Czekoladowy pudding z tapioki z malinami

Czekoladowy pudding z tapioki z malinami

Pudding z tapioki to egzotyczny, zdrowy deser.

Niedawno wypróbowałam przepis na pudding z tapioki, produktu wyłowionego na ostatnich internetowych zakupach.  Za 400 g granulatu zapłaciłam ok. 6 zł. Po ugotowaniu tapioka jest bardzo kleista i przypomina gęsty budyń. Taki deser to właściwy wybór dla dzieci. To zdrowszy zamiennik budyniu z proszku, który aż w połowie składa się z cukrów prostych. Poza tym na jego liście składników widnieją sztuczne aromaty. Lepszym rozwiązaniem jest dodanie naturalnej laski wanilii podczas gotowania w tym wypadku tapioki lub domowego budyniu.

Tapioka ma neutralny smak, więc można ją przygotować na wiele sposobów. Sprawdza się na słodko i jako słony dodatek. Ostatnio swoje pięć minut miała czarna tapioka, która jest składnikiem popularnej bubble tea.

kokosowy pudding z tapioki

Czym jest tapioka?

Tapioka to kasza wytwarzana z bulw m a n i o k u. Roślina ta jest znana w Ameryce Południowej już od 3 000 lat. Rośnie również w pozostałych miejscach o klimacie tropikalnym. W Europie zyskała popularność przy wyszukiwaniu alternatywnych zbóż dla diety bezglutenowej. Jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, w tym skrobi opornej. Ten rodzaj skrobi jest oporny na działanie enzymów trawiennych i jest tzw. prebiotykiem, czyli stanowi pożywkę dla mikrobioty. Odżywiona flora bakteryjna poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko zakażeń drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Tapioka nie wyróżnia się dużą zawartością witamin czy minerałów. Jest za to lekkostrawna oraz hipoalergiczna. Osoby mające problemy z układem pokarmowym, w okresie zaostrzenia choroby czy pogorszonym trawieniem, powinny wzbogacić swoją dietę właśnie w tę egzotyczną kaszkę.

czekoladowy pudding z tapioki

Przepis na pudding z tapioki


Składniki

/2 porcje/

1/4 szklanki tapioki
200 ml mleczka kokosowego
200 ml niegazowanej/przegotowanej wody
3 łyżki słodziku -np.  erytrytolu
6 kostek gorzkiej czekolady
maliny do dekoracji ok. 300 g

 

Czekoladowy pudding z tapioki z malinami

Do ugotowania tapioki koniecznie użyj garnka z grubym dnem!

W garnku zagotuj mleczko kokosowe z wodą i słodzikiem. Doprowadź do wrzenia i wsyp odmierzoną porcję tapioki. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 min, co jakiś czas mieszając. Tapioka często przykleja się do ścianek naczynia. Przed upływem czasu wrzuć do garnka czekoladę i dokładnie wymieszaj. Ugotowana tapioka staje się przezroczysta w środku, białe kropki w kuleczkach znikają. Gdy tapioka jest już gotowa ostaw na 5 min do ostygnięcia. Przełóż do pucharków. Umyte maliny zblenduj i wyłóż na pudding. 

pudding z tapioki z malinami

 

kokosowy pudding z tapioki

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *