Dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami

Dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami

Przepisy wracają i znów będą się pojawiać częściej. To brzmi jak moje postanowienie połowoROCZNE. Tak jak widzieliście na instagramie @positiveat przez długi weekend sprawdzałam przepisy na różne dania. Nie mogło obejść się bez zdrowych słodyczy, które moi kochani goście szybko spożyli. Co do okruszka! ♥ Mam nadzieję, że wam też tak zasmakują.

 

Sprawdź również inne moje przepisy z truskawkami! Znajdziesz je w deserachtruskawkowo-kokosowe crumble i mus truskawkowy w kakaowym puddingu CHIA.

 

Dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami

Podczas weekendu miałam okazję zabrać koszyk i iść na prawdziwe pole truskawkowe. Wraz z siostrą, w niecałe 10 minut, uzbierałyśmy parę kilo (bio) truskawek. Równie szybko zniknęły po zaniesieniu ich do domu. Część z nich użyłam do razowych bułeczek drożdżowych. Przepis na bułki drożdżowe jest niczym innym jak przerobioną wersją z  lepszym zamiennikiem, czyli mąką pszenną pełnoziarnistą – typu 1850. To oczywiste, że nie wychodzą tak puszyste i miękkie jak te z oczyszczonej mąki pszennej. Za to mają inne walory. Dietetyczne bułeczki razowe są chrupiące, sycące (po jednej miałam dosyć!) i z wilgotnym środkiem. ♥ Zdecydowanie przebijają zwykłe buły drożdżowe. Przepis na te dietetyczne bułeczki drożdżowe ulepszyłam o biały ser, który wzbogaca je w dodatkowe składniki odżywcze. To krok, który możecie pominąć, jeżeli nie lubicie bułeczek z twarogiem. 

dietetyczne bułeczki drożdżowe

 

Pełnowartościowa kruszonka z otrąb pszennych

Przepis na zwykłą kruszonkę to połączenie margaryny z cukrem i mąką pszenną. Ze względu na tytuł dietetyka klinicznego nie mogę pozwalać na takie błędy dietetyczne w swojej kuchni 😉 Popróbowałam, pokombinowałam i mam pełnowartościową kruszonkę, której przepis zawiera: otręby pszenne, wiórki kokosowe i cukier… kokosowy. Jako spoiwo,do kruszonki dodałam masło, ale do wyboru był jeszcze olej kokosowy, koniecznie w formie stałej lub schłodzony. 


Dlaczego mąka pełnoziarnista do ciasta drożdżowego?

Jak się okazuje mąka o typie 500 a typie 1850 znacząco różni się składem chemicznym. Otóż typ mąki podzielony przez 1 000 określa ilość popiołu, czyli zawartość składników mineralnych, które zostają po spaleniu produktu. To oznacza, że w mące wrocławskiej będzie jedynie 0,5% popiołu.  W mące graham, której ja użyłam do bułek drożdżowych, będzie aż 1,85% składników mineralnych. Śledząc tabele wartości odżywczych, zauważyłam że zmiana mąki na inną mąkę o typie 50 jednostek wyższym, zwiększa zawartość poszczególnych składników mineralnych w produkcie nawet 2-krotnie! Mówię tu o cynku, magnezie, wit. B6, tiaminie i niacynie. Na przestrzeni miesięcy, zamiana typu mąki na wyższy, jest bardzo opłacalna. Pomoże zaoszczędzić na suplementach diety.

 

bułeczki z truskawkami

 

Przepis na dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem


 

Składniki

/8 sztuk/

 

ZACZYN 

łyżka cukru 

szczypta mąki pszennej 

½ szkl. ciepłego mleka 

4 dag drożdży – prawie ½  opakowania 

 

CIASTO DROŻDŻOWE 

2 jajka 

350 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

/LUB/ 100 g mąki pszennej typ 500/550 + 250 g mąki pełnoziarnistej 

80 g masła (płynnego) 

5 łyżek cukru lub jego zamienników 

 

DODATKI 

oczyszczone, suche truskawki wg uznania; min. 300 g 

100 g białego sera 

1 łyżka cukru kokosowego 

 

KRUSZONKA 

1 łyżka otrąb pszennych 

2 łyżki wiórków kokosowych 

2 łyżki cukru kokosowego 

3-4 łyżki oleju kokosowego lub masła (stały) 

 

dietetyczne fit bułeczki z truskawkami

 

Zrób zaczyn, czyli pokrusz drożdże, zalej ciepłym mlekiem, zasyp cukrem i mąką. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odczekaj. W tym czasie przesiej mąkę,wbij jajka, dosyp cukier i wyrabiaj ciasto. Dolej ostudzone (!) płynne masło, zagnieć i następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Zagniataj ciasto dopóki nie będzie odchodzić od ręki lub ścianek miski. 

Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-2h. 

>>Zwykłe ciasto drożdżowe podwaja swoją objętość jednak mąka graham jest cięższa i może to zająć więcej czasu lub po prostu ciasto nie urośnie aż tak. 

Po odczekaniu, na stolnicy podsypanej mąką, rozłóż ciasto i wyłóż rozgnieciony twaróg wymieszany z cukrem kokosowym. Posyp drobno pokrojonymi truskawkami. Zwiń ciasto jak roladę i pokrój w poprzek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki, zachowując między nimi odstępy. 

>>Możesz podsypać spód bułeczek płatkami owsianymi lub płatkami migdałowymi aby łatwiej odchodziły od papieru. 

Przed wstawieniem do piekarnika posyp kruszonką: tłuszcz połącz palcami z cukrem, wiórkami i otrębami. Ozdobione bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez ok. 25-30 min. 

>>Zwróć uwagę na temperaturę mleka do zaczynu! Nie może być zbyt gorące, bo drożdże nie urosną. Jeżeli zaczyn nie będzie pracował, zrób kolejny. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, z dala od przeciągu. Powinno się je przykryć np. folią spożywczą. 

 

bu



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *