Co jeść na śniadanie? Pomysły na zdrowe śniadanie

Co jeść na śniadanie? Pomysły na zdrowe śniadanie

Czy zdarza Ci się wychodzić z domu bez śniadania? Często padają takie odpowiedzi:

 

Tak, rano nie mam apetytu/nie jestem głodny/a.

 

Dlaczego rano nie mamy apetytu?

Jeżeli nie odczuwasz głodu po przebudzeniu ani w godzinach 7-8, czyli w odpowiedniej porze na śniadanie, przyczyny należy szukać w zjedzonej kolacji. Być może była zbyt obfita albo zjedzona zbyt późno? Może było to coś wysokokalorycznego jak chipsy/fast food/ciasta i ciasteczka lub po prostu było zbyt tłuste – tłuste mięso, sos na bazie śmietany, coś smażonego? Jeżeli tak, to następnym razem kontroluj co znajduje się w Twoim ostatnim posiłku, zwracaj uwagę na porę – staraj się nie jeść 2-3 h przed snem oraz pilnuj wielkości porcji

Co się dzieje, gdy nie zjemy śniadania?

Jeżeli opuścimy pierwszy posiłek, w ciągu dnia organizm będzie chciał nadrobić deficyt kaloryczny. To oznacza, że zjemy większą porcję na obiad, będziemy nas ciągnąć do słodyczy i w konsekwencji uzupełnimy niedobór tylko tyle, że w nieodpowiedni sposób. 

 

śniadanie

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia śniadanie to posiłek, który ma dostarczyć nam energie po nocnym odpoczynku. Dlatego tak istotne jest, co rano kładziemy na swój talerz. Prawidłowe śniadanie powinno być ciepłym posiłkiem aby rozgrzało nas od wewnątrz a dzięki  temu pobudziło układ immunologiczny. Powinniśmy o to zadbać właśnie teraz, przed zbliżającym się okresem jesiennych infekcji.

Podstawą dobrego śniadania jest porcja produktów zbożowych. Zatem w jego składzie powinno znaleźć się pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe czy kasze. Następnie ważnym dodatkiem są witaminy i minerały pochodzące z warzyw i owoców. Dopełnieniem pełnowartościowego śniadania będzie dodatek białka w postaci mleka, jogurtu, białego, chudego twarogu, kefiru czy żółtego sera lub chudej wędliny. Generalnie dobrze jest zadbać o zróżnicowanie diety i uwzględniać w małych ilościach orzechy i nasiona. Warto dodać kilka sztuk suszonych owoców do owsianki, łyżkę zmielonego siemienia lnianego lub maku do jogurtu lub posypać kanapkę pestkami dyni.  W ten sposób skomponowane śniadanie daje nam pewność, że jest w pełni zbilansowanym posiłkiem. 


Co zjeść na śniadanie? 

Przedstawiam trzy propozycje śniadań, które spełniają powyższe warunki. Składniki są łatwo dostępne, nie wymagają wiele czasu, są tanie a sam posiłek można przygotować na wiele sposobów. Więcej przepisów w zakładce śniadania

Oto bazowe przepisy na pełnowartościowe śniadanie: 

  • owsianka

  • gryczanka

  • jaglanka


Pieczona owsianka z bananem i malinami

pieczona owsianka z bananem

Pieczona owsianka z bananem i malinami
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Ingredients
  1. 1 szklanka płatków owsianych
  2. 1/2 szklanki mleka
  3. 1/2 szklanki jogurtu
  4. 1 jajko
  5. 3 łyżki wiórek kokosowych
  6. pół szklanki malin
  7. pół banana
  8. kilka kropel aromatu waniliowego
  9. dowolny słodzik ok. 3 łyżek
Instructions
  1. Płatki mieszamy z mlekiem, jogurtem i jajkiem. Dosypujemy wiórki kokosowe, słodzik i maliny. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Banana kroimy wzdłuż i kładziemy na wierzchu.
  2. Pieczemy przez 20 min w 180°C.
PositivEat.pl https://positiveat.pl/

Gryczanka z ziarnami

gryczanka

 

Gryczanka z ziarnami
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. 1 szklanka mleka
  2. 5 łyżek płatków gryczanych
dowolne dodatki
  1. orzechy włoskie, pestki dyni, mak, morele suszone, chia
  2. łyżka miodu/syropu z agawy/klonowego
Instructions
  1. Zagotować mleko i wsypać płatki. Zmniejszyć ogień i poczekać aż zgęstnieją.
  2. Do gryczanki dodać miód i wymieszać.
  3. Wyłożyć do miski i udekorować.
PositivEat.pl https://positiveat.pl/

Jaglanka z makiem i startym jabłkiem

jaglanka

Jaglanka z makiem i startym jabłkiem
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. 1 szklanka mleka
  2. 5-6 łyżek płatków jaglanych
  3. pół jabłka
  4. 1 łyżka maku
  5. pół banana
Instructions
  1. Zagotować mleko i wsypać płatki jaglane. Mieszać aż do zgęstnienia. Wsypać mak. Jabłko zetrzeć na tartce. Banan pokroić w plasterki.
  2. Wyłożyć gotową jaglankę na talerz i udekorować owocami.
PositivEat.pl https://positiveat.pl/
Co jeść na śniadanie? Pomysły na zdrowe śniadanie
5 (100%) 1 vote

Sprawdź inne przepisy!



1 thought on “Co jeść na śniadanie? Pomysły na zdrowe śniadanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close