli.
  4. Na upieczoną tartę wykładamy ostudzony krem jaglany i smarujemy na wierzchu karmelem z daktyli.
PositivEat.pl https://positiveat.pl/

 

Do ozdoby użyłam kulek mocy przepis tu

tarta z karmelem daktylowym

karmelowa tarta

Wartość energetyczna 1 porcji (⅛ ciasta) – 315 kcal
Białko 6 g
Węglowodany 38 g
Tłuszcz 19 g
Błonnik 4 g

 

BEZGLUTENOWA KARMELOWA TARTA Z KREMEM JAGLANYM
5 (100%) 1 vote

Sprawdź inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close