Hummus przepis podstawowy

To nie była miłość od pierwszego spróbowania. Miałam wiele podejść do hummusu. Słyszałam wiele ochów i achów na jego temat, ale po spróbowaniu nie podzielałam zdania recenzentów. I już wiem, jaka była tego przyczyna. Jak dotąd nie zrobiłam hummusu sama. Zawsze wybierałam gotowy hummus ze sklepu, bo sądziłam, że przepis na hummus jest dla mnie za trudny i zabiera za dużo czasu. Byłam w ogromnym błędzie. Od przełamania pierwszych lodów przygotowuję słoiczek hummusu na tydzień. Jak to zrobić? Przed wyjściem do pracy wrzucam ciecierzycę do garnka z zimną wodą. Gdy wracam, odlewam wodę, w której moczyła się ciecierzyca i zalewam ponownie. W tej wodzie gotuję ciecierzycę do miękkości. Dalej to już sama przyjemność, czyli blendowanie i przyprawianie domowego hummusu.
Jak zrobiłam swój pierwszy hummus
Zaczęło się od mojego zakupu pasty tahini, która przeleżała sobie parę tygodni w lodówce. Używałam jej do owsianki z marchewką. Później dojrzałam do kolejnego zakupu. Kupiłam najważniejszy składnik, czyli ciecierzycę.
Pasta tahini to pasta z mielonych ziaren sezamu. Bogata jest w wapń, magnez, potas, witaminę E oraz witaminy z grupy B (PP, B1, B2). Sezam składa się w 10% z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych! To imponujący wynik.
Hummus przepis podstawowy
Składniki
/1 słoiczek/
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini
1/3 szkl. zimnej wody
1-2 łyżki oliwy
*1 ząbek czosnku
kumin, cynamon, imbir
kurkuma, pieprz, sól
po pół łyżeczki
Hummus przepis podstawowy
Jak ugotować ciecierzycę?
Ciecierzycę wrzuć do garnka i zalej dużą ilością wody. Pozostaw ją na noc lub na 6-8 h. Po tym czasie, odcedź ciecierzycę i zalej czystą wodą ok. 1 litrem. Wsyp łyżeczkę wody i gotuj przez 50 minut. Ciecierzyca jest ugotowana i gotowa do przygotowania hummusu, gdy jest mączysta w środku i łatwo ją rozgnieść palcami.
Do przygotowania hummusu potrzebny będzie dobry blender. Wtedy hummus będzie gładki. Przełóż ugotowaną ciecierzycę do naczynia. Zacznij blendować, powoli i długo wlewaj zimną wodę oraz dodaj pastę tahini. Aby uzyskać gładki hummus dolej więcej wody, nie oliwy! Oliwa z oliwek to wysokokaloryczny dodatek! Na końcu dodaj przyprawy i oliwę oraz ewentualnie czosnek.
Domowy hummus podawaj z grzankami, na kanapki zamiast masła czy z warzywami. Hummus pasuje również do wrapów jako smarowidło.
Domowy hummus – przepis podstawowy positiveat.pl

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.