Deser z dyni ze śmietanką kokosową

Dynia to warzywo, które ma niewiele kalorii i obfituje w wiele witamin i minerałów. Zawiera najwięcej witaminy A a ponadto cenne barwniki o działaniu przeciwutleniającym. Jeden z nich, beta-karoten odpowiada za jej piękny, pomarańczowy kolor. Dynię można przyrządzić na wiele sposobów. Moim ulubionym przepisem jest zupa krem z dyni. Próbowałam też koktajlu na bazie puree z dyni, banana i masła orzechowego. Przepisów na dynię jest pełno, sama z mniej znanych rzeczy, przyrządzałam kopytka z dyni. Ale nie jestem fanką wszelkich mącznych rzeczy ani tego typu, więc nie zaliczam go do udanych. A co Wy byście powiedzieli na pierogi ruskie, z dodatkiem dyni? Myślę, że to mogłoby wypaść całkiem smacznie.
Deser z dyni o smaku kokosowym
Dzisiaj podzielę się przepisem na deser z dyni ze śmietanką kokosową. To idealny przepis na zdrowy deser i fit śniadanie. Dla mnie jest świetnym rozwiązaniem, bo taki dyniowy deser łatwo zabrać ze sobą. W przeciwieństwie do innych “zdrowych” deserów, ten jest o wiele mniej kaloryczny. W sieci krążą przepisy na fit desery, ale zawierają w sobie masło orzechowe, orzechy czy daktyle, które do niskokalorycznych przekąsek nie należą.
Mój przepis opiera się na dyni, kaszy jaglanej i mleczku kokosowym. Jako dodatek słodkiego akcentu proponuję dodać banana. Sama uwielbiam smak słonego karmelu, więc zachęcam do użycia szczypty soli dla bardziej wyrafinowanego smaku tego deseru dyniowego.
Przepis na deser z dyni ze śmietanką kokosową
Składniki
/4 porcje/
2 szklanki puree z dyni/lub ok. 500 g dyni
100 g suchej kaszy jaglanej
1 banan
puszka mleka kokosowego/
lub sama śmietanka kokosowa
cynamon, kardamon/szczypta
*agar lub żelatyna
Przygotowanie deseru z dyni z nutą kokosa
Włóż mleko kokosowe do lodówki na min. 24 h. W tym czasie powinna oddzielić się śmietanka od wody kokosowej. Po wyjęciu z lodówki nie wstrząsaj zawartością!
Przygotuj puree z dyni – dynię obierz i pokrój na małe kawałki. Dla ułatwienia obierania możesz upiec dynię. Wtedy przekrój ją na pół i połóż na blaszce. Piecz ok. 40 minut, w temperaturze 160-180°C. 4
W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną. Woreczek kaszy wrzuć do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Obraną dynię przełóż do garnka z odrobiną wody na dnie. Duś i podlewaj wodą do uzyskania całkowitej miękkości warzywa.
Moja rada – przygotuj więcej puree z dyni na zapas a nadmiar zamroź.
Możesz przechowywać puree przez ok. 2 tyg.
Ostudzoną dynię przełóż do blendera razem z bananem i ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj szczyptę kardamonu i cynamonu.
Następnie otwórz puszkę mleka kokosowego i wybierz łyżką wierzchnią warstwę. Powinna mieć konsystencję twardego masła. Wybierz jedynie do momentu ukazania się wody kokosowej – możesz ją zużyć do owsianki. Śmietankę kokosową ubijaj mikserem aż będzie zupełnie sztywna. Jeżeli nie jesz deseru od razu, do śmietanki kokosowej dodaj łyżeczkę agaru – wtedy zachowa sztywność.
Mus wyłóż do naczynia i udekoruj kleksem śmietanki kokosowej. ♥

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.