CZEKOLADOWE CIASTO Z BATATÓW

CZEKOLADOWE CIASTO Z BATATÓW
To czekoladowe ciasto z pewnością przykuje uwagę wszystkich wielbicieli batatów. Pozostali po wypróbowaniu tego przepisu na czekoladowe ciasto z batatów z pewnością dołączą do ich grona. Mocno czekoladowe z chrupiącymi orzechami i delikatnym kremem- to najlepsza recenzja jaką usłyszałam. 
 
To ciasto z batatów przygotowałam z bardzo podstawowych składników takich jak płatki owsiane, banany, kakao, jajka i mleka. Odrobinę egzotyki wprowadzają bataty. Typowe, domowe ciasta robi się z margaryny, mąki pszennej, dużej ilości cukru czy śmietany 30%. Nie uważam, że tego za złe, jednak pokazuje Wam, że można przyrządzić ciasto bez tych wszystkich składników. A w dalszym ciągu smakuje bardzo dobrze! Ciasto z batatów to deser, który zaspokaja apetyt na słodycze, ale równocześnie daje nam coś w zamian – składniki mineralne i witaminy. 
 
♥W przepisie nie znajdziecie ani grama cukru. Dla mnie bataty i banany wystarczająco dosładzają ten deser.
 
Zobaczymy czy podzielacie moje zdanie, a zatem…

Sprawdź przepis na czekoladowe ciasto z batatów 

czekoladowe ciasto z batatów

Czekoladowe ciasto z batatów


Owsiany spód

Składniki

200 g mąki owsianej

40 g kakao

70 g oleju kokosowego

1 jajko

1 banan

 

Mąkę owsianą wymieszać z kakao. Dodać pozostałe składniki i zblendować. Następnie zagnieść ciasto. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać porcjami przegotowaną wodę. Masę wyłożyć na blachę – u mnie kwadratowa o boku 24 cm. Podpiec 10 min w 180°C. 

 

Krem z batatów i bananów

650 g batatów (2 średnie sztuki)

2 banany

4 jajka

3 łyżki mleka/mleka roślinnego

3 łyżki płynnego oleju kokosowego

łyżeczka cynamonu

 

Obrane, pokrojone bataty wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 30 min, do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Bataty blendujemy z bananami, dodajemy jajka, mleko, olej i cynamon. Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód owsiany i wstawiamy do piekarnika na min. 60 min. Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto jest zarumienione. Jeśli tak, wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.


Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady min. 70 %

10 łyżek mleka

 

W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę. Wlewamy małymi porcjami mleko i za każdym razem dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Powtarzamy ten proces dopóki polewa nie będzie na tyle płynna, że bez trudu rozprowadzimy ją po cieście. Na koniec dekorujemy orzechami włoskimi.

Pyszne ciasto z batatów gotowe!

ciasto z batatów fit

 

Sprawdź inne przepisy!

Michalina Zgid

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.