Bezglutenowy chleb ryżowy z czarnym sezamem

Bezglutenowy chleb ryżowy z czarnym sezamem

To nie był mój pierwszy chleb bezglutenowy. Wcześniej piekłam chleb z samych ziaren. Składał się z pestek dyni, siemienia lnianego i słonecznika. Był pyszny i bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jednak jednocześnie kaloryczny. Kolejny mój eksperyment to był chleb z kaszy gryczanej, którą namacza się przez kilkanaście godzin. Podeszłam sceptycznie do tego przepisu i być może to było powodem kompletnej klapy. Drugim podejrzanym jest mój wadliwy piekarnik, który nie do końca grzeje dół jak powinien. Chlebek wyszedł surowy od spodu, a zorientowałam się o tym dopiero po wyjęciu i wystudzeniu go. Czas spędzony na przygotowaniach i składniki poszły na marne.

Gluten w chlebie

Bezglutenowy chleb różni się od zwykłego pszennego, żytniego, orkiszowego i innych chlebów z glutenem, tym że brakuje w nim glutenu. Proste, prawda? Gluten spaja ciasto i powoduje, że jest ono sprężyste. Jest też odpowiedzialny za charakterystyczne dziury w chlebie, czyli uwięzione pęcherzyki powietrza, które powstają przy wyrabianiu ciasta. O ile zwykły chleb przyrządzi każdy, tak bezglutenowy to nie lada wyczyn. Wie o tym każdy, kto próbował zrobić bezglutenowe pierogi. Brak spoidła ciasta, powoduje że pierogi się po prostu łamią. Z kolei ta wada mąk bezglutenowych, świetnie się sprawdza przy kruchych ciastach i ciasteczkach.

ryzowy-bezglutenowy-chleb

Tajniki pieczenia chleba bezglutenowego

Mój bezglutenowy chleb z mąki ryżowej zrobiłam z mąki firmy Balviten. Została oznaczona znakiem przekreślonego kłosa, więc miałam pewność, że nie zawiera glutenu. Kiedyś upiekłam chleb gryczany, z mąki z pełnego przemiału. Charakterystyczny smak gryki dało się odczuć i zauważyć, ponieważ chleb gryczany ma ciemną barwę. Miał zupełnie inny smak niż ten chleb z mąki ryżowej. Ten o wiele bardziej przypomina chleb pszenny. A to dobra wiadomość, dla tych którzy tęsknią za miękkim środkiem i chrupiącymi brzegami chleba pszennego.

chleb_bezglutenowy_gryczany
Chleb gryczany pełnoziarnisty

Upieczenie chleba z mąki ryżowej, nie zajmie Ci wiele czasu. Najdłużej trwa oczekiwanie na wyrośnięcie drożdży, czyli ok. 10 minut. Samo mieszanie składników to 5 minut. W tej czynności może Cię wyręczyć mikser z hakiem. Najlepiej upiec 2-3 bochenki na zapas.

bezglutenowy-chleb-ryzowy

Chleb z mąki ryżowej

Przepis

Składniki
/1 bochenek/

250 g mąki ryżowej
25 g świeżych drożdży
3 łyżki siemienia lnianego
100 g mąki ziemniaczanej
garść sezam czarny lub biały
1 łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Nagrzej piekarnik na 180°C. Wlej do szklanki niewielką ilość ciepłej wody (nie za gorącej i nie letniej) i rozpuść w niej drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki ryżowej. Wymieszaj na gładki płyn. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czyli aż drożdże zaczną pączkować.

W misce wymieszaj resztę mąki, sól, siemię lniane, mąkę ziemniaczaną i pół garści sezamu. Dodaj wyrośnięte drożdże ze szklanki. Zacznij wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub ręką. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przełóż do formy i posyp sezamem. Odstaw na bok i przykryj ściereczką na kolejne 10 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 – 60 minut. Zadbaj o to, aby chleb był upieczony od spodu!

Po wyjęciu z piekarnika odstaw chleb do ostudzenia, zanim go pokroisz.

bezglutenowy-chleb-ryzowy-positiveat



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *