Domowa nutella jak ferrero rocher

Domowa nutella
Długo zabierałam się do przygotowania domowej nutelli. W internecie krąży pełno przepisów i trudno było mi się zdecydować na ten właściwy. Pierwsza domowa nutella, którą zrobiłam, zupełnie nie przypominała mi tej oryginalnej. Chyba była zbyt zdrowa i zbyt fit. Zrobiłam ją z awokado, banana, daktyli i kakao. Kojarzycie ten przepis? Robiłam to jeszcze kilkakrotnie, ale ciągle to nie było to. Zdecydowanie wolę każdy z tych składników zjeść osobno. Domowa nutella na bazie orzechów laskowych, z dobrym kakao smakuje o niebo lepiej od oryginalnej. Ja byłam zachwycona i wymyślałam z czym mogę ją zjeść. Ten czekoladowy krem, polecam do naleśników, gofrów, pancaków, do grzanek czy do słodkich omletów.
Dlaczego nutella jest niezdrowa?
Na pewno to wiecie, ale nie każdy chce się z tym pogodzić, a zwłaszcza dzieci. Muszę przyznać, że nigdy nie kupiłam nutelli. Chyba od zawsze wiedziałam, że będę dietetykiem 🙂
Zacznę od tego, że Nutella składa się w 35% z cukru. Kolejne 30% stanowi olej palmowy. Tu zatrzymajmy się na moment. Wg EFSA, czyli Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności, duża zawartość oleju palmowego w produkcie może prowadzić do zmian rakotwórczych. Olej palmowy stosowany do przemysłu spożywczego jest podgrzewany do >200°C, w procesie rafinacji. Wtedy powstają związki rakotwórcze, których olej palmowy zawiera NAJwięcej! Światowa Organizacja Zdrowia nie ukrywa związku kwasu palmitynowego oraz izomerów trans z chorobami układu krążenia. Dlatego nutella została wycofana we Włoszech.
Nutella mimo tego, że nie zawiera produktów odzwierzęcych, nie powinna być spożywana przez wegan. Światowa produkcja oleju palmowego przyczynia się do nadmiernego wycinania palm oleistych.

Skład nutelli
Skład nutelli pozostawia wiele do życzenia. Przy tak ogromnej kaloryczności (porcja 50 g zawiera 270 kcal) jest bardzo uboga w składniki mineralne i witaminy. Być może domowa nutella nie należy do wersji fit, chociaż takie przepisy też istnieją, to dostarcza ogromnej ilości potasu, żelaza, błonnika, fosforu, wapnia, magnezu oraz tych pierwiastków śladowych – manganu, selenu i miedzi.
cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja); wanilina.
Domowa nutella z orzechami laskowymi
Przepis
/2 szklanki/
2 szkl. orzechów laskowych
6 łyżek kakao
½ szkl. oleju kokosowego
½ szkl. mleczka kokosowego
4-5 łyżek cukru lub syropu z agawy/klonowego
– wtedy nutella będzie bardziej gładka
Zacznij od przygotowania orzechów. Nagrzej piekarnik do 150°C. Orzechy rozłóż na blaszce i włóż do piekarnika na 15 minut. Następnie, gdy ostygną, przełóż do zamykanego słoika lub pojemniczka i energicznie potrząsaj. Ta czynność ma oczyścić orzechy z ich skórki. Gdy orzechy nie współpracują, niestety pozostaje obieranie ręczne. To był najtrudniejszy krok tego przepisu na pyszną, zdrową nutellę 🙂
Teraz przygotuj blender. Przełóż do pojemnika część orzechów (później dodawaj p o r c j a m i) i pozostałe składniki. Radzę zacząć od mleczka kokosowego. Następnie po kolei olej. Gdy masa będzie dość gładka, wtedy dodaj porcjami kakao.
Blendowanie zajmuje ok. 5-7 minut. To zależy od oczekiwanej gładkości. Ja zblendowałam na tyle, aby zostały małe kawałki orzechów.
Zaplecze techniczne
Do zrobienia nutelli potrzebujesz sprawnego blendera. Najlepiej, aby to był blender z pojemniczkiem i ostrzami w kształcie S. Ewentualnie spróbuj z blenderem kielichowym, ale tu dodawaj małe porcje na przemian z płynami.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.