5 przepisów na owsiankę

Podstawowy przepis na owsiankę
Tego podstawowego przepisu mi brakowało na blogu. Przez ten ubytek, positiveat nie był prawdziwym blogiem dietetyka. Powiedzcie, znacie dietetyka, który nie poleca owsianki na śniadanie?
Chcę podzielić się z wami podręcznikowym przepisem na owsiankę, z którego korzystam na co dzień. Pożegnajcie się z nieudaną gęstą papką z płatków owsianych albo tzw. zupą mleczną. Jutrzejsza owsianka będzie nieporównywalnie lepsza!
A jakie są Wasze ulubione przepisy na owsiankę? Koniecznie napiszcie w komentarzu! ♥
Inne przepisy na śniadanie znajdziesz w Śniadania pełne energii
Zacznijmy od sprzętu kuchennego. Do owsianki wybierz garnek o jak najgrubszym dnie. Przed gotowaniem wlej odrobinę wody i odmierzone mleko. Dopiero po tym, wstaw na kuchenkę i podgrzej.
Przejdźmy do składników. Na rynku dostępne są 3 rodzaje płatków owsianych. Wyróżniamy zwykłe, błyskawiczne i górskie.
Czym różnią się płatki zwykłe
od górskich i błyskawicznych?
Pod względem chemicznym nie ma zauważalnych rozbieżności. Podane płatki różni proces produkcji. Zwykłe płatki owsiane to po prostu zgniecione obłuszczone i nawilżone ziarno. Płatki górskie pochodzą z rozdrobnionego a następnie zgniecionego ziarna owsa. Dodanie przymiotnika błyskawiczne do nazwy płatków owsianych oznacza, że zostały one poddane nawodnieniu tzw. hydratacji. W trakcie gotowania będą one łatwiej pochłaniały wodę. Ten proces, skraca gotowanie płatków i nadaje im większą strawność.
Podsumowując, do owsianki wybieraj płatki górskie i płatki błyskawiczne, ze względu na krótszy czas gotowania i lepszą strawność. Zwykłe płatki owsiane sprawdzą się w granoli. Kliknij i sprawdź jak przygotować domową granolę.
Płatki owsiane są dosyć kaloryczne – 366 kcal/100 g. Jednak zanim z tego powodu wyrzucisz je ze swojej diety, muszę przyznać, że ciężko zjeść ich powyżej 50 g na porcję. Kaloryczność wynika z zawartości tłuszczu, należącego do grupy jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Płatki owsiane to nie tylko węglowodany złożone i wysoka zawartość błonnika – 7 g/100 g. Nie brakuje w nich białka roślinnego, które stanowi 10% ich masy. To produkt, który często wpisuję do diety, ponieważ łatwo jest wraz z nim przemycić wiele składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń a nawet wit. E i witaminy z grupy B.
5 przepisów na owsiankę
Owsianka na zimno
Zacznę od najłatwiejszego przepisu, który zajmuje raptem 5 minut. Poświęcenie i czas nie wpływają na smak tej owsianki. Sama bardzo lubię ten przepis i chętnie zabieram ją na wynos. Ta owsianka inaczej nazywana jest surówką piękności Heleny Rubenstein -założycielki firmy kosmetycznej. W 100% zgadzam się definicją piękna wg Heleny, która twierdziła, że o urodę należy dbać od zewnątrz jak i poprzez dietę. Ta bizneswoman XX wieku, dzięki swojej filozofii dożyła 95 lat!
Przepis na surówkę piękności
♥ pół startego jabłka
♥ 3 łyżki płatków owsianych
♥ 4 łyżki jogurtu naturalnego
♥ 5 orzechów włoskich
Wymieszaj płatki owsiane z jogurtem naturalnym i startym jabłkiem. Posyp pokruszonymi orzechami włoskimi. Odstaw na 10 minut aby płatki zmiękły.
Owsianka – podstawowy przepis
♥ 1 szklanka mleka
♥ 5 łyżek płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
Skorzystaj z powyższej porady o mleku, dodaj płatki owsiane i zamieszaj. Ustaw ogień na najmniejszy i stopniowo zwiększ do średniego. Gdy mleko zacznie parować, przemieszaj owsiankę, odczekaj minutę i zdejmij z ognia. W tym momencie płatki zaczną żelować i owsianka zgęstnieje. Przygotowanie powinno zająć ok. 6 minut.
Słodka owsianka z rodzynkami
♥ szklanka mleka
♥ 5 łyżek płatków owsianych
♥ 1 marchewka
♥ 1 łyżeczka rodzynek / miodu
♥ 5 orzechów włoskich
♥ szczypta cynamonu
Przygotuj owsiankę zgodnie z podstawowym przepisem. Wymieszaj ze startą marchewką, cynamonem i dodaj rodzynki lub posłódź miodem. Na koniec posyp orzechami włoskimi.
Owsianka z kurkumą wg Jadłonomii

♥ szklanka mleka
♥ 5 łyżek płatków owsianych
♥ pół łyżeczki kurkumy
♥ łyżeczka masła/oleju kokosowego
♥ 5 migdałów
♥ łyżeczka miodu/syropu klonowego
Kurkumę wysyp na rozgrzany tłuszcz w rondelku. Po 30 s, dolej mleko i wsyp płatki. Gotuj wg przepisu podanego wyżej. Posyp migdałami i polej ulubionym syropem.
Kokosanka z bananem i wanilią
♥ szklanka mleka kokosowego
♥ 5 łyżek płatków owsianych
♥ banan
♥ laska wanilii
Przygotuj owsiankę zgodnie z przepisem podstawowym. Do rondelka wkrój plasterki banana. Wanilię obierz cienkim nożykiem i wydobądź ziarenka. Dodaj do owsianki i wymieszaj.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
Twoje owsianki wyglądają przepięknie i bardzo apetycznie! Osobiście zdecydowanie wolę owsiankę na ciepło. Dodatek kurkumy jest super, ponieważ jest to przyprawa, która wzbogaca owsiankę we właściwości przeciwzapalne.