Chłodnik arbuza z sezonowymi pomidorami

Ciepło, ciepło…. GORĄCO!
W trakcie ostatniej fali upałów, miałam to szczęście i przebywałam u rodziców na wsi. W ich ogródku rośnie dosłownie wszystko! Papryka, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, rukola, szpinak, różne rodzaje sałaty, pomidory, warzywa korzeniowe, a nawet jarmuż. Na pewno znacie to uczucie, gdy za oknem temperatura przekracza 30 stopni, a Ty najchętniej schowałbyś się w lodówce. Też tak miałam.
Wróciłam z ogródka, z pięknymi, dojrzałymi pomidorami. Upał nie pozwalał na podgrzewanie kuchenką i tak już nagrzanego mieszkania, stąd chłodnik z arbuza, z pomidorami okazał się strzałem w dziesiątkę! Do zrobienia chłodnika, potrzebujesz zimnego arbuza, najlepiej schłodzonego kilka godzin w lodówce. Arbuz jest głównym składnikiem, natomiast pomidory jedynie mają zaostrzyć smak i zagęścić zupę. Świeża bazylia lub mięta stanowi dodatkowe odświeżenie. Jako dodatek do swojego chłodnika wybrałam dojrzałe pomidory, ale często znajduję przepisy na chłodnik z arbuza z truskawkami lub malinami, a nawet chłodnik z melonem! Jednak traktując to jako danie a nie deser, wolę unikać słodkiego smaku owoców i przełamać słodycz fetą i pieprzem.
Chłodnik arbuzowy z pomidorami wspaniale schładza organizm. Do tego nie powoduje uczucia ciężkości i jest lekki. Arbuz składa się w 92% składa się z wody, więc taka porcja chłodnika z arbuza, to świetne uzupełnienie płynów dla organizmu.
Poza tym – chłodnik z arbuza i pomidorów, dostarcza ogromną dawkę likopenu – naturalnego barwnika znajdującego się (zazwyczaj) w czerwonych warzywach i owocach takich jak pomidor i arbuz. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, to znaczy, że chroni nas przed nowotworami i szkodliwym promieniowaniem UV, a to na nie jesteśmy narażeni zwłaszcza latem.
Koniecznie spróbuj przepisu na sałatkę z arbuza i fety. Te same składniki, a smak zupełnie inny! Kolejny letni przepis z wykorzystaniem arbuza ♥
Przepis na chłodnik arbuza i pomidorów
Składniki
/2 porcje/
400 g arbuza (miąższu)
1 duży, dojrzały pomidor (250 g)
plaster fety (30-40 g)
oliwa z oliwek (2 łyżki stołowe)
suszone zioła: bazylia, oregano
świeżo mielony pieprz
listki mięty lub bazylii
Przepis na chłodnik z arbuza i pomidorów
Arbuz potrzebny do przygotowania chłodnika powinien być kilka godzin w lodówce.
Pomidora wrzuć do miseczki i zalej wrzątkiem. Tak sparzona skórka, przetrzymana chwilę w wodzie będzie łatwiej odchodzić od miąższu. Arbuza pokrój, usuń pestki i wrzuć do misy blendera. Dodaj obranego pomidora. Zblenduj całość. Następnie dopraw dużą ilością pieprzu, posól i posyp ziołami. Fetę pokrój w drobną kostkę.
Listki mięty lub bazylii posiekaj i ozdób gotowy chłodnik. Polej każdą porcję chłodnika, łyżką oliwy z oliwek.
Ten przepis na chłodnik z arbuza przygotuje każdy, dosłownie w kilka minut.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.