Piernikowe muffinki z czekośliwką

Piernikowe muffinki z czekośliwką

Muffinki z czekośliwką – idealne na co dzień i od święta

Piernikowe muffinki z gorzką czekoladą i śliwkami zostały wymyślone, gdy naszła mnie ogromna ochota na piernik, ale zabrakło czasu na jego upieczenie. W ciastku czuć korzenny aromat przypraw, więc zapach i smak piernika zachowany. Domowy świąteczny piernik powinien przez kilka dni poczekać w szafce aż skruszeje a na muffinki nie trzeba czekać. Z kolei śliwka z gorzką czekoladą to idealne połączenie, do którego nikogo nie trzeba przekonywać. Jeżeli lubisz wilgotne muffinki, możesz dodać do nich jabłko. Najlepiej pasuje upieczone albo uduszone. 

Przed świętami szukałam przyprawy do piernika, bo to wygodne mieć wszystkie przyprawy w jednej paczce i to w odpowiednich proporcjach. Tak by się mogło wydawać jednak w składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier. A to oznacza, że jest go najwięcej spośród pozostałych składników. To sprytne posunięcie producenta wprowadza w błąd i zamiast za przyprawy płacimy za wypełniacze takie jak cukier, mąka czy kakao. Odłożyłam to z powrotem na półkę a do muffinek dodałam w różnych proporcjach cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i imbir. 

Muffinki czekoladowe
SONY DSC

Piernikowe muffinki  z czekośliwką


Składniki

/10 muffinek/

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mix przypraw: cynanom, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, szczypta pieprzu
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju
4-5 łyżek miodu
100 g suszonych śliwek
100 g gorzkiej czekolady

Czekoladowe muffinki

Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej przez sitko wszystkie suche składniki (wymienione jako pierwsze). W drugiej roztrzep jajko z mlekiem, miodem i olejem. Połącz składniki obu misek przy użyciu trzepaczki. Ciasto powinno być gęste. Wyłóż ciasto do papilotek umieszczonych w blaszce do pieczenia muffinek – ok. 10 sztuk. Piecz przez 20-25 min w temp. 190°C.
Śliwki zalej gorącą wodą tak aby były lekko zakryte. Po 10 minutach, gdy zmiękną, zblenduj razem z wodą. Czekoladę rozpuść w miseczce umieszczonej nad parą wodną lub w mikrofali. Połącz ze zblendowanymi śliwkami.
Udekoruj czekoladową masą ostudzone muffinki i posyp ulubionymi orzechami.

muffinki czekoladowe

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *