DOMOWA GRANOLA Z OWOCAMI

DOMOWA GRANOLA Z OWOCAMI

Co to jest granola?

Granola to mieszanina płatków zbóż z bakaliami i nasionami. Pasuje jako dodatek do mleka czy jogurtu naturalnego. To kolejny pomysł na zdrowe śniadanie i nie tylko. Jest dietetycznym zamiennikiem tradycyjnych płatków śniadaniowych.

 

domowa granola

Przygotowanie domowej granoli nie zajmuje dużo czasu a słoik starcza na długo. Radzę pobudzić wyobraźnię, bo dobór składników zależy od nas! Jako bazę potrzebujemy płatków owsianych, żytnich, gryczanych, jaglanych, orkiszowych itd. Następnie wybieramy spośród orzechów, nasion i suszonych owoców. Im więcej tym lepiej!

 

granola z owocami

Domowa granola to mądry wybór

Przygotowując domową granolę mamy kontrolę nad tym ile będzie zawierać cukru. W gotowych musli jest go zdecydowanie za dużo. Wypełnione jest ono także innymi słodzikami takimi jak syrop glukozowo-fruktozowy czy słód jęczmienny. Co gorsza w większości zawierają tłuszcz palmowy lub konserwant dwutlenek siarki.[1] Te składniki nie tylko niekorzystnie wpływają na naszą wagę, ale także nie są obojętne wobec naszego zdrowia. A przecież wystarczy dodać suszone owoce daktyle, żurawinę czy morele suszone aby naturalnie dosłodzić granolę. Te produkty oprócz występujących w nich cukrów dostarczają ważnych mikroelementów np. suszone morele to doskonałe źródło potasu. 

 

Przepis na domową granolę


Składniki

150 g płatków owsianych

50 g płatków gryczanych

50 g płatków jaglanych

1 łyżka nasion chia

1 łyżka lnu

4 łyżki pestek dyni

5 łyżek orzechów

6 moreli suszonych pokrojonych w paski

10 posiekanych daktyli

50 g masła

3 łyżki miodu

30 g cukru waniliowego

zdrowa granola

Przepis na domową granolę, domowe musli

Płatki podprażamy na suchej patelni do złocistego koloru. W rondelku roztapiamy masło, cukier waniliowy i na końcu dodajemy miód. W misce mieszamy płatki, nasiona, orzechy i suszone owoce. Wlewamy zawartość rondelka i mieszamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy granolę. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 160°C pieczenie góra-dół. Pieczemy 25 min, do uzyskania złocistego koloru.

 

⇒Tip1 Warto w trakcie pieczenia przemieszać granolę aby równomiernie się podpiekła.
⇒Tip2 Aby nadać granoli wyjątkowy zapach skrop ją kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
⇒Tip3 Za mało składników? Dodaj sezam, mak, słonecznik, jagody goi, rodzynki, figi, kokos.

 domowa granola



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *