4 trendy z Instagrama, które nie wyjdą Ci na zdrowie

Instagram ma potężny zasięg. Nie ma dnia, aby większość z nas, nie przejrzała swojej tablicy z estetycznymi zdjęciami opatrzonymi hashtagami. Chcemy czy nie, ma to mniejszy lub większy wpływ na nasze decyzje, w tym żywieniowe. Sama zauważyłam, że internetowy trend na bycie #vege, nie przestaje być na topie. Dieta wegetariańska, nie jest zagrożeniem dla zdrowia, wręcz wykazuje pozytywny wpływ. Jednak czy to dotyczy również pozostałych tendencji?
1. Masło orzechowe
Kto wiedział, że wspomnę o tym, w pierwszym punkcie? Nie znam genezy twierdzenia, uznającego masło orzechowe za wyznacznik zdrowej diety. ,,Jesz masło orzechowe?” ,,Musisz zdrowo się odżywiać.” Bardzo często trafiam na to stwierdzenie. To akurat bardzo przyjemne niewyprowadzanie siebie z błędu. Dlaczego uważam, że masło orzechowe nie służy każdemu? Po pierwsze, jest to skoncentrowana dawka kalorii. Jedna łyżka dostarcza ich aż 150!
Następnie, najczęściej kupowane jest masło orzechowe z orzechów arachidowych. To nie są najlepszej jakości orzechy, pod względem chemicznym. Zawierają kwasy tłuszczowe, dokładnie omega 6, które w nadmiarze lub przy niewystarczającej ilości kwasów omega 3, działają prozapalnie. W takim razie, ile można zjeść masła orzechowego? Jeżeli w Twojej diecie, spożywasz co najmniej 3 razy w tygodniu ryby morskie takie jak łosoś, makrela, śledź i nie masz problemów z nadwagą, nie masz powodów do obaw. Osobom, które nie spełniają tych wymogów, zalecałabym, nie przekraczać 4 łyżek tygodniowo. Co daje maksymalnie 1 słoik masła orzechowego na miesiąc.
Spróbuj deser chia z masłem orzechowym w fit wersji
2. Soki z owoców
Sok jako piąta porcja codziennej racji warzyw i owoców. To tekst znany ze spotu reklamowego. Warto uzupełniać dietę o soki, ale nie wszystkie. Sok z samych owoców, jest pozbawiony błonnika, więc szybko się wchłania do krwiobiegu i gwałtownie podnosi stężenie glukozy we krwi. Następujący spadek, obniża nasze samopoczucie i sprawia, że robimy się głodni. Dlatego zwracaj uwagę, jaki napój kupujesz.
Nektar to sok stanowiący zaledwie kilka procent na liście składników. Pozostałe zapełnia woda i cukier.
Soki pasteryzowane – ich data ważności to kilka dni. Pasteryzacja to proces zapobiegający psuciu się produktu. Podwyższona temperatura powoduje straty w witaminach, które są najważniejszym składnikiem soku.
Najlepszy wybór spośród wyżej, to soki jednodniowe z dodatkiem warzyw lub soki prosto z wyciskarki wolnoobrotowej. Gdy masz możliwość zrobienia soku, nie ograniczaj się do owoców. Miksuj różne smaki. Mimo to, nie idź w zaparte! Sprawdzaj po kolei, które warzywa ze sobą łączyć. Powoli przyzwyczaj swoje kubki smakowe, zwłaszcza jeżeli jesteś miłośniczką słodyczy i kawy. Decydując się na sok, najlepiej spożywaj go po posiłku. Zawarta w nim witamina C, wspomoże przyswajanie żelaza z roślin.
Poznaj moje sprawdzone pomysły na soki owocowo-warzywne
3. Awokado
Awokado, podobnie do masła orzechowego, to produkt, który jest źródłem tłuszczu. Mimo wszystko, jego skład zupełnie różni się od składu orzeszków ziemnych. Awokado, zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się również w oliwie z oliwek i migdałach. To prozdrowotne kwasy tłuszczowe. Jednak, należy mieć na uwadze, ilość kalorii jakie dostarcza. Zrównoważona dieta, polega na zachowaniu proporcji pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczami. Dlatego, widząc kolejne apetyczne zdjęcie z tostami z guacamole, przewiń zdjęcie i pozostań fit!
4. Dania z makaronu
Dania z makaronu, zaskoczyłam was? 😉 Generalizuję i na potrzeby tego komentarza, zakładam, że mowa o makaronie zwykłym a nie pełnoziarnistym. Makaron to doskonałe źródło węglowodanów. Jednak w większości składa się z łatwo przyswajalnych węglowodanów. Rodzaj skrobi znajdującej się w makaronie, szybko pęcznieje. To jest przyczyną jego wysokiego indeksu glikemicznego. Dlatego nie traktuj makaronu jako bazy dania, a raczej jako 50% swojej porcji. Przygotowując makaron, postaw na dodatki. Zrezygnuj z tłustej śmietany, czy kalorycznego sera pleśniowego. Spróbuj zaostrzyć smak czosnkiem, oregano czy świeżą bazylią. Koniecznie zadbaj o źródło białka i tłuszczu.
Zobacz mój przepis na spaghetti z fetą i szpinakiem

Zobacz więcej podobnych postów w zakładce LIFESTYLE

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.