Chipsy z jarmużu

Czym są chipsy z jarmużu?
Chipsy z jarmużu to doskonała alternatywa dla niezdrowych, słonych przekąsek. W przeciwieństwie do nich zawierają znikome ilości tłuszczu. Dodatkowo dostarczą wiele składników mineralnych, ponieważ jest to jeden z superfood. Na jarmuż natknęłam się stosunkowo niedawno, bo dopiero rok temu. Zobaczyłam go w ogródku mojej mamy. Była to ogromna, rozłożysta kapusta. Wysokość tej rośliny może sięgać nawet 1 m! To znane od wieków warzywo jest bardzo proste w uprawie i rośnie prawie cały rok, ponieważ zimą doskonale znosi mrozy.
Od tamtej pory się z nim nie rozstaje. Stosuje go jako dodatek do sałatek, jajecznicy, omletów i chyba najczęściej do zielonych koktajli.
Jarmuż – bogate źródło
witamin i minerałów
-
- Potężna dawka antyoksydantów, które chronią komórki przed namiarem wolnych rodników. Spowalniają one procesy starzenia oraz chronią przed nowotworami.
wit. A aż 892 μg/100 g*
wit. C 120 mg/100 g*
wit. E 1,7 mg/ 100 g*
- Potężna dawka antyoksydantów, które chronią komórki przed namiarem wolnych rodników. Spowalniają one procesy starzenia oraz chronią przed nowotworami.
-
- Dla wegan polecany jako źródło wapnia
-
- Zalecany osobom cierpiącym na nadciśnienie oraz choroby układu sercowo-naczyniowego ze względu na dużą zawartość potasu
- Zawarty w jarmużu sulforafan wspomaga leczenie wrzodów poprzez antybakteryjne działanie na H. pyroli. Ten izotiocyjanian działa również przeciwnowotworowo.
Jarmuż a choroby tarczycy
U osób ze stwierdzoną niedoczynnością tarczycy lub w trakcie przyjmowania preparatów jodu odradza się spożywania warzyw z rodziny kapustnych w tym jarmużu. Zawierają one goitrogeny, czyli związki chemiczne zaburzające gospodarkę jodu w organizmie. Ich nadmiar może prowadzić do powiększenia tarczycy i powstania wola.
Pozostałe warzywa zawierające goitrogeny- brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, rzepa.
*Dzienne zapotrzebowanie na podstawie norm IŻŻ
Kobiety/Mężczyźni
Wit. A 700/900 μg
Wit. C 75/90 mg
Wit. E 8/10 mg
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Składniki
/1 porcja/
80 g jarmużu – ilość jak na zdjęciu
1 łyżeczka oleju rzepakowego
przyprawy
Przepis na chipsy z jarmużu
Jarmuż umyj i obierz z twardych łodyg. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Liście podziel na mniejsze części.
W misce wymieszaj z olejem i przyprawami. Ja dodałam szczyptę soli, pieprz, chilli i słodką paprykę.
Rozłóż na papierze do pieczenia, najlepiej tak aby liście się nie stykały. Piecz w 160°C przez 10 min.
⇒Tip1 Ostrożnie z ilością oleju, nadmiar spowoduje, że chipsy będą miękkie.


Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.