Świąteczny makowiec zawijany

Świąteczny makowiec zawijany

Świąteczny makowiec


Do Świąt Bożego Narodzenia pozostał niecały tydzień!
Czujecie już zapach choinki czy skupiacie się na aromacie grzybów z bigosu?

Z tej okazji mój czas poświęcony w kuchni z każdym dniem znacznie się wydłuża. W te święta Bożego Narodzenia stawiam na tradycję. Świąteczny makowiec zawijany w kruchym cieście zostaje odhaczony. Do przygotowania został jeszcze sernik z pomarańczą i miodowe, świąteczne pierniczki. A na wigilijnym stole pojawi się barszczyk czerwony, pierogi z grzybami i karp. Do popijania aromatyczny kompot z suszu. Do 12-stki jeszcze sporo brakuje.

Czas zakasać rękawy i do pracy! 

W tym roku postanowiłam swoje ciasta upiec wcześniej aby później mieć czas dla siebie i odpoczywać w rodzinnym gronie i najlepiej jeszcze przy pachnącej choince. Makowiec przygotowywałam po raz pierwszy bez nadzoru. Zawsze największe obawy budzi we mnie zawijanie go w rulon. Aż za dobrze znam uczucie rozczarowania, a to że biszkopt za niski a to znowu zakalec. I tak zawsze przypominam sobie dobrze znaną zasadę, że TRENING CZYNI MISTRZA. Na szczęście tym razem zostałam oszczędzona i wszystko poszło jak trzeba. Efekty widoczne na zdjęciach. Skoro mi wyszło, Wam też się uda. Trzymam kciuki! ♥

zawijany makowiec

Makowiec zaczyna się od maku, czyli od zrobienia masy makowej. Najbardziej zachęcam przygotować ją samodzielnie. To tylko z pozoru wygląda na trudne i czasochłonne. Unikniecie wielu zbędnych kalorii to po pierwsze, a po drugie makowiec będzie smaczniejszy. 

 

Jak zrobić masę makową?

Zaczynamy od zagotowania wody, około 1,25 l na 500 g maku – tak aby był zakryty. Do gotującej się wody wrzucamy mak i gotujemy przez 20 min. Następnie po ostygnięciu odcedzamy go przez ściereczkę.

….

Jeżeli masz zmielony maku następny krok pomijasz
….

Przeciśnięty mak mielimy co najmniej dwukrotnie, przez dość gęste sitko. Tak przygotowany mak możemy przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. 

….

Wzbogać swoją masę makową o bakalie, orzechy, ekstrakt migdałowy,
cynamon, skórkę pomarańczy czy dosłodź miodem
.

 

….
Dokładny przepis i proporcje podane niżej.

Przepis na świąteczny, zawijany makowiec

w kruchym cieście


Składniki

/1 blacha/

KRUCHE CIASTO
300 g mąki + do podsypywania
7 łyżek zmielonego erytrytolu lub zwykłego cukru pudru
175 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%

MASA MAKOWA
300 g maku
80 g orzechów włoskich
3 łyżki erytrytolu/cukru
3 białka
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
aromat migdałowy

Świąteczny makowiec

Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej z wybranym słodzikiem. Dodaj bardzo zimne masło. Drobno siekaj nożem aż do uzyskania malutkich grudek. Wbij 2 żółtka w temp. pokojowej, chwilę siekaj i dodaj zimną śmietanę. Zagnieć jak najszybciej ciasto i schowaj do lodówki.

Mak przygotuj wg przepisu podanego wyżej. Do zmielonego maku dodaj rozpuszczony miód z masłem i aromat migdałowy. Białka posól i ubij na sztywną pianę. Następnie dosyp porcjami słodzik i dalej miksuj aż piana będzie charakterystycznie błyszczeć. Dodaj ubite białka do masy makowej. Wsyp posiekane orzechy i inne bakalie.

Zawijanie makowca. Ciasto wałkuj na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Długość powinna być trochę mniejsza od długości formy do pieczenia. Na szerokość wałkuj w zależności jak zwięzły rulon chcesz uzyskać. Po rozwałkowaniu nałóż na całe ciasto masę makową, omijając brzegi.
Podnieś papier na brzegu i zroluj ciasto. Koniec ciasta od wewnętrznej strony posmaruj roztrzepanym żółtkiem, co ułatwi sklejenie ciasta do siebie. Następnie przewróć rulon do dołu łączeniem. Brzegi możesz zakleić

Makowiec trzeba piec owinięty w papier do pieczenia, w tak aby nie stykał się z ciastem. Zawinięty makowiec wstaw do nagrzanego piekarnika, 180 stopni, piecz góra dół przez godzinę.

 

Mój makowiec upiekłam na mące owsianej. Minimalna ilość glutenu w owsie powoduje, że ciasto jest jeszcze bardziej kruche, ale również syte ze względu na błonnik.

swiateczny makowiec

zawijany makowiec swiateczny

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *