Sałatka z komosą ryżową i jarmużem

Sałatka z komosą ryżową i jarmużem

W tym wpisie znajdziesz przepis na sałatkę z komosą ryżową, jarmużem i orzechami. 

 

Wraz z tym przepisem na sałatkę z komosą ryżową, mogę śmiało przechodzić na weganizm. Quinoa to jeden z moich ulubionych pseudozbóż i muszę ją częściej wykorzystywać do dań i ogólnie w kuchni. Dla tych którzy nie znają smaku – ja bym go określiła jako lekko orzechowy i wyróżniający smak potrawy. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na pieczoną gruszkę z migdałami i komosą ryżową.

 

A jakie wy znacie przepisy na komosę ryżową? Do czego ją dodajecie? 🙂 

 

Jak ugotować komosę ryżową? 


Odmierzamy pół szklanki komosy. Płuczemy ją na gęstym sitku pod zimną wodą podobnie jak kaszę jaglaną. Przelewamy, dopóki woda przestanie się pienić i będzie czysta. Drugi sposób to użycie gazy, którą układamy na misce i wsypujemy na nią komosę ryżową. Zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy wodę i zalewamy ponownie. Jeżeli woda jest czysta możemy przejścia do gotowania quinoi. Następnie komosę ryżową wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku. Od tej pory odliczamy 15 min. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Najlepiej użyć do tego garnka o grubym dnie aby ziarenka się nie przypaliły. W międzyczasie możemy przemieszać komosę widelcem aby była bardziej sprężysta. Po kwadransie powinny pojawić się charakterystyczne odstające ogonki. Odstawiamy garnek
z komosą na 10 min
 

sałatka z jarmużem

Przepis na sałatkę z komosą ryżową, jarmużem i orzechami 


Składniki

/2 porcje/

1 szklanka komosy

garść suszonej żurawiny

2 garści jarmużu

garść orzechów włoskich

PRZYPRAWY

 oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia sałatki z komosa ryżową

Komosę ryżową wrzuć na posolony wrzątek (2 szklanki wody) i 12 minut gotuj pod przykryciem, odcedź i wrzuć do ciepłego garnka.

Dodaj garść żurawiny i przykryj na 10 minut.

Posiekaj jarmuż i zagotuj w ciepłej wodzie nie dłużej niż 5 minut, bez dodatku soli.

Na koniec połącz wszystkie składniki wraz z orzechami włoskimi. Dopraw solą i pieprzem, polej łyżką oliwy i sokiem z cytryny. 

sałatka z żurawiną i orzechami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *