Ciasto szpinakowe z kremem kokosowym

Ciasto szpinakowe z kremem kokosowym

Inna wersja najlepszego ciasta szpinakowego

/fit i ze smakiem/

Przepis na ciasto szpinakowe, czyli biszkopt o soczystym i wyjątkowym zielonym kolorze.

Przyciąga wzrok i pobudza kubki smakowe. Delikatny biszkopt przełożony kremem kokosowym z malinami. ♥


To ciasto szpinakowe swoją barwą na pewno wzbudzi zainteresowanie u każdego dziecka. Nie musimy się obawiać kręcenia nosem, bo smak szpinaku jest niewyczuwalny w cieście. W moim przepisie stosuje zdrowsze zamienniki, co czyni ten przepis bardziej fit. Zazwyczaj do upieczenia biszkoptu dodaje się mąkę pszenną. Ja wykorzystałam żytnią typ 720 tzw. żytnią jasną. To nie zmieniło struktury ciasta, było ono puszyste i ładnie urosło.

Wypróbuj też inne ciasta – Ciasta – zdrowe słodycze

W mojej dietetycznej wersji przepisu na ciasto szpinakowe wymieniłam krem z mascarpone, sera który może zawierać nawet do 50% tłuszczu na mleczko kokosowe i jogurt naturalny. Mleczko kokosowe ma ok. 20 % tłuszczu, czyli aż 60% mniej! Dodatkowo kokos nie zawiera cholesterolu, gdyż jest produktem roślinnym.

ciasto szpinakowe

Przepis na biszkopt ze szpinakiem


Składniki

4 jajka
¾ szklanki erytrytolu/ innego zamiennika cukru
¾ szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki (żytniej jasnej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
paczka świeżego szpinaku ok. 200 g

Jajka ubij na wysokich obrotach z erytrytolem aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Wtedy ciasto zrobi się nieco jaśniejsze. Następnie odstaw mikser i dolej porcjami olej, delikatnie mieszając szpatułką. Później zblendowany szpinak i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie gładka, bez grudek z mąki, przelej je do okrągłej formy ∅24 cm
Piecz przez 40-50 min w 180°C góra dół (biszkopt opadnie przy termoobiegu!)

ciasto szpinakowe

Przepis na krem kokosowy 

300 g jogurtu naturalnego
200 g mleczka kokosowego
erytrytol (ok. 3 łyżek)/inny słodzik
agar ok. 2 łyżki

Mleczko podgrzej w rondelku, wsyp erytrytol, poczekaj aż się rozpuści. Dodaj agar i dobrze wymieszaj. Po zagotowaniu, chwilę ostudź i wlej jogurt. Nie trzeba wstawiać kremu do lodówki, bo agar zwiąże go w temperaturze pokojowej. Po 20 minutach, powinien zgęstnieć. Jeżeli nie widzisz różnicy możesz kolejny raz podgrzać i dodać jeszcze trochę agaru. Dużo zależy od gęstości dodanego jogurtu.

W ostudzonym cieście szpinakowym wydrąż środek na głębokość ok. 2 cm, zostawiając boki. Nasącz przegotowaną wodą z sokiem z cytryny. Poczekaj aż wsiąknie. Gdy krem nabierze odpowiedniej konsystencji – takiej aby nie spłynął z ciasta, wyłóż na biszkopt. Posyp pokruszonymi okruszkami i udekoruj malinami. 

biszkopt szpinakowy
leśny mech


2 thoughts on “Ciasto szpinakowe z kremem kokosowym”

  • Tak, można też użyć mąki orkiszowej. Co do oleju, kokosowy też ok, ale pamiętaj aby odmierzyć go w płynnej formie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *