Klasyczny deser chia z owocami

Nasiona szałwii hiszpańskiej, popularnie nazywane nasionami chia, jeszcze parę lat temu były czymś nowym i wymyślnym. Teraz bez problemu kupisz je w każdym sklepie. Nie mają żadnego smaku, ale to swoją właściwością do żelowania, podbiły serca miłośników zdrowego odżywiania. Ta właściwość jest szczególnie doceniana przez wegan. Nasiona chia doskonale zastępują jajko w wielu przepisach.
Nasiona chia a siemię lniane
Drugą zaletą jest to, co mają w środku. Nasiona chia, nie bez powodu są nazywane żywnością typu superfoods. Chia w swoich małych ziarenkach skrywają bogactwo minerałów i tłuszczów z rodziny omega-3. Nasiona chia często są porównywane do naszego rodzimego siemienia lnianego. Dokładnie opisuje to tutaj. Mimo tylu zalet, na pewno słyszałaś o pewnych wątpliwościach, co do bezpieczeńtwa ich spożywania. Nasiona chia, jak to nowy produkt, budzi kontrowersje. Czy mamy się ich obawiać? Na ten temat, odpowiadam w tym artykule: Siemię lniane a nasiona chia.
Przepisy na deser chia
Poprzednio dzieliłam się z Wami przepisem na kakaowy pudding chia z truskawkami i masłem orzechowym. Przepis znajdziesz po tym linkiem: Kakaowy pudding chia. Koniecznie go wypróbuj następnym razem! Jest naprawdę pyszny! Jednak jeżeli po raz pierwszy robisz deser chia, zacznij od klasycznego przepisu na pudding.

Deser chia możesz przygotować na wiele sposobów. Do jego przygotowania potrzebujesz jogurtu naturalnego, mleka lub napoju roślinnego. Fanom azjatyckiej kuchni polecam wykorzystać mleko kokosowe. Idealnym dodatkiem będzie mus z mango, pycha! Zdarzają się też przepisy z użyciem tylko wody. Jednak ja nigdy nie eksperymentowałam z wodą, ponieważ nasiona chia traktuję jako deser.
Chia z mlekiem?
Co wybrać – mleko czy jogurt? To zależy czy deser chia chcesz zjeść za 2-3 godziny czy na drugi dzień. Puddingi na mleku i napojach roślinnych potrzebują więcej czasu, aby wydzielić charakterystyczny żel, który równomiernie unosi je w cieczy. To jak? Ze mną przygotujesz swój pierwszy deser chia!

Przepis na deser chia z malinami
Składniki
/2 porcje/
8 łyżek nasion chia
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
lub
1 szklanka mleka/napoju roślinnego
* 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu
owoce sezonowe:
maliny / kiwi / mango / brzoskwinie / truskawki / jagody
lub konfitura

Wybrany składnik (mleko lub jogurt) wymieszaj z nasionkami chia. Jeżeli nie ma sezonu na słodkie owoce, dosyp łyżkę wybranego słodzik. Wymieszaj do rozpuszczenia. Następnie rozłóż na dwie porcje do szklanek lub pucharków. Wymieszaj ponownie.
Przykryj i włóż do lodówki. Od czasu do czasu zamieszaj, zwłaszcza jeżeli Twój deser jest na bazie mleka. Odstaw na 2-3 h (jogurt) lub na noc (mleko). Udekoruj dowolnymi owocami lub przygotuj pyszny owocowy mus. Możesz też wykorzystać domowe konfitury.


Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.