Deser z dyni ze śmietanką kokosową

Deser z dyni ze śmietanką kokosową

Dynia to warzywo, które ma niewiele kalorii i obfituje w wiele witamin i minerałów. Zawiera najwięcej witaminy A a ponadto cenne barwniki o działaniu przeciwutleniającym. Jeden z nich, beta-karoten odpowiada za jej piękny, pomarańczowy kolor. Dynię można przyrządzić na wiele sposobów. Moim ulubionym przepisem jest zupa krem z dyni. Próbowałam też koktajlu na bazie puree z dyni, banana i masła orzechowego. Przepisów na dynię jest pełno, sama z mniej znanych rzeczy, przyrządzałam kopytka z dyni. Ale nie jestem fanką wszelkich mącznych rzeczy ani tego typu, więc nie zaliczam go do udanych. A co Wy byście powiedzieli na pierogi ruskie, z dodatkiem dyni? Myślę, że to mogłoby wypaść całkiem smacznie.

 

 

Deser z dyni o smaku kokosowym


Dzisiaj podzielę się przepisem na deser z dyni ze śmietanką kokosową. To idealny przepis na zdrowy deser i fit śniadanie. Dla mnie jest świetnym rozwiązaniem, bo taki dyniowy deser łatwo zabrać ze sobą. W przeciwieństwie do innych “zdrowych” deserów, ten jest o wiele mniej kaloryczny. W sieci krążą przepisy na fit desery, ale zawierają w sobie masło orzechowe, orzechy czy daktyle, które do niskokalorycznych przekąsek nie należą. 

 

Mój przepis opiera się na dyni, kaszy jaglanej i mleczku kokosowym. Jako dodatek słodkiego akcentu proponuję dodać banana. Sama uwielbiam smak słonego karmelu, więc zachęcam do użycia szczypty soli dla bardziej wyrafinowanego smaku tego deseru dyniowego. 

 

deser_z_dyni_ze_smietanka_positiveat

Przepis na deser z dyni ze śmietanką kokosową


Składniki

/4 porcje/

2 szklanki puree z dyni/lub ok. 500 g dyni

100 g suchej kaszy jaglanej 

1 banan

puszka mleka kokosowego/

lub sama śmietanka kokosowa

cynamon, kardamon/szczypta

*agar lub żelatyna

 

Przygotowanie deseru z dyni z nutą kokosa

Włóż mleko kokosowe do lodówki na min. 24 h. W tym czasie powinna oddzielić się śmietanka od wody kokosowej. Po wyjęciu z lodówki nie wstrząsaj zawartością!

Przygotuj puree z dyni – dynię obierz i pokrój na małe kawałki. Dla ułatwienia obierania możesz upiec dynię. Wtedy przekrój ją na pół i połóż na blaszce. Piecz ok. 40 minut, w temperaturze 160-180°C. 4

W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną. Woreczek kaszy wrzuć do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 

Obraną dynię przełóż do garnka z odrobiną wody na dnie. Duś i podlewaj wodą do uzyskania całkowitej miękkości warzywa. 

 

Moja rada – przygotuj więcej puree z dyni na zapas a nadmiar zamroź.
Możesz przechowywać puree przez ok. 2 tyg. 

 

Ostudzoną dynię przełóż do blendera razem z bananem i ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj szczyptę kardamonu i cynamonu.

Następnie otwórz puszkę mleka kokosowego i wybierz łyżką wierzchnią warstwę. Powinna mieć konsystencję twardego masła. Wybierz jedynie do momentu ukazania się wody kokosowej – możesz ją zużyć do owsianki. Śmietankę kokosową ubijaj mikserem aż będzie zupełnie sztywna. Jeżeli nie jesz deseru od razu, do śmietanki kokosowej dodaj łyżeczkę agaru – wtedy zachowa sztywność. 

Mus wyłóż do naczynia i udekoruj kleksem śmietanki kokosowej. ♥

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *