Słodkie ciasteczka owsiane

Słodkie ciasteczka owsiane

Lubicie ciasteczka owsiane? Są bardzo popularne, ale niektóre gotowe ciastka czy to z cukierni czy z paczki nie są warte uwagi. W ich składzie nie zawsze płatki owsiane znajdują się na pierwszym miejscu. Często to mąka pszenna, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy utwardzone tłuszcze królują na liście składników. Takie ciastka owsiane nie mają nic wspólnego z tymi domowymi ze sprawdzonego przepisu. A mój przepis na ciastka owsiane jest zdecydowanie godny polecenia. To nie tylko moje zdanie, przekonajcie się sami! To bardzo tradycyjny przepis na chrupiące ciasteczka owsiane a zarazem niezwykle prosty. ♥

Baza ciastek

Podaję składniki na bazę, do której można dodać dowolne ulubione dodatki. Moim ulubionym jest gorzka czekolada i wiórki kokosowe ze względu na ich obłędny zapach po wyjęciu z piekarnika gorących ciasteczek owsianych. Na drugim miejscu polecam wybrać orzechy laskowe w towarzystwie skórki pomarańczowej. Z kolei dla tych dla których walory odżywcze liczą się najbardziej powinni wybrać do swoich ciasteczek owsianych bogaty w wapń mak lub nasiona chia. 

Wersja wegańska

Oczywiście przepis dostępny jest również w wersji wegańskiej. Podmieniamy kilka składników i voilà! Wege zamienniki znajdziecie w opisie. Ciastka będą bardziej kleiste a olej kokosowy sprawi, że będą wyjątkowo kruche. 

ciasteczka owsiane

 

Ciasteczka owsiane
Serves 12
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Ingredients
  1. 2 szklanki płatków owsianych
  2. 1 jajko
  3. 100 g masła
  4. 1/4 szklanki erytrytolu, można użyć syropu wtedy ciastka będą bardziej zwarte
  5. I najważniejsze: ulubione dodatki ♥
  6. Warto dodać cynamon i aromat waniliowy.
Instructions
  1. Tłuszcz rozpuść w rondelku. Dosyp wybrany słodzik i mieszaj aż do rozpuszczenia.
  2. Do miski z płatkami owsianymi i jajkiem dolej rozpuszczone masło z erytrytolem. Dokładnie mieszaj. Masa powinna być mokra. Teraz dodaj wybrane dodatki.
  3. Na papierze do pieczenia uformuj okrągłe ciastka.
  4. Wstaw do piekarnia na 180C.
  5. Wystarczy 15 min do zarumienienia i upieczenia ciastek.
Notes
  1. W wersji wege zastąp masło olejem kokosowym, natomiast jajko wymień na mocno dojrzałego banana.
PositivEat.pl https://positiveat.pl/
ciasteczka owsiane fit

 

Słodkie ciasteczka owsiane
5 (100%) 2 votes

Sprawdź inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close