Czy brązowy cukier jest zdrowy?

Czy brązowy cukier jest zdrowy?

Wyeliminowanie jakiegoś składnika z diety to długotrwały i żmudny proces. Ile razy próbowałaś ograniczać ______? Pozostawiam Tobie do uzupełnienia odpowiednim słowem. W tym miejscu możesz wpisać: mięso / białe pieczywo / drożdżówki / bitą śmietanę / kawę itd. Na jak długo się to udało?

Zobacz jak trwale pozbyć się ochoty na słodycze.

Sama nie słodzę od 7 lat. Odzwyczajałam się powoli. Zaczynałam od 2 łyżeczek cukru, potem półtora łyżeczki i jedną. Aż w końcu wsypywałam tylko szczyptę cukru, która nie dodawała żadnego smaku. Była pozostałością 16-letniego nawyku słodzenia! Jako dziecko, uwielbiałam słodycze. Mogłam jeść je zamiast każdego innego posiłku. Odkąd przestałam słodzić herbatę czy kawę, niektóre słodycze okazały się być zbyt słodkie. Nawet teraz, gdy dostanę herbatę posłodzoną cukrem, nie potrafię jej wypić. 😉

Detoks cukrowy

Detoks cukrowy porównuję do przeciągania liny. Sprawdzasz swoją silną wolę, panujesz nad nią. Wtedy przeciągasz ją na swoją stronę, gdy nagle chwila słabości, doprowadza do punktu gorszego niż wyjściowy. Nikt wtedy nie myśli o tej krótkiej chwili panowania nad nawykiem, tylko o gorzkiej porażce. Dlatego, radzę stopniowo pracować nad zmianami.

Taśma produkcyjna cukrowni

To, że biały cukier, z buraka cukrowego, nie zawiera żadnych witamin ani skł. mineralnych, wiele osób wie. Jednak co do tego samego stwierdzenia, dotyczącego cukru brązowego okazuje się, że trudno przekonać. Najpierw wytłumaczę jak powstaje cukier brązowy. Otóż biały cukier wytwarza się z buraków cukrowych, które zostają posiekane, tak aby uwolnić z nich sok. Następnie gęsty i oczyszczony za pomocą mleka wapiennego sok, poddaje się rozdzieleniu. Produktem ubocznym jest melasa – gęsta ciecz o brązowej barwie. Po oddzieleniu tzw. krystalizacji, cukier po skrystalizowaniu, będzie biały. Na tym polega główna różnica pomiędzy cukrem białym a brązowym. Ten drugi zawiera melasę, która nadaje mu charakterystyczny kolor.

tabela-cukier-brazowy-positiveat

Co z mikroelementami w brązowym cukrze

A co ze składnikami mineralnymi? Tu wielu z Was zmartwię. Cukier dostarcza jedynie kalorii. Mimo wielu mitów, głoszonych na pseudonaukowych stronach, brązowy cukier nie dostarcza składników mineralnych. Są to tak znikome ilości, że nie warto o nich wspominać. Szkodliwość cukru znacząco przewyższa jego „potencjalne” korzyści z dostarczania śladowych ilości składników mineralnych.

Lubisz słodycze? Wybieraj te z naturalnym cukrem, które dostarczają prawdziwych składników odżywczych.

Słodkie tosty z batatów

Energy balls RAW z jabłkiem

Zielone smoothie bowl

O dziwo, ten dietetyczny mit, jest bardzo zakorzeniony w środowisku osób wykształconych, które poszerzają swoją wiedzę. Miałam okazję prowadzić lekcję dla dzieci na temat zdrowe żywienia. Jedna z uczennic zapytała, czy cukier brązowy jest zdrowy. Zanim zdążyłam odpowiedzieć, jej nauczycielka wtrąciła się do rozmowy, pośpiesznie mówiąc dziewczynce, że oczywiście – jest zdrowy i jak mogła w to zwątpić. Wtedy ja zwątpiłam w oświatę. Wyjaśniłam tej pani, że się myli i do tej pory wydaje mi się, że tego nie zaakceptowała. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, dlaczego ludzie są tak podatni na byle przekaz?

Cukier trzcinowy czy jest lepszy?

Kolejny raz Was zmartwię. Cukier trzcinowy, zawiera jeszcze mniej mikroelementów od cukru brązowego! Gdybyście posłodzili herbatę 5 łyżeczkami cukru trzcinowego a drugą 1 łyżką cukru brązowego, to dopiero wtedy obie herbaty miałby tyle samo składników mineralnych, ale pierwsza herbata, dostarczyłaby więcej kalorii.

Podsumowując, nie ma znaczenia, który cukier wybierzecie. Oba rodzaje są jednakowo szkodliwe. W nadmiarze, prowadzą do nadmiernej masy ciała, która prowadzi do wielu przewlekłych chorób. Pamiętaj, że cukier, a nawet co gorsza syrop glukozowo – fruktozowy, to popularny składnik wielu produktów. Cukier jest w jogurtach owocowych, w mieszankach przypraw, w suszonych owocach, w nektarach, w surówkach, marynatach i nie tylko. Wystarczająco dużo dostarczasz go bez kontroli, dlatego nie sugeruj się tym, co radzą anonimowi specjaliści.

Wyjaśniając Wam odpowiedź na pytanie zadane w artykule, mam nadzieję, że jedyną słodką rzeczą, którą będziecie używać będą słowa. ♥



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *