Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Czym są chipsy z jarmużu?

Chipsy z jarmużu to doskonała alternatywa dla niezdrowych, słonych przekąsek. W przeciwieństwie do nich zawierają znikome ilości tłuszczu. Dodatkowo dostarczą wiele składników mineralnych, ponieważ jest to jeden z superfood. Na jarmuż natknęłam się stosunkowo niedawno, bo dopiero rok temu. Zobaczyłam go w ogródku mojej mamy. Była to ogromna, rozłożysta kapusta. Wysokość tej rośliny może sięgać nawet 1 m! To znane od wieków warzywo jest bardzo proste w uprawie i rośnie prawie cały rok, ponieważ zimą doskonale znosi mrozy.

Od tamtej pory się z nim nie rozstaje. Stosuje go jako dodatek do sałatek, jajecznicy, omletów i chyba najczęściej do zielonych koktajli. 

 

 


 

 

 

 

 

 

Jarmuż – bogate źródło
witamin i minerałów

    • Potężna dawka antyoksydantów, które chronią komórki przed namiarem wolnych rodników. Spowalniają one procesy starzenia oraz chronią przed nowotworami.
      wit. A892 μg/100 g*
      wit. C 120 mg/100 g*
      wit. E 1,7 mg/ 100 g*

 

    • Dla wegan polecany jako źródło wapnia

 

    • Zalecany osobom cierpiącym na nadciśnienie oraz choroby układu sercowo-naczyniowego ze względu na dużą zawartość potasu

 

  • Zawarty w jarmużu sulforafan wspomaga leczenie wrzodów poprzez antybakteryjne działanie na H. pyroli. Ten izotiocyjanian działa również przeciwnowotworowo. 

Jarmuż a choroby tarczycy

U osób ze stwierdzoną niedoczynnością tarczycy lub w trakcie przyjmowania preparatów jodu odradza się spożywania warzyw z rodziny kapustnych w tym jarmużu. Zawierają one goitrogeny, czyli związki chemiczne zaburzające gospodarkę jodu w organizmie. Ich nadmiar może prowadzić do powiększenia tarczycy i powstania wola.

Pozostałe warzywa zawierające goitrogeny-  brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, rzepa.

 

*Dzienne zapotrzebowanie na podstawie norm IŻŻ

Kobiety/Mężczyźni
Wit. A  700/900 μg
Wit. C 75/90 mg
Wit. E 8/10 mg

Jak zrobić chipsy z jarmużu? 


Składniki

/1 porcja/

80 g jarmużu – ilość jak na zdjęciu

1 łyżeczka oleju rzepakowego

przyprawy

Przepis na chipsy z jarmużu

Jarmuż umyj i obierz z twardych łodyg. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Liście podziel na mniejsze części.

W misce wymieszaj z olejem i przyprawami. Ja dodałam szczyptę soli, pieprz, chilli i słodką paprykę.

Rozłóż na papierze do pieczenia, najlepiej tak aby liście się nie stykały. Piecz w 160°C przez 10 min

⇒Tip1 Ostrożnie z ilością oleju, nadmiar spowoduje, że chipsy będą miękkie.

 

popcorn-z-ciecierzycy


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *