Pieczona gruszka z kruszonką z komosy ryżowej

Pieczona gruszka z kruszonką z komosy ryżowej

Pieczona gruszka dosłownie rozpływa się w ustach. A poza tym obłędnie pachnie! Oblana słodkim miodem smakuje wyjątkowo dobrze. Gruszka po upieczeniu jest idealnie miękka a kruszonka z komosy ryżowej nadaje odpowiedniej chrupkości. Ten deser nie wymaga od Was talentu kulinarnego. Jedynie odrobiny wolnego czasu i ochoty na coś słodkiego. Do podania pieczonej gruszki potrzebne są dojrzałe owoce, czyli takie które wydają lekko słodki zapach. Twardsze sztuki można schować do papierowej torby na jeden do trzech dni aby zmiękły. 

Ten słodki i prosty przepis na pieczoną gruszkę na pewno pokochają dzieci. A warto im podawać gruszki ze względu na rozpuszczalna frakcję błonnika, zawartość potasu i boru. Bor pozytywnie wpływa na koncentrację i zapobiega utracie wapnia z kości. Natomiast miód wzmacnia naszą odporność na infekcje i nie tylko… 


Dlaczego warto używać miodu? 

gruszka z miodem

Miód jest szeroko znaną substancją słodzącą. Składa się z cukrów prostych – fruktozy i glukozy. Jest bogaty w probiotyki, przeciwutleniacze i w niewielkich ilościach ma cały szereg minerałów. Ze względu na obecność w nim aktywnych enzymów, miód dodaje się do wody lub potraw o temperaturze poniżej 40°C. Aktualnie uznawany za superfoods. Czym zasłużył na to miano? Udowodniono, że miód łagodzi objawy wielu chorób. Oczywiście to nie tyczy się miodu pozyskiwanego sztucznie. Wiele słyszy się o wymieraniu pszczół dlatego dla siebie wybieram naturalny miód od pszczelarzy, którzy dbają o tradycyjne wytwarzanie wartościowego wyrobu pszczelarskiego. Antybiotyczne działanie miodu wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, dróg oddechowych, ucha czy zapalenie zatok. Ponadto jest pomocny przy łagodzeniu objawów wrzodów, Zespołu Jelita Drażliwego czy innych zaburzeń żołądkowo-jelitowych. 

gruszka pieczona

Przepis na pieczoną gruszkę z komosa ryżową

Składniki

/2 porcje/

2 duże gruszki
1/2 szkl. komosy ryżowej
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżkę oleju kokosowego lub masła
aromat waniliowy
2 łyżki płatki migdałów
2-3 łyżki płynnego miodu

Pieczona gruszka z  miodem

Gruszki dokładnie umyj, przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Ugotuj komosę wg podanego przepisu. W czasie gotowania komosy, wstaw gruszki na 10 min do piekarnika w temp. 180C.
Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp wiórki, dodaj olej i kilka kropel aromatu waniliowego.
Wyciągnij gruszki, na każdą z nich nałóż odpowiednią ilość ugotowanej komosy i kruszonkę. Posyp płatkami migdałów i ponownie wstaw do piekarnika.
Po 5-10 minutach gruszki powinny być już miękkie. Najlepiej smakują na ciepło, polane miodem.

Temperatura piekarnika nie może być zbyt wysoka, by gruszki równomiernie były miękkie.
Przepis na ugotowanie komosy na dole wpisu.

pieczona gruszka z kruszonką

Pieczona gruszka z komosą ryżową

pieczona gruszka


Jak ugotować komosę ryżową? 

komosa ryżowa

Odmierzamy pół szklanki komosy. Płuczemy ją na gęstym sitku pod zimną wodą podobnie jak kaszę jaglaną. Przelewamy, dopóki woda przestanie się pienić i będzie czysta. Drugi sposób to użycie gazy, którą układamy na misce i wsypujemy na nią komosę ryżową. Zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy wodę i zalewamy ponownie. Jeżeli woda jest czysta możemy przejścia do gotowania quinoi. Następnie komosę ryżową wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku. Od tej pory odliczamy 15 min. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Najlepiej użyć do tego garnka o grubym dnie aby ziarenka się nie przypaliły. W międzyczasie możemy przemieszać komosę widelcem aby była bardziej sprężysta. Po kwadransie powinny pojawić się charakterystyczne odstające ogonki. Odstawiamy garnek z komosą na 10 min.  

komosa ryżowa



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *