Szybkie ciasto cytrynowe

To ciasto cytrynowe to ratunek, gdy za godzinę mają się pojawić goście a Ty jesteś w kropce. Proste składniki na przygotowanie ciasta jogurtowego, z pewnością masz w domu. Wystarczy mąka, jogurt grecki, kwasek cytrynowy lub cytryny, mleko i słodzik. Aby je upiec, nie potrzebujesz nawet jednego jajka! Dlatego to ciasto cytrynowe, łatwo przygotujesz w wersji #wege. Zamień mleko i jogurt na jogurt sojowy lub mleko kokosowe. I voila! Pamiętaj tylko, o tym, żeby wymieszać mleko kokosowe przed odmierzeniem, tak, aby woda kokosowa połączyła się ze śmietanką.
Wilgotne ciasto cytrynowe z jogurtem
Składniki
/1 keksówka/
SYPKIE
120 g mąki pełnoziarnistej
100 g mąki zwykłej np. kukurydzianej,
pszennej typ 500 lub żytniej typ 650
90 g ksylitolu
1 płaska łyżka kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maku
MOKRE
50 g oleju rzepakowego lub kokosowego
100 ml mleka
140 g jogurtu greckiego
1 łyżka skórki z cytryny
KREM JOGURTOWY
120 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 łyżka cukru pudru

Przepis na ciasto cytrynowe
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 180 stopni.
Wszystkie sypkie składniki: mąkę, ksylitol, kwasek cytrynowy, sodę, proszek i mak dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj jogurt, mleko, olej i skórkę z cytryny (Przygotowując skórkę, wcześniej sparz cytrynę!).
Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj je łyżką, a następnie ręką. Na początku, ciasto jest bardzo kleiste, ale po 1-2 minutach wyrabiania, powinno odklejać się od rąk.
Wyłóż je do keksówki i rozłóż równomiernie. Włóż do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie, ciasto powinno mieć zarumienioną górę.
Wyłącz piekarnik, a na wierzch ciasta wylej masę jogurtową, czyli wymieszany jogurt z cukrem pudrem i kwaskiem cytrynowym. Zostaw ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku, aby krem jogurtowy stężał pod wpływem ciepła.

Zobacz też inne ciasta

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.