Wiosenne pasty do pieczywa

Wiosenne pasty do pieczywa

Wiosenna zdrowa kuchnia 

Po fali mrozów, dzisiaj nareszcie poczułam wiosnę. Przy tym wiosennym słońcu, przypomniałam sobie o kolorowych zdjęciach, jakie zrobiłam ostatnio, szykując przepis na pastę z bobu i pastę z buraka. Przyroda budzi się do życia, następują zmiany w otoczeniu, więc często to mobilizuje do zmian. Tyczy się to także zmian nawyków żywieniowych. W tym okresie najwięcej się mówi o wiosennych detoksach, oczyszczaniu i “odkwaszaniu” organizmu ( budzi ono wiele kontrowersji, dlatego w najbliższym czasie możecie liczyć na wpis dokładnie wyjaśniający co to zakwaszenie organizmu i czy w ogóle istnieje).  I najważniejsze – wiosenne ciepło przypomina o zbliżającym się sezonie bikini. Co za tym idzie? Chcemy jeść lekko i zdrowo. Z tego powodu przygotowałam dla Was przepis na przyjemne i proste pasty do pieczywa. Może sprawią, że zdrowe nawyki zostaną z Wami na dłużej? 

pasta z buraka

Pasty do pieczywa
pasta z bobu i pasta z buraka 

Pasty kanapkowe to świetny przepis na szybkie śniadanie, przekąskę czy kolację. Przygotowanie trwa tyle co blendowanie wszystkich składników. Najlepiej przygotować takie pasty na kilka dni. Mi znudziły się pasty jajeczne, pasty z makreli czy tuńczyka, tradycyjny hummus czy guacamole. Pasta z buraka i pasta z bobu wychodzi naprawdę tanio, co polecam innym studentom, gdy do pierwszego jeszcze daleko. A przy tym można powiedzieć, że to dobry wybór z punktu widzenia żywieniowca. Właściwości zdrowotne bobu opisywałam już wcześniej przy przepisie na zupę z bobuNatomiast więcej informacji o buraku znajdziecie w szerokim wpisie poświęconym wyłącznie burakowi –link Dla mnie to rodzime warzywo jest skarbnicą nie tylko składników mineralnych. Na całym świecie burak zdobywa uznanie dzięki zawartości betaniny – silnego antyoksydantu czy betainy oraz azotanów pośrednio podnoszących wydolność organizmu. 

pasta z bobu

 

Przepis na pasty do pieczywa 


Pasta do pieczywa z buraka

Składniki

/1 słoiczek/

1 duży ugotowany burak
łyżeczka chrzanu
4 plastry białego twarogu
oliwa wg uznania 2-3 łyżki

PRZYPRAWY
majeranek, sól, pieprz

Czerwona pasta buraczkowa do chleba

Możesz przygotować większą ilość pasty. Przechowuj szczelnie zamkniętą, w lodówce do 2-3 dni. Podaję przepis na 1 słoiczek. Buraka ugotuj w małej ilości wody, przez ok. 30-40 min, w zależności od jego rozmiaru. Gotowego buraka pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj z chrzanem, twarogiem, oliwą i przyprawami.

 

pasta z buraka

Zielona pasta z bobu 

Składniki

/1 słoiczek/

3 szklanki bobu /mrożonego
6 łyżeczek fety
ćwiartka cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
dużo świeżo zmielonego pieprzu (wedle uznania)

Przepis na pastę do chleba

Bób ugotuj w osolonej wodzie, w ciągu 15 minut. Odczekaj aż wystygnie i dokładnie zblenduj z wymienionymi składnikami: oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny, fetą i pieprzem. Gotową pastę posyp pestkami dyni.

 

pasta z bobu

pasty do chleba



1 thought on “Wiosenne pasty do pieczywa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *