CZEKOLADOWE CIASTO Z BATATÓW

Sprawdź przepis na czekoladowe ciasto z batatów
Czekoladowe ciasto z batatów
Owsiany spód
Składniki
200 g mąki owsianej
40 g kakao
70 g oleju kokosowego
1 jajko
1 banan
Mąkę owsianą wymieszać z kakao. Dodać pozostałe składniki i zblendować. Następnie zagnieść ciasto. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać porcjami przegotowaną wodę. Masę wyłożyć na blachę – u mnie kwadratowa o boku 24 cm. Podpiec 10 min w 180°C.
Krem z batatów i bananów
650 g batatów (2 średnie sztuki)
2 banany
4 jajka
3 łyżki mleka/mleka roślinnego
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
łyżeczka cynamonu
Obrane, pokrojone bataty wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 30 min, do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Bataty blendujemy z bananami, dodajemy jajka, mleko, olej i cynamon. Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód owsiany i wstawiamy do piekarnika na min. 60 min. Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto jest zarumienione. Jeśli tak, wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady min. 70 %
10 łyżek mleka
W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę. Wlewamy małymi porcjami mleko i za każdym razem dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Powtarzamy ten proces dopóki polewa nie będzie na tyle płynna, że bez trudu rozprowadzimy ją po cieście. Na koniec dekorujemy orzechami włoskimi.
Pyszne ciasto z batatów gotowe!

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
Jedno z najlepszych ciast które do tej pory podałam moim najbliższym. Pycha!
Czekam na więcej tak wspaniałych propozycji.