Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy i sposób na przejrzałe banany

Co zrobić z przejrzałymi bananami?

Czyli takimi, które zamiast naszego wzroku przyciągają coraz więcej muszek. Gdy na bananach pojawiają się ciemne plamy to ostatni dzwonek aby je wykorzystać. W tym wypadku sięgam po przepis na chlebek bananowy. 

Zawsze wychodzi i zawsze jest pyszny! ♥


Chlebek bananowy to dobre źródło węglowodanów.

 

⇒ Sprawdzi się przed lub po treningu. Uzupełni zapasy glikogenu w mięśniach, który jest naszym paliwem podczas wysiłku. Po ćwiczeniach jako dodatek do chlebka bananowego należy wybrać produkt białkowy. Może to być chudy twaróg z cynamonem lub jogurt naturalny lub po prostu szklanka odtłuszczonego mleka.

Propozycja dla najmłodszych. Chlebek bananowy ma wspaniały aromat bananów i lekko słodkawy smak. Przypadnie do gustu każdego dziecka. Łatwo go zabrać do szkoły na drugie śniadanie a jest smaczny i pożywny ze względu na dodatek mąki jaglanej. Ma ona wysoką wartość odżywczą m.in. bogata jest w magnez, potas, fosfor oraz żelazo, przy niskiej zawartości sodu. Ponadto obecne są w niej wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

chlebek bananowy

Przepis na chlebek bananowy


Składniki

3 dojrzałe, duże banany
2 jajka
½ szkl. mąki jaglanej
½ szkl. mąki ryżowej
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu

Chlebek bananowy

Zaczynamy od zblendowania bananów. Następnie dodaj kolejne składniki – proszek przesiany z mąką, jajka i olej.

Ciasto wylej do standardowych rozmiarów keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możesz posypać siemieniem lnianym lub orzechami włoskimi. Piecz w 180°C przez 40 min.

Jeżeli obawiasz się, że ciasto jest jeszcze surowe, wbij w nie wykałaczkę.
Gdy po wyciągnięciu będzie sucha oznacza, że chlebek jest gotowy! 

 

Chlebek bananowy to świetny przepis na drugie śniadanie do pudełka. 

 

Propozycje podania:
♥ duszone jabłka + cynamon + pokruszony chlebek
♥ kromka chlebka + namoczone a następnie zblendowane na mus daktyle + orzechy
♥ kromka chlebka + masło orzechowe + borówki
♥ mleko + granola + pokruszony chlebek

 

Zbyt mało dodatów? 

⇒Dodaj pokruszone orzechy do ciasta, najlepiej będą pasowały włoskie.
⇒Wzmocnij swój chlebek w składniki odżywcze wsypując 3 łyżki maku, który jest bogaty w wapń.
Naturalnie słodko – dorzuć posiekane suszone owoce (rodzynki, morele, daktyle, figi, żurawinę, ananas)

Sprawdź inne przepisy!

Michalina Zgid

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.