Delikatny deser z truskawkami i ricottą

W czerwcu człowiek składa się z koperku, młodych ziemniaczków, bobu, szparagów i… truskawek! Na każdym rogu spotykam stragany z sezonowymi owocami i warzywami. Niestety, truskawki najlepiej zjeść w tym samym dniu. Im dłużej czasu minie od ich zerwania, tym są bardziej przejrzałe i miękkie. Dlatego warto wiedzieć co z nimi zrobić, gdy nie kuszą tak samo jak będąc w kobiałce.
Spróbuj przepis na
Sama najchętniej sięgam po kefir z truskawkami. To wersja niskokaloryczna. Truskawki w 100 g, zawierają jedynie 18 kcal! To jeden z najmniej kalorycznych owoców. Poza tym dostarczają witaminę C i inne przeciwutleniacze. Warto je jeść zwłaszcza sezonowo, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na promieniowanie UV, które powoduje m.in. starzenie się skóry. Być może, samym zjadaniem truskawek się przed nim nie obronimy, ale jest to jedna z dobrych praktyk, a przy tym bardzo smaczna.
Inne desery z truskawkami
Desery z truskawkami przyciągają wzrok swoim wyrazistym kolorem. Na blogu znajdziesz również deser z truskawkami i masłem orzechowym. Naprawdę pycha! Ale jeżeli nie masz czasu czekać, to sprawdź przepis na ten biało-czerwony deser z truskawkami i ricottą.
Jeżeli czujesz nadmierną ochotę na słodycze sprawdź jak ograniczyć słodycze.
Chcesz odżywiać się zdrowo? Skontaktuj się ze mną.

Przepis na deser z truskawkami i ricottą
Składniki
/4 porcje/
400 ml jogurtu greckiego
250 g ricotty
500 g truskawek
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
100 g ciastek owsianych
1 opakowanie galaretki truskawkowej

Galaretkę zalej ok. 300 ml wrzątku. Rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
Ciastka rozgnieć za pomocą tłuczka lub w mikserze. Dodaj łyżkę masła lub oleju kokosowego. Przełóż do miseczek jako spód deseru.
Ricottę wymieszaj z jogurtem greckim. Kremową masę przełóż na ciastka w miseczkach.
Przygotuj truskawki – obierz z szypułek i wrzuć do blendera. Zmiksuj i odstaw. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszaj ją z musem z truskawek. Rozłóż na krem z ricotty. Jeżeli wybrałaś galaretkę bez cukru – możesz osłodzić ją łyżką miodu. To niewiele jak na 4 porcje.
Gotowe desery z truskawkami włóż do lodówki. Po godzinie, galaretka powinna być już sztywna. Podawaj ze świeżymi truskawkami.
Może Cię zainteresować:


Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.