BEZGLUTENOWA KARMELOWA TARTA Z KREMEM JAGLANYM

BEZGLUTENOWA KARMELOWA TARTA Z KREMEM JAGLANYM

Ta krucha, karmelowa tarta wygląda pysznie, a smakuje… sami się przekonajcie! Przepis wymaga jedynie zdolności poprawnego ugotowania kaszy jaglanej i wyrobienia kruchego ciasta. Dodatkowo jest bezglutenowa! 

 

Na spód kruchej tarty użyłam dwóch bezglutenowych mąk owsianej oraz jaglanej.
W składnikach odnajdziecie masło – do wersji wegańskiej polecam
olej kokosowy. Natomiast mocno dojrzały, zblendowany banan jako zamiennik żółtka.

tarta jaglana


Kruche ciasto:

65 g mąki jaglanej
125 g mąki owsianej
150 g masła
1 żółtko
70 g erytrytolu (lub inny zamiennik cukru w kryształkach;wtedy ilość wg uznania)

Łączymy obie mąki, słodzik i siekamy z zimnym masłem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy kruche ciasto. Im szybciej wyrobimy ciasto tym będzie bardziej kruche. Uformowaną kulę wstawiamy do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu, formę na tartę o średnicy 28 cm wylepiamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35 min, ustawiamy pieczenie góra-dół. Po upieczeniu ciasto powinno być zarumienione – wtedy odstawiamy do ostygnięcia.

bezglutenowe ciasto

 

Krem:

½ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1,5 szklanki mleka
3 łyżki oleju kokosowego
sok z ½ cytryny
skórka z cytryny

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Wystarczy przepłukać ją na sitku gorącą wodą a następnie zimną. Do garnka z kaszą wlewamy wodę i mleko. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-18 min pilnując by nie przywarła. Gdy chwilę ostygnie dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz olej kokosowy.


Karmel:

150 g daktyli
3 łyżki mleka
szczypta soli
1 łyżeczka oleju kokosowego

Daktyle zalewamy gorącą wodą do zakrycia. Odstawiamy na 20 min. Blendujemy z mlekiem, olejem kokosowym i szczyptą soli.

Na upieczoną tartę wykładamy ostudzony krem jaglany i smarujemy na wierzchu karmelem z daktyli.

Do ozdoby użyłam kulek mocy przepis tu

Karmelowa tarta gotowa!

tarta z karmelem daktylowym

karmelowa tarta

Wartość energetyczna 1 porcji (⅛ ciasta) – 315 kcal
Białko 6 g
Węglowodany 38 g
Tłuszcz 19 g
Błonnik 4 g

Gdy walory smakowe to za mało…

♥ Kasza jaglana oczyszcza organizm z zalegających toksyn, jest alkaliczna, stanowi dobre źródło żelaza, potasu, błonnika, dodatkowo dostarcza krzemionkę, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

♥ Mąka owsiana wspaniałe źródło błonnika witamin z grupy B, potasu, żelaza i selenu. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej.

♥ Daktyle zawierają aż 619 mg potasu w 100 g!  Oprócz tego znajdziemy w nich spore dawki wapnia i magnezu. Ponadto mają tyle samo błonnika co kasza jaglana. Mimo to pamiętajmy, że słodki smak zawdzięczają sacharozie która stanowi ⅕ ich masy.

BEZGLUTENOWA KARMELOWA TARTA Z KREMEM JAGLANYM
5 (100%) 1 vote

Sprawdź inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close