Słodkie ciasteczka owsiane

Słodkie ciasteczka owsiane

Lubicie ciasteczka owsiane? Są bardzo popularne, ale niektóre gotowe ciastka czy to z cukierni czy z paczki nie są warte uwagi. W ich składzie nie zawsze płatki owsiane znajdują się na pierwszym miejscu. Często to mąka pszenna, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy utwardzone tłuszcze królują na liście składników. Takie ciastka owsiane nie mają nic wspólnego z tymi domowymi ze sprawdzonego przepisu. A mój przepis na ciastka owsiane jest zdecydowanie godny polecenia. To nie tylko moje zdanie, przekonajcie się sami! To bardzo tradycyjny przepis na chrupiące ciasteczka owsiane a zarazem niezwykle prosty. ♥

Baza ciastek

Podaję składniki na bazę, do której można dodać dowolne ulubione dodatki. Moim ulubionym jest gorzka czekolada i wiórki kokosowe ze względu na ich obłędny zapach po wyjęciu z piekarnika gorących ciasteczek owsianych. Na drugim miejscu polecam wybrać orzechy laskowe w towarzystwie skórki pomarańczowej. Z kolei dla tych dla których walory odżywcze liczą się najbardziej powinni wybrać do swoich ciasteczek owsianych bogaty w wapń mak lub nasiona chia. 

Wersja wegańska

Oczywiście przepis dostępny jest również w wersji wegańskiej. Podmieniamy kilka składników i voilà! Wege zamienniki znajdziecie w opisie. Ciastka będą bardziej kleiste a olej kokosowy sprawi, że będą wyjątkowo kruche. 

ciasteczka owsiane

Przepis na ciasteczka owsiane 


Składniki 

/12 sztuk ciasteczek/

2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
100 g masła
1/4 szklanki erytrytolu, można użyć syropu wtedy ciastka będą bardziej zwarte
I najważniejsze: ulubione dodatki ♥
Warto dodać cynamon i aromat waniliowy.

 

Słodkie ciasteczka owsiane bez cukru

Tłuszcz rozpuść w rondelku. Dosyp wybrany słodzik i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Do miski z płatkami owsianymi i jajkiem dolej rozpuszczone masło z erytrytolem. Dokładnie mieszaj. Masa powinna być mokra. Teraz dodaj wybrane dodatki.
Na papierze do pieczenia uformuj okrągłe ciastka.
Wstaw do piekarnia na 180C. Wystarczy 15 min do zarumienienia i upieczenia ciastek.

 

W wersji wege zastąp masło olejem kokosowym, natomiast jajko wymień na mocno dojrzałego banana.

 

ciasteczka owsiane fit

 

Sprawdź inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *