Dyniowe pancakes | Aromatyczne jesienne śniadanie bez cukru

Dyniowe pancakes | Aromatyczne jesienne śniadanie bez cukru

Sezon na dynię się nie kończy. Jestem przekonana, że jesienią w kuchni, dynia nie raz zawitała na Twoim stole. A może dzięki temu przepisowi, pojawi się i w najbliższym czasie.  Jeśli masz czujesz przesyt dyniowej latte, zupy dyniowej, sernika z dynią, gulaszu z dynią czy placków z dynią, myślę że zaciekawi Cię przepis, który wykorzystasz na aromatyczne, jesienne śniadanie. 

Jak smakują dyniowe pancakes?

Dyniowe pancakes to gęste, obfite naleśniki z płatków owsianych i puree z dyni. Są puszyste i grubiutkie – dokładnie takie jak powinny być. Dyniowe pancakes to porządne śniadanie, które dostarcza błonnik, wit. A, wit. C, likopenu oraz beta-karoten. 

Sprawdź inne moje przepisy z dynią!

Pokochasz te placuszki z dyni, jeśli lubisz śniadania na słodko, ale z pewnością może je zjeść każdy, kto ma pełnowartościową miłość do dyni!

dyniowe pancakes
przepis na placki z dyni

Przepis na aromatyczne dyniowe pancakes

Składniki

3/4 szklanki (90g) mąki owsianej (może być też inna razowa lub pszenna)
1/4 szklanki (2 łyżki) płatków owsianych
1 szklanka (125 g) puree z dyni
2 duże jajka
1/4 szklanki (60 ml) niesłodzonego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do dyni
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju (lub innego wybranego oleju spożywczego)

Sposób przygotowania

Rozgrzej patelnię lub patelnię do pieczenia na średnim ogniu. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem oleju i ubij, aż dobrze się połączą. Rozpuść olej na patelni i za pomocą gałki do lodów nałóż ciasto na patelnię i grzbietem łyżki uformuj z każdego okrągłego naleśnika. Piecz przez 2–3 minuty, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 2 minuty. Przenieś na talerz układając piramidę z placuszków dyniowych. Ciesz się ulubionymi dodatkami!

Na górę piramidy z pancakes, możesz dodać łyżkę jogurtu greckiego, polać placuszki miodem i posypać orzechami włoskimi. Amerykanie mają swój syrop klonowy, a my rodzimy miód. Znacznie cenniejszy od syropu, o czym możecie przeczytać w tym wpisie:

Liczba porcji: 4 | Rozmiar porcji: 2 pancakes

Wartość odżywcza 1 porcji: Kalorie: 237; Tłuszcz: 12g; Węglowodany: 23g; Błonnik: 5g; Cukry: 2g; Białko 8g

dyniowe pancakes positiveat