Bezglutenowy chleb gryczany

Bezglutenowy chleb gryczany

Chleb gryczany to nie jest mój pierwszy, własnoręcznie zrobiony chleb. Swoją przygodę z pieczeniem chleba rozpoczęłam przepisem na chleb pszenny z maślanką. Wyszedł przepyszny i zniknął w przeciągu jednego dnia. Teraz podjęłam wyzwanie i przygotowuję przepisy na bezglutenowe pieczywo i to najlepiej, takie z produktów ogólnodostępnych.

 

Aby zbyt szybko się nie zniechęcić najpierw spróbowałam upiec bułki z gotowej mieszanki bezglutenowej. W jej składzie znajdowała się mąka kukurydziana oraz mąka ryżowa i dodatki i spulchniacze. Z jednej gotowej mieszanki wyszło mi ok. 8 małych bułeczek. Moim zdaniem to drogo. Cena za 1 bułkę pszenną w piekarni to ok. 50 gr. Dlaczego osoby zmuszone być na diecie bezglutenowej mają płacić dodatkową cenę?

 

 

Wyzwanie 1. 

Chleb z kaszy gryczanej

 

CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ


Postanowiłam próbować dalej z przepisami i różnymi mąkami. Jeden z nich zupełnie mi nie wyszedł. Ten przepis jest dobrze znany w środowisku osób, interesujących się zdrowym żywieniem. Był to przepis na bezglutenowy chleb gryczany z samej kaszy gryczanej! Uważam, że pomysł na przepis jest trafiony, bo cena za chleb jest odpowiednia oraz zdjęcia takiego chlebka wyglądały naprawdę zachęcająco. Na pewno spróbuję jeszcze raz. Obwiniam mój piekarnik, który „nie dopiekł” chleba od spodu, więc cały wypiek okazał się klapą.

bezglutenowy_chleb_gryczany_positiveat

 

W tym poście mam dla Was przepis na bezglutenowy chleb gryczany, który wyjdzie nawet początkującym. Sama się do takich zaliczam, jeżeli chodzi o pieczenie chleba. Nie myślcie, że przygotowanie zabiera dużo czasu. Nic bardziej mylnego! Robiłam wiele ciast, biszkoptów, słodkich bułek, czy pierogów i mogę powiedzieć, że ten przepis na chleb, naprawdę nie jest czasochłonny. Mimo to zachęcam do przygotowania kilku bochenków na zapas. Ja swój pokroiłam na kromki i zamroziłam. Przechowuje go maksymalnie tydzień i do tego czasu zostaje zjedzony 🙂

 

 

Do wypieku takiego chleba potrzebujesz specjalnej foremki jednorazowej tzw. keksówki. Ja najczęściej kupuje je w Lidlu (ok. 3 zł za 3 szt.). Oprócz blaszki najważniejsza jest mąka do wypieku chleba. Kupiłam ją również w Lidlu. Zdjęcie mąki znajdziecie na moim fan-page’u. Za 500 g zapłaciłam ok. 4-5 zł. Mój chleb zawdzięcza swój ciemny kolor mące gry-czanej pełnoziarnistej. Pierwszy raz spotkałam taką mąkę. Jeżeli po raz pierwszy pieczesz
chleb, lepiej użyj zwykłej mąki gryczanej. Nie ma charakterystycznego, głębokiego smak. 

 

 

chleb_gryczany_positiveat

BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY


Składniki 

/1 bochenek/

300 g mąki gryczanej

3 łyżki siemienia lnianego

¼ opakowania drożdży

1 łyżeczka glukozy

przegotowana woda

1 łyżeczka soli

4 łyżki białego sezamu

 

Przygotowanie chleba gryczanego


 

ZACZYN – Uszykuj ¼ szklanki ciepłej przegotowanej wody. Rozpuść w niej drożdże. Zasyp łyżeczką glukozy i łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Drożdże powinny podwoić swoją objętość. 

W misce umieść mąkę, sól oraz siemię lniane. Dolej wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto. Dolewaj porcje ciepłej wody (ok. pół szklanki), aż uzyskasz odpowiednią konsystencję – ciasto nie może być płynne, powinno odklejać się od rąk i być gęste, ale bez problemu dopasowywać się do kształtu foremki. 

Do foremki wlej i rozprowadź łyżkę oleju. Przelej ciasto na chleb i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia. Myślę, że po 30 minutach powinno wyrosnąć i być gotowe do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posyp białym sezamem.

PIECZENIE – Nagrzej piekarnik do 180°C. Omijaj funkcję termoobieg – wybierz pieczenie góra + dół. Chleb piecz 60 minut + 15 minut w temp. 200 ºC. Chleb odstaw w foremce do ostygnięcia. 

 

chleb_gryczany_bezglutenowy_positiveat

 

 

Sprawdź inne przepisy!

Michalina Zgid

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.