Ciasteczka. Idealny pomysł na chwilę przyjemności w ciągu dnia!

Ciasteczka dają nieskończenie wiele możliwości jeśli chodzi o ich przygotowywanie! Przepisów jest mnóstwo – zarówno na słodkie ciastka dla łasuchów, ciasteczka fit z dodatkiem płatków owsianych, jak i na te wegańskie czy bezglutenowe.
Co więcej, można nadawać im dowolne kształty i samodzielnie je ozdabiać. To sprawia, że ich przygotowanie może być frajdą dla całej rodziny, a efekt końcowy jest bardziej satysfakcjonujący i dużo zdrowszy niż w przypadku ich sklepowych odpowiedników! Poznaj najlepsze pomysły na ciasteczka domowej roboty dostępne na wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka!
Ciasteczka – frajda dla całej rodziny!
Kto powiedział, że ciasteczka muszą być okrągłe? Świetnym pomysłem na poobiedni deser lub przekąskę w trakcie dnia są… ciasteczka domino! Mają niewielki, prostokątny kształt, a dzięki specjalnej posypce lub udekorowaniu słodkim kolorowym pisakiem przypominają prawdziwe klocki! Ciasteczka można przygotować zarówno w wersji maślanej, z nutą wanilii, jak i z dodatkiem czarnego kakao. To sprawia, że dodatkowo różnią się od siebie kolorem.
Miłośnikom czekolady z pewnością zasmakują ciasteczka z czarnym kakao i malinami. Słodycz połączona z kwaskowatością malin daje niesamowity efekt, a trio w postaci czekolady, kakao i malin sprawia, że to świetny sposób na poprawę nastroju. Zaletą ciasteczek jest z pewnością ich konsystencja, która przypomina brownie.
Ciasteczka bez glutenu i dla wegan? To nic trudnego!
Idealnym pomysłem dla osób na diecie bezglutenowej są ciasteczka z migdałami. Przygotowuje się je z mąki kukurydzianej, ryżowej i migdałowej z dodatkiem masła, cukru pudru, żółtek, cukru z wanilią i płatków migdałowych. Stanowią idealną słodką przekąskę do pracy lub kawy.
Weganie natomiast koniecznie powinni spróbować ciasteczek z ciecierzycy i masła orzechowego! Ta sycąca przekąska zaspokoi ochotę na coś słodkiego i doda energii, zwłaszcza podczas aktywności fizycznej, np. przejażdżki rowerowej. Ciasteczka są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, a ich smak – orzechowy z dodatkiem czekolady i waniliowej nuty – sprawia, że nie mają sobie równych!
Na teraz i na później!
Zaletą ciastek jest to, że można je przechowywać przez dłuższy czas. Świetnie sprawdzają się w tym przypadku metalowe puszki lub szklane słoiki, dzięki którym ciastka zachowują swoją kruchość.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.