Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa

Aromatyczna skórka pomarańczy, kruche ciasto, delikatna w smaku, o pięknym, jasnożółtym kolorze ♥

To wszystko ma 

wielkanocna babka cytrynowa


Na co dzień piekę przeróżne ciasta: szarlotkę, ciasto marchewkowe, czekoladowe brownie czy kruche ciasta. Jednak Wielkanoc rządzi się swoimi prawami i od zawsze kojarzy mi się z mazurkiem i wielkanocną babką cytrynową lub piaskową. Mazurek to słodkie ciasto, bo na warstwie kajmaku jest obficie obsypany bakaliami. Nie lubię zmieniać aż tak tradycyjnych przepisów, dlatego wybrałam babkę cytrynową. Jej naturalnie cytrynowy zapach, nie wymaga dodatku sztucznych aromatów. Wystarczy starta skórka cytryny, która koniecznie musi być sparzona. 

babka cytrynowa

WIELKANOCNE CIASTA 

W tym przepisie na wielkanocną babkę cytrynową, który przez przypadek jest przepisem bezglutenowym, zamieniłam mąkę pszenną na kukurydzianą dla ładnego koloru i jaglaną, ze względu na wartości odżywcze. Kawałek takiej babki doskonale syci. Różnorodność mąk w babce, dodaje jej kruchości, która na ogół w babkach piaskowych jest pożądana. 

Mąka kukurydziana jest dostępna w każdym sklepie. Problem może stanowić znalezienie mąki jaglanej. Zamiast niej, możesz wykorzystać dokładnie zmieloną kaszę jaglaną. Jednak wybierz kaszę z tzw. górnej półki, aby po zmieleniu ,,mąka” nie była gorzka. 

Aby babka wyszła jak z obrazka, najważniejsza jest umiejętność wyjęcia jej z formy. Ja nie do końca to opanowałam. Przeglądając zdjęcia w internecie, widziałam babki o idealnym kształcie. Ostrzegam, że w rzeczywistości wcale to nie jest takie proste! Dużym ułatwieniem będzie użycie silikonowej formy. Moja metalowa forma zupełnie ze mną nie współpracuje, więc doradzam –  zaoszczędź sobie stresu i wybierz silikonową 🙂 

wielkanocna babka cytrynowa 1

 

Wielkanocna babka cytrynowa

przepis bezglutenowy


Składniki

/12 porcji/

4 jajka
¾ szklanki wybranego słodzika
100 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
1 szkl. mąki jaglanej
1 szkl. mąki kukurydzianej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
+ sok z ¼ lub ½ cytryny / wg uznania

Babka piaskowa na Wielkanoc

Piekarnik nagrzej do 180°C i przygotuj formę do babki – wysmarują tłuszczem i posyp bułką tartą. Polecam zrobić to porządnie, bo ciasto potem trudno wyjąć!
Od żółtek oddziel białka. 

Żółtka z słodzikiem utrzyj (za pomocą miksera), do uzyskania jak najjaśniejszej masy. Najlepiej żeby nie było widać kryształków – masa powinna być gładka. Dodaj masło i dalej miksuj.

Mąki wymieszaj ze sobą i proszkiem do pieczenia. Zetrzyj wyparzoną skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Do masy dodaj mąki i skórkę cytryny razem z sokiem. 

Na koniec ubij białka ze szczyptą soli. Ostatni krok to połączenie pierwszej masy z białkami. Zrób to powoli i delikatnie! Piecz przez 40-45 min, w 180°C.

Jeżeli nie wiesz ile dodać słodzika, pamiętaj że na wierzchu babka cytrynowa
jest lukrowana, więc lepiej dodać mniej do ciasta i nadrobić lukrem 🙂

wielkanocna babka

cytrynowa babka piaskowa

wielkanocna babka cytrynowa

wielkanocna babka cytrynowa



1 thought on “Wielkanocna babka cytrynowa”

  • W sumie zrobiłam bardzo podobną, tylko zamiast cytryny poszła limonka, a zamiast mą podanych przez Ciebie użyłam pszennej i ziemniaczanej. Ciekawe, jak będzie w smaku! Pysznych świąt! :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *