Piernikowe muffinki z czekośliwką

Piernikowe muffinki z czekośliwką

Muffinki z czekośliwką – idealne na co dzień i od święta

Piernikowe muffinki z gorzką czekoladą i śliwkami zostały wymyślone, gdy naszła mnie ogromna ochota na piernik, ale zabrakło czasu na jego upieczenie. W ciastku czuć korzenny aromat przypraw, więc zapach i smak piernika zachowany. Domowy świąteczny piernik powinien przez kilka dni poczekać w szafce aż skruszeje a na muffinki nie trzeba czekać. Z kolei śliwka z gorzką czekoladą to idealne połączenie, do którego nikogo nie trzeba przekonywać. Jeżeli lubisz wilgotne muffinki, możesz dodać do nich jabłko. Najlepiej pasuje upieczone albo uduszone. 

Przed świętami szukałam przyprawy do piernika, bo to wygodne mieć wszystkie przyprawy w jednej paczce i to w odpowiednich proporcjach. Tak by się mogło wydawać jednak w składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier. A to oznacza, że jest go najwięcej spośród pozostałych składników. To sprytne posunięcie producenta wprowadza w błąd i zamiast za przyprawy płacimy za wypełniacze takie jak cukier, mąka czy kakao. Odłożyłam to z powrotem na półkę a do muffinek dodałam w różnych proporcjach cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i imbir. 

 

Piernikowe muffinki z czekośliwką
Serves 10
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Ingredients
  1. 2 szklanki mąki
  2. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  3. 1 łyżeczka sody
  4. szczypta soli
  5. 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mix przypraw: cynanom, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, szczypta pieprzu
  6. 2 łyżki kakao
  7. 1 szklanka mleka
  8. 1 jajko
  9. 1/3 szklanki oleju
  10. 4-5 łyżek miodu
  11. 100 g suszonych śliwek
  12. 100 g gorzkiej czekolady
Instructions
  1. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej przez sitko wszystkie suche składniki (wymienione jako pierwsze). W drugiej roztrzep jajko z mlekiem, miodem i olejem. Połącz składniki obu misek przy użyciu trzepaczki. Ciasto powinno być gęste. Wyłóż ciasto do papilotek umieszczonych w blaszce do pieczenia muffinek - ok. 10 sztuk. Piecz przez 20-25 min w temp. 190°C.
  2. Śliwki zalej gorącą wodą tak aby były lekko zakryte. Po 10 minutach, gdy zmiękną, zblenduj razem z wodą. Czekoladę rozpuść w miseczce umieszczonej nad parą wodną lub w mikrofali. Połącz ze zblendowanymi śliwkami.
  3. Udekoruj czekoladową masą ostudzone muffinki i posyp ulubionymi orzechami.
Notes
  1. Masę śliwkowo-czekoladową możesz użyć jako nadzienie w muffinkach.
PositivEat.pl http://positiveat.pl/
muffinki czekoladowe

 

Piernikowe muffinki z czekośliwką
5 (100%) 2 votes

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.

Sprawdź inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close