Kremowy chłodnik z awokado

Wraz z czerwcem rozpoczęła się fala upałów. Jeżeli masz tak jak ja, że wraz ze wzrostem temperatury, Twój apetyt spada to dobrze trafiłaś. Nigdy nie przepadałam za chłodnikami. Pierwsze kojarzenie z tym słowem, to buraczany chłodnik litewski z jajkiem. Innych praktycznie nie znałam. A szkoda.
Gdy za oknem powietrze ma temperaturę powyżej 30 stopni, nawet nie myślę o tym, żeby coś smażyć czy włączać piekarnik. Jeżeli masz duży dom, to nie musisz się o to martwić. A w przypadku mieszkania na trzecim piętrze – już tak.
Wypróbuj przepis na pyszne sałatki Positiveat!

Ostatnim razem, ratowałam się przed upałem, orzeźwiającym chłodnikiem z arbuza. Do niego obowiązkowo dodatek świeżej mięty i fety. Natomiast, jeżeli nie jesteś fanką połączenia słodkiego arbuza ze słoną fetą – koniecznie wypróbuj chłodnik z awokado!
Zobacz przepis na chłodnik z arbuza z sezonowymi pomidorami

Chłodnik z awokado zrobisz w 10 minut. Na pewno potrzebujesz sprawnego blendera. Przed przygotowaniem chłodnika, upewnij się, że awokado jest kremowe i miękkie. Wtedy chłodnik jest najlepszy. Zadbaj o dodatek świeżych ziół np. kolendry lub bazylii. Ich wyrazisty aromat, doda smaku chłodnikowi. Dzięki nim, Twój chłodnik z awokado pozbędzie się mdłego smaku. Przy blendowaniu chłodnika, próbuj go na bieżąco.

Przepis na chłodnik z awokado
Składniki
/2 porcje/
1 miękkie awokado
1 średni ogórek szklarniowy
400 ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
kilka rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeży pieprz
*świeże pieczywo
*ugotowane jajko

Awokado obierz za pomocą łyżki. Miąższ wrzuć do kielicha blendera lub do miski, w której będziesz blendować składniki. Dodaj ząbek czosnku i pokrojonego na mniejsze części ogórka – jeżeli ma duże pestki – usuń je wcześniej.
Dodaj świeże zioła: bazylię LUB kolendrę i szczypiorek – na początek 3 gałązki. Zblenduj i następnie dodaj jogurt grecki. Wystarczy, że go wymieszasz. Posól i dopraw pieprzem do smaku. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze kilka listków ziół i zblenduj.
Udekoruj pokrojoną w plastry rzodkiewką i posyp szczypiorkiem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Aby z chłodnika z awokado zrobić pełne danie – dodaj ugotowane jajko.


Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
ależ to musi być pyszne 🙂