Ciasto marchewkowe z marakują i migdałami

Ciasto marchewkowe z marakują i migdałami

Słynne pełnoziarniste ciasto marchewkowe z mojego instagrama @positiveat, w końcu doczekało się publikacji na blogu. W weekend miałam w planach odwiedziny gości, więc w sobotę musiałam się zabrać za jakieś zaskakujące ciasto. W cieście marchewkowym, niby nic zaskoczyć nie może, a tu jednak! Po szybkich, porannych zakupach, udało mi się odnaleźć jeden z ciekawszych składników do kremu. Idealnie pasował do moich wyobrażeń. To była marakuja!

Aż wstyd się przyznać, ale przed jej kupnem, wspomogłam się grafiką Googla. Na zdjęciach, gdzie była przekrojona wyglądała naprawdę nieziemsko, a jej egzotyczny smak pamiętałam. Marakuja jest lekko kwaskowata i ma w środku pestki, podobne do granata. Swoją drogą, czy macie takie samo wrażenie, że po ich ugryzieniu, tak mocno chrupią, że mimochodem przypominacie sobie numer do waszego dentysty? Te pestki chrupią i trzaskają w zębach, bardziej od migdałów na moim cieście marchewkowym.

Dzień ciasta marchewkowego
– 3 luty –

Przepis na to pełnoziarniste ciasto marchewkowe nie trafiło na bloga przypadkowo. Okazuje się, że istnieje coś takiego jak Dzień Ciasta Marchewkowego. Przypada na 3 lutego. Pamiętaliście o kawałku ciasta, ku uczczeniu tej słodkiej tradycji? 🙂

ciasto-marchewkowe-fit

Jesteś fanem ciasta marchewkowego? Koniecznie spróbuj wersji wegańskiej: Słodkich muffinek marchewkowych.

vege muffinki

Przepis na pełnoziarniste ciasto marchewkowe

Składniki
/1 okrągła blacha/

Ciasto marchewkowe
4 średnie, starte marchewki bez końcówek
pół szkl. mąki pszennej razowej
1 szkl. mąki pszennej typ 500
przyprawy
imbir mielony, cynamon, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
5 łyżek płynnego miodu
2 łyżki płynnego oleju (rzepak lub kokos)

Krem do ciasta
garść migdałów
marakuja
400 g serka kremowego
4 łyżki cukru pudru

pelnoziarniste-ciasto-marchewkowe

Marchewkę dokładnie umyj i zetrzyj na tartce. Ja starłam na średnich oczkach. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawami, szczyptą soli.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni, na termoobieg.
Białka oddziel od żółtek. Dopilnuj aby nie przedostało się nawet odrobinę żółtka. Wtedy białko się nie ubije. Ubij na sztywno białka z odrobinką soli. Wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki z rozmąconymi żółtkami.
Następnie dodawaj partiami startą marchewkę i mieszaj.

Do powstałej masy, dodawaj suche składniki, czyli mieszankę z mąkami. Dodawaj powoli i delikatnie mieszaj. Pamiętaj, że mąka lubi osadzać się na dole miski. Niedokładne wymieszanie spowoduje zakalec.

Olej wymieszaj z miodem i dodaj do bazowej masy ciasta marchewkowego. Jeżeli chcesz, na tym etapie możesz dodać drobniutko posiekane migdały. Ciasto będzie fit bez orzechów.
Wyłóż masę na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 50 minut. Wbij wykałaczkę w ciasto i sprawdź czy jest upieczone – jeżeli patyczek jest suchy, śmiało wyciągaj ciasto marchewkowe.

Krem: Serek wymieszaj z cukrem pudrem. Wylej na ostudzone ciasto. Udekoruj marakują i migdałami.

S M A C Z N E G O !



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *