Domowe mleko sojowe

Domowe napoje roślinne smakują inaczej niż gotowe. Nie są aż tak gęste i słodkie. Sama obawiałam się smaku domowego mleka sojowego. Pierwszym testem była kawa z mlekiem sojowym. Jak dla mnie zupełnie nietrafiony smak. Po nieudanej próbie zrobiłam koktajl na bazie tego mleka i byłam pozytywnie zaskoczona. Nie był tak ciężki jak na mleku krowim i czułam się po nim dobrze. Ostatnim etapem testów była owsianka. Tu też nie mam do czego się przyczepić. Z dużej ilości takiego domowego mleka sojowego można przygotować tofu – wegański miękki ser. Do jego wytworzenia potrzebna jest gorzka sól (siarczan wapnia), którego nie udało mi się znaleźć w żadnej aptece. Będę wdzięczna za podzielenie się, gdzie można to spotkać! 😉
Wartość odżywcza i kaloryczność mleka sojowego
Na ten temat przygotowałam osobny wpis, gdzie znajdziecie więcej informacji na temat wszystkich dostępnych napojów roślinnych: Ranking napojów roślinnych okiem dietetyka
Koszt przygotowania domowego mleka sojowego
Paczka soi przeleżała nieco w szafce, bo wydawało mi się, że przygotowanie jest bardzo czasochłonne. Ostatecznie przygotowanie zajęło mi ok. 10 minut. Przekonałam się, że własne przygotowanie mleka to duża oszczędność. Znam osoby, które są na diecie wegańskiej i przygotowują mleka roślinne hurtowo. Nic dziwnego, u mnie ze szklanki soi, powstał mniej więcej litr mleka sojowego. Soję kupiłam za niecałe 4 zł, a zużyłam połowę paczki. Napój sojowy ze sklepu kosztuje najmniej 5 zł za litr, więc domowe mleko sojowe było o połowę tańsze.
Do czego można wykorzystać domowe mleko sojowe?
♥ koktajle
♥ owsianki
♥ zupy
♥ puddingi (ryżowy, z tapioki, z nasionami chia)
♥ wegańskie muffinki
♥ tofu
× kawa
Przepis na domowe mleko sojowe
Składniki
/1 litr/
szklanka ziaren soi
woda
gaza
Przygotowanie domowego mleka sojowego
Ziarna soi pozostaw w wodzie przez noc. Odcedź i przepłucz czystą wodą. Wsyp soję do blendera kielichowego i zblenduj ze szklanką zimnej wody. Wlej całość do garnka, dolej 2 szklanki wody i zagotuj. Uważaj, aby mleko nie wykipiało.
Cedzenie
Ja zrobiłam to w ten sposób – rozłożyłam gazę na metalowym, drobnym sicie, które położyłam na dużej, szklanej misce. Przelałam zawartość z garnka. Odpad, który zostaje na sicie nazywany jest okarą. Z okary przygotowuje się np. pasztet lub wegańskie kotlety mielone.
Przecedzone domowe mleko sojowe należy jeszcze raz zagotować. Na tym etapie, możesz dodać różne dodatki. Niektórzy je słodzą albo zagotowują z laską wanilii. Zrezygnuj z tego, jeżeli planujesz z mleka sojowego przygotować tofu.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
Dzieki! swietna podpowiedz, bo nigdzie nie moglam znalezc ile to kosztuje czasu i pieniedzy 🙂